Valikko

Eräkokkina Kari Sarajärvi

Metsähallituksen eräsuunnittelija Kari Sarajärvi huolehtii työkseen Koillismaan kalavesistä, myös niistä, jotka laskevat Venäjän puolelle. Rajan ylittävää kalakantaa hoidetaan yhteistyössä venäläisten kanssa. Vuokkiniemen Venehjärveen Vienan Karjalassa laskee mielenkiintoinen pieni joki, jolla Sarajärvi kalasteli kerran venäläisten kollegoidensa kanssa. Repussa oli venäläiset eväät: suolaa, olutta ja vodkaa.

– Saaliiksi saimme hauen, ahvenen ja kaksi harjusta eli harria. Laitoimme kaikki nuotiolla. Kalat perattiin, suomustettiin ja halkaistiin selkärangan vierestä nahkaan saakka. Sisäpuolelle ripoteltiin hienoa suolaa. Ahven ja hauki laitettiin kuumalle hiillokselle, harrit hieman myöhemmin. Epäilyistä huolimatta kalat eivät palaneet.

– Teetä valmistimme mustikanvarvuista ja pakurikäävästä. Sääskiä oli todella paljon, mutta kun laitoimme pakurikäävän tulille, sääsket karkottuivat.

Kun käkiparvi vielä seurusteli kalastajien kanssa läpi yön, retkestä jäi mieleen muutakin kuin historian yksinkertaisin kalaresepti.

Suomessa harjus eli harri esiintyy viileissä, runsashappisissa, sorahiekkapohjaisissa joissa ja puroissa Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä jokisuissa Perämerellä ja paikoin myös Selkämerellä.

Harri kannattaa valmistaa yksinkertaisella reseptillä, jotta kalan ominaismaku tulee parhaiten esiin. Sarajärven suosikkeihin kuuluu myös oheinen harrikeitto.


harjus-6.jpg
Harjus on pitkulainen lohikala, jolla on erityisen
korkea, purjemainen selkäevä.

POHJOISPOHJALAINEN HARRIKEITTO

  • harjus tai useampi
  • perunoita
  • sipuli
  • vettä
  • suolaa
  • kermaa
  • voita
  • tilliä
  • rosépippuria
  1. Perkaa ja paloittele harjukset. Halutessasi voit myös fileoida kalat. Kuori ja lohko perunat. Poista sipulista kuoret mutta älä paloittele.
  2. Keitä perunoita ja kokonaista sipulia kattilassa vedessä 5–10 minuuttia, lisää kalapalat ja anna kiehua hiljalleen kypsiksi.
  3. Lisää lopuksi suolaa, kermaa, pala voita ja mausteeksi silputtua tilliä tai kalamaustetta sekä muutama rosépippuri.

Teksti: Aku Ahlholm, kuvat: Toivo Kiminki & Jari Salosen