Valikko

kiina_MGL9606ISO.jpg

Hyvät tuulet puhaltavat Saariselällä

Puhtaan luonnon tarjoamat elämykset vetoavat maksukykyisiin aasialaisiin, uskoo Saariselän uuden hotellihankkeen yrittäjä. Kasvanut rakennusinto näkyy myös Metsähallituksen Kiinteistökehityksen tonttikaupassa – hotellien lisäksi alueelle rakennetaan nyt myös igluja.

Saariselän Kaunispään etelärinteelle on nousemassa korkeatasoinen hotelli, jonka on määrä vastaanottaa ensimmäiset asiakkaansa Suomen juhliessa satavuotiasta itsenäisyyttään. Kauppakirjat tontista vahvistettiin Metsähallituksen Kiinteistökehityksen kanssa vuoden alussa, ja rakennustyöt ovat nyt käynnissä.

"Suomi kiehtoo nyt
erityisesti aasialaisia
matkailijoita.”

– Ensimmäisessä vaiheessa valmistuvat 40 huoneen majoitustilat ja ravintola, jonka laatuun myös satsataan. Ensi vuoden aikana on tarkoitus rakentaa toiset 40 huonetta, 1970-luvun puolivälistä lähtien rakennus- ja kiinteistöalalla mukana ollut yrittäjä Matti Meskanen kertoo.

Meskasen mukaan Star Arctic -hotellihanke ilmentää Saariselän matkailun uutta nousua, joka on virinnyt pidemmän hiljaiselon jälkeen etenkin aasialaisten matkailijavirtojen avauduttua.

– Nyt todistetaan Saariselän uutta tulemista 2008 alkaneen hiljaisemman jakson jälkeen.

Meskanen kehuu Saariselän ykkösvalteiksi luontoa, ja hän uskoo elämysmatkailuun alueen vetonaulana. Saavutettavuus on Ivalon lentokentän ansiosta hyvä, ja uusien lentoyhteyksien myötä se paranee vielä entistään.

– Saariselkää ei ole rakennettu bailupaikaksi, vaan porukka hakee täältä enemmänkin elämyksiä haalarit päällä. Alueella on erittäin aktiivista ohjelmapalvelu- ja safaritoimintaa.

Uuden hotellin markkinointi on jo täydessä vauhdissa, ja alkutalven sesonki on Meskasen mukaan myyty jo yli 80 prosenttisesti.

– Britit täyttävät joulukuun ja keskieurooppalaiset alkuvuoden. Aloitimme markkinoinnin kiinalaisille vastikään messujen kautta, ja pian nähdään, mikä on todellinen kysyntä.

Kasvun uskotaan jatkuvan

Metsähallituksen Kiinteistökehityksen myyntineuvottelija Ulla-Maija Kaltiokummun mukaan Kaunispään hotellihanke ei ole alueella ainoa.

– Saariselällä on hyvä vire nimenomaan hotellirakentamisessa. Meneillään olevien hankkeiden lisäksi kaavamuutosta odotetaan viereiselle Etelärinne II:lle, ja myös keskustan alueella on potentiaalisia tyhjiä alueita, jotka ovat herättäneet kiinnostusta.

Kaltiokummun mukaan perinteisen hotellirakentamisen lisäksi Saariselällä on imua iglutyyppisille rakennuksille, jotka ovat yksityinen yöpymisvaihtoehto laatutietoisten asiakkaiden mieleen.

– Rinnealueen uudelta kaava-alueelta on tarjottu mahdollisuutta uusien iglujen rakentamiseen, ja lisäksi alueella olevia korttelitontteja on mahdollista yhdistää kokonaisuudeksi muun muassa iglurakentamiselle.

Myös Kaltiokumpu puhuu aasialaisbuumista Saariselän matkailun vauhdittajana, ja näkemykseen yhtyy Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen. Virkkusen mielestä etenkin kiinalaisten osuudesta Lapin ja koko Suomen matkailussa on nähty vasta jäävuoren huippu.

– Heidän osuutensa on viidenneksi suurin vuoden 2016 tilastossa, kun vuotta aiemmin he olivat kymmenenneksi suurin ryhmä Suomessa käyneistä matkailijoista. Myös muiden Aasian maiden osuus on kasvussa, ja kaksinumeroisia kasvulukuja näkyy myös keskieurooppalaisten kohdalla.

Puhdas luonto ja revontulet kiehtovat

IMG_7369.jpg
> Saariselän valtteja ovat puhdas luonto, hyvät ohjelmapalvelut ja Ivalon lentokentän läheisyys, pohtii Matti Meskanen

Virkkunen näkee Suomen suosion nimenomaan kiinalaisten matkailijoiden keskuudessa monen osatekijän summana. Taustalla on paitsi pitkäjänteinen yhteistyö eri toimijoiden välillä myös Kiinan talouden nousu ja hitunen onneakin – kuten sikäläisen tosi- TV-ohjelman kuvaaminen Lapissa viime vuonna. Levillä ja Rovaniemellä kuvattu kiinalaisproduktio keräsi kotimaassaan satojen miljoonien yleisön, eikä suosio jäänyt matkanjärjestäjiltäkään huomaamatta.

– Tuo sarja tavallaan avasi Pandoran lippaan. Pitää myös muistaa, että yhä useammalla kiinalaisella on nyt passi, ja heidän matkustusaktiivisuutensa on noussut ostovoiman kasvun myötä.

Lähimaiden tultua tutuksi kiinalaiset matkustavat kauemmaksi, ja Suomi on onnistunut olemaan houkutteleva kohde. Näyttäydymme kiinalaisille paitsi eksoottisena myös vakaana, turvallisena ja hyvän hinta-laatusuhteen omaavana maana, jossa palvelut toimivat.

Luonto, puhdas vesi, revontulet ja etenkin talven tarjoama eksotiikka vetoavat aasialaisiin. Tekemistä meillä riittää vielä siinä, että Suomen vetovoimaa saadaan lisättyä myös talvikauden ulkopuolella.

– Kansallispuistojen peitto on meillä ainutlaatuinen, ja tarjontaa riittää erilaisissa luontopalveluissa. Tätä potentiaalia voisi varmasti hyödyntää jatkossa paremminkin, Virkkunen arvioi.

TEKSTI OLLI AUTONEN • KUVAT KUVA KAISA SIRÉN, OLLI AUTONEN

yopymiset2015-2016.png