Valikko

1_IMG_9820.jpg> Kansallispuistomenujen suunnittelu tarjosi Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelijoille hienon mahdollisuuden harjoitus-ja opinnäytetöiden tekemiseen. Seitsemisen menu sai Haaga-Helian ja Metsähallituksen edustajista kootulta testiryhmältä runsaasti kehuja.

Kansallispuistoille omat menut

Miltähän maistuisivat sieniohratto, paistetut Puruveden retamuikut tai savusilakkamoussella täytetty saaristolaisleipä – ulkona nuotion ääressä tai ravintolan sisätiloissa nautittuina?

Herkullisilta kuulostavat esimerkit on poimittu Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden laatimilta ruokalistoilta, jotka on suunniteltu varta vasten kansallispuistojamme varten. Opiskelijat aloittivat menujen kehittelyn syksyllä 2016 – nyt valmiina on viisi ja ideointivaiheessa kymmenkunta puistokohtaista ateriaa.

– Yhteistyö Metsähallituksen kanssa ja kansallispuistomenujen luominen ovat tarjonneet opiskelijoillemme erinomaisen mahdollisuuden harjoitus- ja opinnäytetöiden tekemiseen, sanoo lehtori Kristiina Adamsson, joka on vetänyt projektia yhdessä lehtori Birgitta Nelimarkan kanssa.

Menujen luonti sai pontta vuonna 2015 luodusta Suomen ruokamatkailustrategiasta, joka on osa Visit Finlandin strategiasarjaa. Tavoitteena on tehdä ruuasta tärkeä ja elämyksellinen osa Suomen matkailua, parantaa alan kilpailukykyä ja lisätä toimijoiden yhteistyötä.

– Kansallispuistojen ruokamatkailutuotteilla kehitetään kohteita ja niiden palveluja entistä houkuttelevammiksi sekä kotimaisille että kansainvälisille matkailijoille. Ruualla ja siihen liittyvällä toiminnalla synnytetään muistijälkiä ja luodaan elämyksiä, Adamsson kuvailee.

2_IMG_9823.jpg

Lähiruokaa metsästä

Keittiömestari-ohjelmassa opiskeleva Nicklas Grundström loi neljän opiskelijatoverinsa kanssa menun Seitsemisen kansallispuistolle.

– Tutustuimme ensin Seitsemiseen. Selvitimme, mikä se on ja mitä sieltä löytyy. Perehdyimme myös alueen kulttuurihistoriaan ja ruokakulttuuriin, Grundström kertoo. Ryhmäläiset päätyivät lopulta menuun, jossa keskeisenä elementtinä ovat sienet.

– Suunnittelimme sieniretken osaksi menua. Retkellä asiakkaat pääsevät oppimaan uutta sienistä ja marjoista sekä poimimaan niitä tarjottavaan ruokaan, Grundström kertoo.

Menun alkupalana on Pirkanmaalla perinteisesti leivottu rievä, jota ryyditetään tattimajoneesilla, pikkelöidyillä sienillä ja yrteillä. Pääruoaksi on sieniohratto. Jälkiruuaksi tarjoillaan ruismustikkapuuroa.

Asiakkaat valmistavat ruuat oppaan ja ohjeiden avulla keittokatoksissa. Kokkaamisen helpottamiseksi raaka-aineet on pääosin esivalmisteltu.

7_IMG_9821_b.jpg

– Retkeläiset saavat vielä mukaansa muistoksi ja maisteltavaksi pienen nyytin tattisokeria. Siinä on hienoksi jauhettuna tattia, sokeria ja vaniljaa.

Aterian voi valmistaa myös retken järjestäjän palkkaama eräkokki, tai se voidaan tarjoilla juhlallisena versiona ravintolassa.

– Ajatuksena on, että paikalliset matkailu-, ohjelmapalvelu- ja ravintolayrittäjät voivat räätälöidä menuja tarpeidensa mukaan. Kaikista ruuista julkaistaan vapaasti saatavilla olevat ammattilaisreseptit, Adamsson kertoo.

Oivaltavasti perinteitä kunnioittaen

Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelmassa opiskeleva Maria Suihkonen on ideoinut omassa ryhmässään ruokapolun Repoveden kansallispuistolle.

– Haastattelimme yhtä Repovedellä toimivaa yrittäjää ja totesimme, että yrittäjän odotukset ja meidän ajatuksemme kohtasivat hyvin toisensa, Suihkonen sanoo.

8_IMG_9869.jpg

Repovedellä, kuten muissakin kansallispuistoissa, menu heijastelee paikallisia perinteitä ja ruokakulttuuria. Alkukeittona tarjottavaa nauriskeittoa on syöty alueella jo ammoisina aikoina. Pääruokana nautitaan paistettuja muikkuja, jälkiruuaksi muurinpohjalettuja ja kahvia. Mukaansa retkeltä saa kotiinviemisiksi rönttösiä.

– Menua ruokapolulle oli tosi mukava tehdä. Siinä sai käyttää kaiken luovuutensa, Suihkonen sanoo.

Adamssonin mukaan toiminnallisia ruokamatkailutuotteita luodaan tässä vaiheessa noin 15 kansallispuistolle. Kaikille 39 kansallispuistolle ei omia menuja välttämättä tehdä. Ideoita on kuitenkin paljon, ja niistä voi muokata useaankin kansallispuistoon omanlaisia kokonaisuuksia.

– Toivottavaa on, että kansallispuistojen yrittäjät soveltaisivat nyt luotuja menuja sekä niihin liittyviä retkeilytuotteita ja tarinoita kehittäessään omia palveluitaan, Adamsson sanoo

Resepteistä tehdään myös retkeilijälle soveltuvat versiot, jotka julkaistaan Metsähallituksen luontoon.fi-sivustolla.

Menut ovat uunituoreita, joten maastoon asti ne eivät ole vielä ennättäneet. Seitsemisen kansallispuiston menu on kuitenkin jo esitelty Metsähallituksen ja Haaga-Helian edustajista koostuvalle vierasjoukolle. Arvioissa kiiteltiin makujen viettelystä monin sanoin.

TEKSTI TIMO HÄMÄLÄINEN • KUVAT HAAGA-HELIA AMMATTIKORKEAKOULU / NATASHA VARIS