Valikko


> Viime kesänä Hossan upeissa maisemissa tehtiin kunnostustöitä kiivaaseen tahtiin. Kunnostustöiden näyttävin numero oli Värikallion katselulavan uusiminen. Massiivisen teräslavan osat lennätettiin paikalle helikopterilla.

Hossa valmistautuu juhlavuoteen


> Uusi kansallispuisto tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet maastopyöräilyyn.

Suomussalmen Hossasta tulee kesällä 2017 maamme 40. kansallispuisto – lahja sata vuotta täyttävälle Suomelle. Perinteikkään retkeilyalueen valmistautuminen juhlavuoteen on jo täydessä vauhdissa.

Hossan kylässä, Suomussalmen ja Kuusamon rajapinnassa, puhaltavat muutosten tuulet. Yrittäjät Suomussalmella ja lähikunnissa suunnittelevat innokkaasti uusia palveluita, ja kansallispuiston valmistelutyöt näkyvät maastossa ja luontokeskuksella.

Kulunut kesä on ollut Hossassa vilkas. Alueen valinta uudeksi kansallispuistoksi on nostanut tuntuvasti kävijämääriä, ja tiedotusvälineiden edustajia on vieraillut alueella viikoittain.

– Hossan kansallispuisto perustetaan nopealla aikataululla ja monen toimijan voimin. Tämä vaatii erittäin hyvää vuorovaikutusta ja kykyä ratkaista mahdolliset ongelmatilanteet joustavasti. Kansallispuiston tueksi onkin perustettu Metsähallituksen, kuntien, matkailun, eduskunnan ja ympäristöministeriön muodostama yhteistyöryhmä, kuvailee Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalvelujen aluejohtaja Samuli Sillman yhteistä ponnistusta.

Hossasta merkittävä maastopyöräilykohde


> Viime kesänä Hossassa järjestettiin joogaleiri – luonnon hiljaisuus lumosi osallistujat.

Pyöräily on ollut jo pidempään suosittu luontoliikuntamuoto, mutta suoraan pyöräilyyn tuotteistettuja ja luontoarvoiltaan hienoja kohteita on Suomessa vielä vähän. Hossan kansallispuisto tuo tilanteeseen merkittävän parannuksen.

– Hossan retkeilyalue on jo nykyiselläänkin ainutlaatuinen kohde maastopyöräilijöille. Tarjolla on sekä helppoja että vaativampia polkuja usean päivän ajotarpeisiin. Ja maisemat ovat upeat, kansallispuistoon pyöräilyreitistöä suunnitteleva Taneli Kaakinen kehuu.

Uusi maastopyöräilyreitistö hyödyntää pitkälti jo olemassa olevaa polkuverkostoa, ja reitit merkitään maastoon omilla kylteillä. Samoin koko alueen opaskyltitys uusitaan. Hossan perinteikkäällä retkeilyalueella on mittava polkuverkosto, jota pyritään selkeyttämään. Opastettu reitistö suunnitellaan niin, että patikoijille on tarjolla selkeitä kokonaisuuksia päiväretkiksi ja pidemmille vaelluksille.

Lisää esteettömiä reittejä


> Hossaan on luvassa lisää esteettömiä reittejä, joidensuunnittelussa on kuultu myös CP-Liiton asiantuntijoita.

Kesän maastotöiden näyttävin numero oli Värikallion uuden katselulavan saapuminen heinäkuussa. Massiivisen teräslavan osat lennätettiin helikopterilla Somerjärvelle, missä kokonaisuus kasattiin ja kiinnitettiin kalliomaalausten edustalle. Värikallion lähellä sijaitsevalle tulistelupaikalle on myös valmistunut uusi, iso taukokatos. Taukopaikkojen eri rakenteiden, siltojen ja laitureiden kunnostamista jatketaan läpi syksyn.

Rakenteiden sekä majoitustilojen kunnostamisessa otetaan huomioon myös esteettömyys. Hossa on jo vuosikymmeniä ollut erilaisten erityisryhmien matkailukohde, mutta jatkossa uusi kansallispuisto tarjoaa entistäkin paremmat edellytykset esteettömään luontomatkailuun.

Myös Hossan luontokeskus vetäytyy syyskuussa remonttitauolle. Uudistunut luontokeskus avautuu yleisölle maaliskuussa 2017. Tuolloin on enää hetki aikaa suureen päivään: kansallispuiston avajaisia vietetään 17. kesäkuuta eli Suomen luonnon päivänä.

Teksti: Sini Salmirinne
Kuva joogaleiristä: Raili Takolander
Muut kuvat: Sini Salmirinne