Valikko

erakamppa-3ok.jpg
> Latvatupa on Evon alueen vaatimattomimpia mutta suosituimpia eräkämppiä.

Eräkämppien vetovoima säilyy

Evon retkeilyalueella sijaitsee alkeellinen eräkämppä, Latvatupa. Puulämmitteisessä tuvassa on kynttilävalaistus, ja vesi haetaan kaivosta. Siitä huolimatta – tai luultavasti juuri siksi – kämppä on koko ajan varattu.

Metsähallituksen vuokrakämpät ovat lähes instituutio. Moni yhdistää ensimmäiset retkikokemuksensa juuri valtion kämppiin, jotka ovat verraton tukikohta niin marjastajille, metsästäjille kuin kalastajillekin.

erakamppa-5ok.jpg
> Polttopuun on oltava kuivaa, toteaa Markku Kaaranen.

Viisi vuotta sitten Lomarengas osti Metsähallituksen Villi Pohjola -brändin, jolloin valtion vanhat kämpät siirtyivät Lomarenkaan vuokravälitykseen. Vuokrausaste on edelleen hyvä, vaikka enemmänkin porukkaa metsiin mahtuisi.

Menestyksellinen toiminta syntyy luultavasti oivallisesta kokonaisuudesta. – Meillä on tarjolla kämppiä laidasta laitaan, vaatimattomista eräkämpistä tasokkaisiin huviloihin ja kaikkea siltä väliltä, listaa myyntineuvottelija Marko Ihatsu Metsähallituksen Kiinteistökehityksestä. Lomarenkaassa kiitellään Metsähallituksen monipuolista tarjontaa ja hyvää yhteistyötä.

– Metsähallituksen noin sata kämppää ovat suuri lisä tarjontaamme. Meillä on sujuva yhteistyö ja hyvät toimintatavat, Lomarenkaan hankintajohtaja Marko Säkkinen sanoo.

– Yhteistyö Lomarenkaan kanssa on sujunut loistavasti. Ennen törmäsimme jatkuvasti siihen, että asiakkaat eivät tienneet, minkätasoiselle kämpälle he olivat menossa. Nyt tätä ongelmaa ei juuri ole, Ihatsu jatkaa.

Kielteistäkin palautetta saadaan. Pääsääntöisesti kämppiä ja siellä koettuja elämyksiä hehkutetaan, mutta aina kaikki ei mene ihan niin kuin suunniteltiin.

– Sen tietää melkein viikonlopun sääennusteesta, paljonko palautetta on luvassa, Ihatsu naurahtaa.

erakamppa_12ok.jpg
> Hokajärven kämppä on Evon tarjonnan parhaasta päästä. Kaikki herkut isollekin porukalle.

Kävijöiden välillä on myös näkemyseroja.

– Kun metsästysporukka tulee kämpälle, heille riittää, että on katto pään päällä ja kamiina lämmin. Kun kaupunkilaisempi asiakas tulee samaan paikkaan, kamiinan edessä olevat puulastut tarkoittavat heille, että kämppä on likainen.

Sähköttömyys kiehtoo kaupunkilaisia

Kanta-Hämeessä sijaitsevan Evon maastoissa on tarjolla viisi Metsähallituksen vuokrakämppää. Suosituimpia niistä ovat vuodesta toiseen ne kaikkein vaatimattomimmat, Latvatupa kärkipäässä. Kaikki viikonloput ovat käytännössä loppuunmyytyjä, ja pitkälti viikotkin.

– Jos tänne haluaa tulla, vuosi aiemmin pitää olla varausten kanssa liikkeellä, Ihatsu sanoo tuvan rappusilla.

Vapaa-ajalla yltäkylläisen elämän vastapainoksi halutaan jotakin erilaista.

Mutta mikä suosion selittää? Tätä pohdimme harmaana sadepäivänä viileässä kämpässä, Latvatuvan pöydän ääressä.

– On tätä jossain määrin ihmetelty. Varmasti tämä tarjoaa asiakkaalle juuri sitä vastapainoa, jota kiireiseen nykyelämään tarvitaan: omaa rauhaa, luonnonrauhaa, marjastusta, sienestystä, olemista vain. Kun elämä on muuten yltäkylläistä, vapaalla halutaan jotakin ihan muuta, Marko ynnäilee.

– Sähköttömyys ja oma rauha, eikä ketään lähelläkään. Ja näin alkutalvesta varmasti pimeää, täydentää Evon kämppiä huoltava Markku Kaaranen.

– Näiden kämppien käyttäjät tulevat paljolti pääkaupunkiseudulta, mikä asettaa vaatimuksia vaikkapa polttopuuhuoltoon. Puiden pitää olla kuivia.

Metsästäjät kanta-asiakkaita

Lomarenkaassa tiedetään, että sijainti vaikuttaa keskeisesti kämpän suosioon.

– Metsästäjät ovat tässä tosin poikkeus. He lähtevät miten syrjään tahansa, jos sinne on jahtiluvat saatu, Säkkinen tietää.

– Asiakaskunta on pysynyt hyvin vakaana. Olin muutama viikko sitten kiertämässä Lieksan ja Nurmeksen alueen kämppiä ja tapaamassa asiakkaita. Lähes kaikki metsästysporukat olivat samalla kämpällä kymmenettä, jotkut jopa viidettätoista kertaa. He olivat myös todella tyytyväisiä, vaikka kaikki kämpät ovat sähköttömiä, ilman sisävessaa ja juoksevaa vettä. Tälle asiakasryhmälle siis täydellisiä, Ihatsu myhäilee.

TEKSTI JA KUVAT JARI SALONEN