Valikko

Eräkokkina Samuli Myllymäki

Työ Metsähallituksen korjuupäällikkönä vei tamperelaisen Samuli Myllymäen Rovaniemelle reilu vuosi sitten. Metsästys- ja kalastusreissut olivat jo usein aiemminkin suuntautuneet Lappiin, mutta uuden asuinpaikan myötä reissujen määrä on moninkertaistunut. Erälle on helppo lähteä Kemijoen varresta.

Lapin kairoilla viihtyvä Myllymäki laittaa mielellään ruokaa niin retkillä kuin kotona keittiössä. – Etenkin kalat tulee laitettua yleensä heti reissun päällä, ja parhaalta ne nuotiolla maistuvatkin. Kaiken saaliiksi saadun käytän hyödyksi, ja on minulla pakkasessa aina riistalihaakin saatavilla.

Sorsan valmistaminen on Myllymäen mukaan haastavaa, sillä liha on varsin voimakkaan makuista. Pataruoat ovat helpoimpia, mutta myös kokonaisesta linnusta saa hyvällä ohjeella herkullista.

– Aika usein pilkon sorsalinnut paloiksi ja pistän pataan, mutta samalla ohjeella on onnistunut herkullinen kokonaisena paistettu tavikin: kynin linnun, ruskistin sen pannulla ja panin uuniin sorsaohjetta mukaillen. Paistoaika oli tietenkin lyhyempi, sillä tavi on sorsaa pienikokoisempi.

Myös sienet kelpaavat Myllymäelle, ja suppilovahverokeiton ainekset saattavat tulla vastaan työajallakin. – Harvemmin lähden varta vasten sieneen, hyvät apajat kun tulevat vastaan koiraa ulkoiluttaessa tai metsästysreissuilla, joskus jopa työn puolesta metsässä kulkiessa. Viime syksyn sienisaalis oli kyllä olematon, koska en vielä tunne sienipaikkoja täällä pohjoisessa.

Kun sienisato on hyvä, Myllymäki käyttää niitä makua antamaan ruokaan jos toiseenkin. Perinteisen keiton lisäksi suppiksia onkin uponnut muun muassa lihamurekkeen täytteeksi, munakkaaseen ja riistapataan.


SUPPILOVAHVEROKEITTO

 • ½ litraa suppilovahveroita tai muita hyviä ruokasieniä
 • 1 iso sipuli
 • ruokaöljyä
 • 1–2 rkl vehnäjauhoja
 • 1 litra vettä
 • 2 kasvisliemikuutiota
 • 1 prk Ruoka-Cremeä tai ruoanvalmistuskermaa
 • ½ prk (n. 50 g) Crème Bonjour pippuri -tuorejuustoa
 • pinnalle paistettuja sieniä ja timjamia
 1. Puhdista sienet, kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Paista sieniä ja sipulisilppua, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Ota pieni määrä sieniä talteen keiton päälle ripoteltavaksi.
 2. Ripottele kattilaan vehnäjauhot ja sekoita paistokseen. Kaada joukkoon vesi ja murenna liemikuutiot. Anna kiehua sekoitellen, kunnes liemi sakenee.
 3. Sekoita joukkoon ruoanvalmistuskerma ja tuorejuusto. Kiehauta tasaiseksi. Ripottele pinnalle sienet ja timjamia. Tarjoa heti

Teksti: Martta Fredrikson, kuva: Esko Keski-Oja