Valikko

Eräkokkina Sirpa Routasuo

Ruoka kiinnostaa, ruoanlaitto on kivaa ja ruoka hyvää. Mitäpä muuta sitä ihminen kaipaisi perusteluksi kokkaukseen painottuvalle elämäntavalleen. Metsähallituksen luontopalveluissa julkaisutoimittajana työskentelevä Sirpa Routasuo allekirjoittaa kaikki yllämainitut väitteet.

– Aiemmin ruoanlaitto keskittyi meillä viikonloppuihin, mutta kun siirryin kokonaan etätöihin, menetin työpaikan ruokalaedun ja kotikokkaamisesta tuli jokapäiväistä, Routasuo selvittää.

Muutos ei Routasuota häiritse, sillä ruoanlaitto on hänen mielestään hyvin terapeuttista. – Kun porkkanat, punajuuret ja perunat valmistuvat syksyllä, kuorin niitä kattilakaupalla ja pilkon ne veitsellä juureskiusaukseen, koska se on kivaa, enkä saa laitteilla sopivankokoisia tikkuja, Routasuo nauraa.

Ruoanlaitto on Routasuolle myös sosiaalinen harrastus. Usein syömään kutsutaan sisko kavereineen tai pari tuttavapariskuntaa. Ruoka on monesti myös vaivanpalkkana koiranvahdeille tai puutarha-apulaisille.

–Tuttavilta saadaan myös uusia vinkkejä; heidän kauttaan tuli makkarantekoinnostuskin, Routasuo kertoo.

– En tee koskaan mitään suoraan ohjeesta, vaan aina siihen pitää virittää jotain omaa mukaan, Routasuo linjaa. – Esimerkiksi viimeksi tekemiemme lammasmakkaroiden ohjeessa oli mielestäni aivan liian vähän mausteita, joten lisäsin niitä ja aion jalostaa reseptiä vielä tästäkin.

– Makkaranteossa saa muuten samalla myös käsihoidon, sillä taikinassa on oltava riittävästi rasvaa. Meillä oli ihan kilpailu, kuka saa vaivata taikina, Routasuo nauraa. – Makkaranteko on lystiä eikä kovin työlästäkään.

Yksi Routasuon herkuista on kreikkalainen rosvolammas, johon tulee kokonainen luinen lampaan koipi, yrttejä, sitruunamehua ja valkosipulia. Koipi kääritään mausteineen kosteaan leivinpaperiin ja folioon ja laitetaan uuniin moneksi tunniksi muhimaan. – Tykkään tehdä tämän kotimaisesta luomukaritsasta ja paistaa koiven ihanan ylikypsäksi, Routasuo kertoo.

Routasoiden kodin sydän onkin suuri, muurarin varta vasten heidän taloonsa suunnittelema leivinuuni. Siinä valmistuvat myös lähes kaikki taloudessa syötävät leivät.

Raaka-aineissa, erityisesti lihassa, Routasuo pyrkii suosimaan kotimaista ja luomua. Yrttejä, mustapippuria ja oliiviöljyä kuluu litrakaupalla.


HIRVIMAKKARA

 • 1 kg hirvenlihaa
 • 1,5 kg luomuporsaan rasvaista kasleria, niskaa tai lapaa
 • 1 pätkä siansuolta

Mausteeksi voi kokeilla vaikkapa näitä:

 • 2 dl kuivattuja, sherryssä marinoituja suppilovahveroita
 • 3 rkl rosmariinia
 • 2 rkl mustapippuria
 • 2 rkl katajanmarjoja
 • 2 valkosipulia
 • 2 rkl merisuolaa
 • Kokeile myös keltasipulia tai fenkolia.
 1. Jauha lihat käsikäyttöisellä lihamyllyllä ja sekoita mausteet joukkoon. Jauha vielä koko satsi uudestaan lihamyllyllä. Jauhamisen jälkeen taikina vaivataan kaksin käsin tasaiseksi ja kiiltäväksi.
 2. Paista pannulla ensin maistipalat ja tarkista maku. Kun maku on kohdallaan, täytä suoli lihamassalla. Pistele makkaroihin reikiä cocktail-tikulla, jotta kuori ei repeä. Makkarat voi paistaa kypsiksi paistinpannulla, uunissa tai grillata. Paista makkarat kypsiksi, koska mukana on sianlihaa. Tärkeintä makkaranteossa on se, että taikinassa on riittävästi rasvaa. Kuivaa makkaraa ei kuulemma syö kukaan.

Kuvat: Jari Kostet & Esko Keski-Oja