Valikko

Eräkokkina Kati Vähäsarja

Projektipäällikkö Kati Vähäsarja tunnustautuu ennen kaikkea leipojaksi. Vähäsarjan juuret ovat syvällä Savossa, ja omalta kylältä on peräisin myös hänen käyttämänsä hapanleivän taikinajuuri.

– Mummo teki ruisleipiä ja perunavelliä. Muuten olin vähäsyömänen, mutta ne maistuivat aina! Mummolta on peräisin myös halu pitää omaa kasvimaata ja käyttää luonnon antimia, Vähäsarja muistelee lapsuuttaan.

Innostuksen leipomiseen, etenkin ruisleiväntekoon, Vähäsarja on saanut verenperintönä, mutta vasta aikuisiällä harrastus pääsi kunnolla käyntiin. Oma mummo ei ollut silloin enää neuvomassa, mutta Vähäsarja pääsi seuraamaan toisen ruisleiväntaitajan leipomisurakkaa. Hän sai myös muutaman välikäden kautta käyttöönsä taikinajuuren, jonka kerrottiin olevan peräisin Vähäsarjan mummon käyttämästä juuresta.

– Ensimmäisen kerran ruisleipää tehdessäni luin kirjan ohjeesta, että vaivaa taikinaa kunnes taikina natisee. Vaivasin ja vaivasin käteni kipeiksi, eikä taikina natissut. Taikinasta pitää saada tasaista ja kimmoisaa, mikä vaatii paljon vaivaamista, mutta ei se kyllä ikinä natise! Vähäsarja naurahtaa.

Vähäsarjalla on iso leivinuuni, jossa paistuu yhdeksän ruisleipää kerrallaan. Edelleen hän vaivaa leipätaikinat käsin, jotta tuntuma taikinaan pysyy. Erilaiset leivät syntyvät näppituntumalla ilman ohjeita.

Vähäsarja leipoo mielellään myös marjoista, joita käydään poimimassa mökillä koko perheen voimin. Lapset ovat marjaretkistä innoissaan, ja marjaherkut maistuvat takuulla kaikille.
Luonnollisesti ruisleivän tekijältä syntyy muitakin rukiisia herkkuja. Kalakukkojen maassa osataan myös makeat kukot, ja yksi Vähäsarjan lempiherkuista onkin mustikkakukko eli rättänä.

– Selailin vanhaa keittokirjaa, jonka ruokaohjeet perustuvat savolaisemäntien haastatteluihin. Löysin rättänän ohjeen sieltä. Kyllä on hyvää!

Rättänää voi syödä sellaisenaan, mutta erityisen hyvältä se maistuu hetken jäähtyneenä vaniljajäätelön kera.

Kuva: Katri Suhonen


mustikkakukko-89.jpg
Mustikkakukko maistuu hyvältä sopivasti sulaneen
vaniljajäätelön kera. Kuva: Esko Keski-Oja

MUSTIKKAKUKKO ELI RÄTTÄNÄ

 • 250 g voita / margariinia
 • 1 dl sokeria
 • 4 dl ruisjauhoja
 • 1 dl ohrajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • noin 1 l mustikoita
 • 1–2 rkl perunajauhoja
 • 1 dl sokeria
 1. Sekoita ensin pehmeä rasva ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikina käsin tasaiseksi. Painele 2/3 taikinasta korkeareunaisen uunivuoan pohjalle ja reunoille.
 2. Sekoita mustikoihin sokeri ja perunajauhot (tuoreille mustikoille 1 rkl, pakastetuille reilut 2 rkl) ja kaada seos vuokaan. Kauli loput 1/3 taikinasta ruisjauhojen avulla kanneksi ja aseta mustikoiden päälle.
 3. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.