Valikko


Eräkokkina Ilpo Pakarinen

Sulkavalaisen Ilpo Pakarisen talviverkoilla nousee pääasiassa haukia, lahnoja ja mateita. – Hauki on kuiva kala, mutta siitä saa oikein hyviä kalapihvejä. Meillä ruisjauhot korvataan yleensä maissijauhoilla, koska suvussamme on keliaakikkoja.

– Kalaruoan pitää olla yksinkertaista. Kalapihvit ovat myös nopeita tehdä, Pakarinen perustelee.

– Kun on melkein kaikkiruokainen, ruoka maistuu aina hyvälle – itse tehty erityisesti, Pakarinen pohdiskelee.

Pakarisilla ei osteta kaupasta valmisteita vaan suositaan puhdasta kotimaista lihaa ja kalaa.

– Pyrimme myös ostamaan paikallisia tuotteita. Esimerkiksi pikkumuikkuja tulee ostettua, koska täällä on paljon kalastajia. Talviverkkoja Pakarinen on pitänyt naapurinsa kanssa parikymmentä vuotta. – Metsätalouden suunnittelijan tehtävissä ei jaksa, jos ei liiku ja pidä yllä kuntoa. Hiihdän talvella 1 500 kilometriä ja kesällä pyöräilen ja juoksen, mutta kalastus on terapiaa. Saaliskin on mukava, mutta mukava on myös kahvitella kaverin kanssa. Kaveri myös merkitsee ylös sää- ja lämpötilan sekä mahdollisen saaliin. Tiedot voidaan sitten yhdessä tarkistaa, jos tulee kinaa, minkälainen sää ja saalis milloinkin oli.

Herkkuruoka voi syntyä myös sattumalta. – Olemme viettäneet juhannusta Lohikosken Syrjäsaaressa ja siihen aikaan sieltä saa mökin edustan syvänteestä siikojen lisäksi mateita. Laitoimme kerran mateen siikojen kanssa savustuspönttöön ja siitä tuli hyvä herkku, Pakarinen selvittää. Savustamisen lisäksi Pakarisilla tehdään myös madekeittoa ja siihen matikat tulevat ehdottomasti nahat päällä. Näin kala pysyy koossa.

Ruokaa valmistetaan Pakarisella yhteistuumin. Vaimo on laittanut ruokaa pienestä pitäen ja on kova leipomaan. Leipomisinnostus on tarttunut poikaankin.

– Tietää mitä syö, kun itse tekee, Pakarinen toteaa lopuksi.


KALAPIHVIT HAUESTA

  • Haukea
  • Maizenaa tai ruisjauhoja
  • Ruokaöljyä
  • Suolaa
  • Kuivattua tilliä
  • Irrota hauen selkälihat ja jauha ne myllyssä pariin kertaan.
  • Hentoja ruotoja ei tarvitse nyppiä pois, ne hienontuvat jauhaessa.
  • Tee haukijauhelihasta, maissijauhosta, ruokaöljystä, suolasta ja kuivatusta tillistä vastaava taikina kuin jauhelihasta jauhelihapihvejä varten.
  • Tee taikinasta litteitä pihvejä.
  • Paista pihvit voissa tai ruokaöljyssä pannulla tai laita uuniin.
  • Tarjoa pihvit perunamuusin kera.

Teksti: Hanna Kaurala, Kuvat: Jere Malinen & Esko Keski-Oja