Valikko

Nellim-2.jpg
> – Asiakkaille pitää olla ensiluokan majoitus. Keloa, jäkäläkiveä, poronsarvia ja lappilaista taidetta, Jouko Lappalainen kertoo.

Elämys syntyy aitoudesta

Ivalon keskustasta tie kaartaa itään. Maisemassa kohoilee hauskannäköisiä kumpareita toinen toisensa perään. Korkeilta paikoilta metsää siintää niin kauas kuin silmä erottaa.

Tie lähtee laskeutumaan kohti Inarijärven rantaa ja Nellimin kylää. Teeriparvi hypistelee tien varrella kasvavia koivuja, ja taivas tipauttelee hentoja hiutaleita. Vihdoin eteen tulee viitta Nellimin erähotellille. Pian eteen marssii lumikenkäilijöitä, umpihankihiihtäjiä, moottorikelkkaretkelle lähtijöitä – ilmassa on tekemisen meininkiä.

Voisi oikeastaan sanoa, että yksi Suomen syrjäisimmistä kolkista onkin yllättäen maailman keskipiste. Tänne tullaan lukuisista eri maista.

– On mahdoton sanoa, mikä olisi meidän päämarkkina-alueemme. Se on koko maailma, naurahtaa yrittäjä Jouko Lappalainen Nellim Wilderness Hotels and Safaris Oy:stä.

Nopeaa kasvua

Nellimin vieraskirja onkin mielenkiintoinen. Asiakkaita on käynyt hyvän matkaa yli sadasta maasta eli todellakin joka puolelta maapalloa.

Nellim-10bbb.jpg
> Päivän lumikenkäretki loppusuoralla.

– Jos Lapissa haluaa monipuoliseen kielikylpyyn, kannattaa tulla Nellimiin, Lappalainen vinkkaa.

Yrityksen tarina alkoi vuonna 2004. Tällöin matkailualalla työskennellyt Lappalainen ja hänen Ivalossa vaatekauppaa pyörittänyt vaimonsa päättivät ryhtyä tekemään yhdessä jotakin omaa ja omannäköistä.

– Mietimme uraa luontomatkailun parissa, ja samaan saumaan Nellimin vanha koulu tuli myyntiin. Se oli kuin lottovoitto.

Aluksi toiminta oli alihankintaa Saariselän ja Ivalon matkailutoimijoille, mutta nopeasti asiakkaat halusivatkin palata juuri Nellimiin.

– Varsin pian meillä oli toiminnan periaatteet ojennuksessa ja oma alihankintaketju sekä aktiviteettien sisällöt kunnossa. Siitä lähti varsinainen kasvu.

Vuonna 2013 ostoslistalle tuli Muotkan maja, ja muutama vuosi sen jälkeen syntyi ajatus ihan omasta hotellista Inarissa.

– Samaan aikaan myynnissä oli myös Nanguniemessä toiminut Lapinleuku, ja päätimme ostaa senkin. Ja tässä olemme nyt: neljä erähotellia ja jokaisessa oma aktiviteettitarjonta, Lappalainen myhäilee.

Puhdasta lunta, hiljaisuutta ja revontulia

Lumisade sakenee, mutta asiakkaat valmistautuvat päivän aktiviteetteihin: lumikenkäporukka virittelee kamppeita, hiihtoryhmä pakkaa metsäsuksiaan ja hieman kauempana liikkeelle hurahti moottorikelkkasafari. Koirilla on tänään vapaapäivä, joten huskysafareja ei nyt näy.

– Keski-Euroopassa on talvilomakausi, joten meillä on paljon hollantilaisia, saksalaisia, ranskalaisia ja brittejä. Vielä viikko sitten oli aika paljon aasialaisia, Lappalainen listaa.

Kysymys kuuluukin, että miten ihmeessä tämä syrjäinen kolkka – jonka olemassaolosta moni suomalainenkaan ei tiedä – myydään maailmalle.

– Tätähän on helppo myydä. Asiakkaan näkökulmasta olemme talvimatkailun ykköspaikka. Täällä on kaikki, mitä asiakkaat odottavat: meillä on lunta, täällä on rauhallista, puhdasta, hiljaista ja turvallista – ja revontuliakin näkyy.

– Jos tämä pitäisi jotenkin kiteyttää, niin kyse on ihan yksinkertaisista ja aidoista luontoelämyksistä. Periaatteessa kyse on metsäretkestä, mutta retki elävöitetään tarinoilla, hyvillä tulilla, eväillä ja luontohavainnoilla.

Lappalaisen mukaan hyvät oppaat ovatkin arvossaan. He osaavat kohdata asiakkaan rennosti ja hauskasti.

Ja konsepti toimii. Inarin paikat ovat talvikaudella viikko toisensa perään loppuunmyytyjä.

– Nellimissä asuu vakituisesti 150–200 henkilöä. Kun tämä paikka on täynnä, kylän asukasluku tuplaantuu, Lappalainen nauraa.

Soppakattilat kuumina

Myös työllisyysvaikutukset ovat suuret. Toiminnan pyörittämiseen tarvitaan muun muassa 30–40 opasta, keittiöväkeä ja siivoojat päälle. Työntekijöitä on niin kylältä kuin kauempaakin. Oppaista puolet saapuu ulkomailta.

Nellim-14bbb.jpg> Eräopas Jari Lankinen ja brittipojat valmiina metsäseikkailuun.

Keittiössä Markku Malinen komppaniansa kanssa virittelee päivän lounasta tarjolle. Töihin on tultu jo aamuvarhaisella, sillä mittakaavat ovat melkoisia.

– Maastoon lähteville asiakkaille meni aamulla 80 keittoannosta, ja yksi ryhmä valmistaa ruokansa nuotiolla. Laskin tässä, että olen keittänyt tänä talvena jo melkein 3 000 litraa porokeittoa, Malinen ynnää. Safaritalolla laitetaan seuraavien retkien varusteita kuntoon. Pikahuoltoja tarvitaan lähes joka päivä, toisinaan monestikin päivässä.

– Monet ovat vähän epäileviä hiihtoretkelle lähtiessään. Mutta retkeltä palattuaan lähes kaikki kertovat silmät säihkyen, että oli todella kivaa, eräs työntekijöistä kertoo. Erähotelleilla ja Metsähallituksella on jo vuosien ajan ollut hyvin toimiva yhteistyösopimus. Se mahdollistaa esimerkiksi omien tulipaikkojen ylläpidon valtion maalla.

– Pitää antaa kehut siitä, että Metsähallituksessa on oikealaista asennetta yrittäjiä kohtaan, Lappalainen kiittelee.

Erämaan veto ei katoa

Lapin matkailu on kasvanut viime vuosina ällistyttävää vauhtia. Moni onkin jo kysellyt, että pysyykö järki enää mukana vai onko toimijoihin iskenyt vauhtisokeus. Nellimissä asiaan on selkeä kanta.

– Meillä matkailu on hallittua, ja tiedämme tasan tarkkaan, mitä teemme. Niin on kasvunkin suhteen. Koska tuote – eli tämä ympärille avautuva luonto – on täysin ajaton ja kunnossa, niin uusia asiakkaita löytyy aivan varmasti. En pysty näkemään mitään syytä, miksi matkailun veto ja tämän luonnon lumo ei säilyisi tai suorastaan kasvaisi.

Osoituksena siitä, että tuote todellakin on kunnossa, ovat Nellimiin vuosi toisensa jälkeen saapuvat asiakkaat. Talvimatkailijoiden määrä on suuri, ja nyt kasvua odotellaan myös kesämatkailuun.

– Meidän kolme paikkaamme ovat aivan Inarijärven rannassa. Osin siksi, että kesämatkailun veto lähtee tuolta vesiltä. Kesämatkailu on luonteeltaan ihan erilaista. Kesällä ei tulla pelkästään yhteen kohteeseen, vaan tehdään kiertoajeluita. Mutta kesää kehitetään yhä, syksyhän vetää jo hyvin.

Ilta alkaa kohta hämärtää. Kylänraitti on autio, mutta hotellilla kuhina ei rauhoitu. Ryhmät lähtevät kohta valokuvausretkelle, sillä näillä hetkillä nousee täysikuu.

TEKSTI JA KUVAT JARI SALONEN