Valikko

kaldoaivi_kite_2016-22.jpg

Aitoja elämyksiä erämaassa

Piskuinen nuorgamilaisyritys Alma Arktika vie asiakkaansa erämaahan, jotta kaikki keinotekoinen jäisi kauas taa.

Miten yrittäjä Reetta Koski kuvailisi Tunturi- Lapin erämaata ihmiselle, joka ei ole siellä koskaan käynyt?

– Kuvailisin sitä hienoa näkyä, kun valtava tunturialue, jossa kasvaa korkeintaan pieniä vaivaiskoivuja, avautuu silmien eteen. Kertoisin myös hiljaisuudesta ja valosta, joka on täällä pohjoisessa erityislaatuinen sekä kesällä että talvella.

Reetan omistama ja perustama yritys Alma Arktika sijaitsee Tenojoen rannassa lähellä Norjan ja Suomen rajaa. Kolmisen vuotta sitten perustetun yrityksen nimellä on monta merkitystä.

IMG_5917_preview._ok.jpg> Leijavaellus vaatii ryhmän vetäjiltä vankkaa osaamista. Reetta Koski on kokenut luonnossaliikkuja,
joka on tehnyt useita vaellusretkiä muun muassa Himalajalle.

– Alma tarkoittaa pohjoissaamen kielellä samaa kuin 'aito' tai 'kelvollinen'. Se sopii meille, sillä haluamme tehdä aitoja ja tänne sopivia asioita – ei mitään päälle liimattuja noitarumpujuttuja.

Reetalla on myös valkoinen länsiylämaanterrieri, jonka nimi on Alma. Arktika taas viittaa eläinten kevät- ja syysmuuttoon, paikasta toiseen vaeltamiseen, jota Alma Arktikassakin tehdään.

Tunturit täytyy tuntea

Yksi yrityksen päätuotteista on leijavaellus. Vaellusretket suuntautuvat Kaldoaivin erämaahan, missä vaelletaan suksilla leijojen avulla jopa 120 kilometriä neljän päivän aikana. Yöt nukutaan erätuvissa tai talviteltoissa.

Tuttu kotiseutu on ohjelmapalveluyrittämisessä iso vahvuus. Yrityksessä pitkään mukana ollut ja oppaana toimiva Hannu Holmberg on kotoisin Utsjoelta, ja hänellä on alueella vahvat verkostot. Paikallistuntemus on tunturivaelluksilla tärkeää myös turvallisuuden kannalta.

– Hannu tuntee nämä tunturit kuin omat taskunsa. Itse olen alun perin etelästä, mutta nyt yli kolme vuotta Nuorgamissa asuttuani tunnistan jo vaarojen huiput, Reetta kertoo.

Lumimyrsky saattaa yllättää

Leijavaellus vaatii ryhmän vetäjiltä vankkaa osaamista. He ovat leijavaeltaneet vuosien ajan vedessä ja lumella muun muassa Punaisellamerellä ja Norjan tuntureilla.

Kun erämaahan mennään, muuttujia on paljon. Tuulen suunta tai nopeus voi vaihtua ja lumisade yllättää. Pohjasuunnitelma täytyy olla, mutta päiväetappeja ei voi etukäteen lyödä kovin tarkasti lukkoon.

– Olemme ilmeisesti saaneet homman näyttämään liian helpolta, sillä välillä kuulemme ihmisistä, jotka ovat käyneet ensin meillä ja päättäneet seuraavana vuonna järjestää itse oman vaelluksen. Moni on kuitenkin havahtunut, että ei se ihan helppoa olekaan.

IMG_1836ok.jpg
> Alma Arktika järjestää myös opastettuja paksupyöräretkiä.

Itse tekeminen palkitsee

Reetan tavoitteena on kuusipäiväisen vaelluksen aikana mahdollistaa asiakkaalle kokemus, että hän on itse vaikuttanut retken onnistumiseen.

– Ajattelen, että asiakkaan kokemus on syvempi, kun hän ei ole perässä vedettävä ja passattu turisti vaan aktiivinen osa retkikuntaa, Reetta määrittelee.

Jo tervetulopuheessa asiakkaille kerrotaan, että vaelluksella kaikki tekevät kaikkea. Jokainen pakkaa itse oman leijansa, tiskaa, pystyttää telttaa ja tekee ruokaa. Arktiset ja arkiset taidot, kuten nuotion teko ja poronkäristyksen valmistus, karttuvat tehdessä.

Reetta on tehnyt useita Himalajan vaelluksia ja havainnut, että juuri ne hetket, jolloin sormi menee hetkellisesti suuhun, palkitsevat eniten.

– Himalajalla eteeni on heitetty kana, että paista siitä. Siinä piti hetki miettiä, että mitäs nyt.

Kaikille ei yksi kerta riitä

Alma Arktikan asiakkaiden ikähaitari on vaihdellut parikymppisestä kuusikymppiseen. Leijavaellukselle osallistuvien pitäisi osata käsitellä leijaa, mutta leijakursseille voivat osallistua kaikki.

Talvella asiakkaat ovat 95-prosenttisesti ulkomaalaisia. Ranskasta, Saksasta ja Sveitsistä tulijat ovat useimmiten reippaita ja tottuneita vaeltajia.

Moni leijavaelluksella käynyt haluaa palata takaisin seuraavanakin vuonna.

Kun erämaahan
mennään, muuttujia
on paljon. Päiväetappeja
ei voi lyödä kovin
tarkasti lukkoon.

– Se on ollut ihana juttu ja myös pienoinen yllätys. Luulin, että tällainen pohjoinen paikka halutaan ehkä kokea kerran ja seuraavana vuonna mennään johonkin muualle.

Palaavia asiakkaita on ollut yllättävän paljon. Kun porukka hitsautuu kuuden päivän leijavaelluksen aikana hyvin yhteen, Reetasta saattaa tuntua, että hän hyvästeleekin asiakkaan sijaan ystävän.

– Asiakkaistamme 95 prosenttia on sellaisia, joiden kanssa voisi viettää myös omaa vapaa-aikaansa. Se tekee tästä työstä erityisen mieluisaa.

TEKSTI MIA SIVULA • KUVAT ALMA ARKTIKA

Lisätietoa yrityksestä:
www.almaarktika.fi