Valikko

Luosto17u.jpg
> - Jokainen asiakas on haltioitunut näkemästään ja kokemastaan niin kesällä kuin talvellakin, yrittäjä Eero Fisk kertoo.

Luonto on Luoston vetonaula

Jälleen hieno pakkaspäivä Sodankylän ja Pelkosenniemen rajamailla Itä-Lapissa. Luoston keskustasta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut, mutta tunnelma tunturin juurella on rauhallinen – aivan kuten luontomatkailija odottaakin. Ja kun pimeä saapuu, erämaa puhkeaa tähtien loistoon.

Luoston keskustassa käy pieni vipinä. Joukko turisteja tekee lähtöä porotilalle, toiset valmistautuvat lumikenkäretkelle, ja jotkut suuntaavat laskettelurinteeseen. Lumi ja pakkanen villitsevät varsinkin aasialaisia. Sana on kiirinyt, että ladut ja uudet lumikenkäreitit ovat huippukunnossa. Alueella on myös useampia talvipyöräilyreittejä, joten raitilla huristelee myös hauskannäköisiä paksupyöriä.

Revontulet vetonaulana

Suomen kieltä on vaikea kuulla, mutta eurooppalaisia kieliä puheensorinasta voi erottaa useita. Sen verran puheista saa selvää, että luontoon täällä ollaan lähdössä. Ympärille avautuva Pyhä-Luoston kansallispuisto onkin täällä matkailuelinkeinon perusta.

Luosto_20.jpg
> Luoston keskusta on pieni, mutta se tarjoaa kaikki peruspalvelut.

Lapin matkailustrategioissa ja Metsähallituksen Luontopalvelujen luontomatkailun kehittämiskohteiden listoilla Luosto on yksi Pohjois-Suomen kärkikohteista.

– Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi reittien kunnostusta, selkeämpiä opasteita ja parempaa palveluvarustusta. Madallamme siis varsinkin ensikertalaisten ja vähemmän retkeilleiden kynnystä lähteä luontoon, kertoo puistonjohtaja Hely Juntunen Metsähallituksesta.

Päämääränä on kunnostaa rakenteet turvallisemmiksi ja kestävämmiksi. Polkuja sorastetaan ja linjataan kuivemmille maille. Yksi tervetullut hanke on Ukko-Luostolle nousevien portaiden uusiminen. Portaiden rakennusmateriaaliksi on kaavailtu kiveä.

– Ylipäätään pyrimme siihen, että alueen toimijat pärjäävät paremmin. Kansallispuiston palvelurakenteiden kehittäminen palvelee koko seutukuntaa, Juntunen sanoo.

Tähtitaivaat ja revontulet näkyvät tulevaisuudessa entistä paremmin, sillä alueen valaistusta uudistetaan. Keinovalon määrää minimoidaan ja käyttöön otetaan uusinta tekniikkaa.

Tontteja tunturin kupeesta

Uutiset uusista tuulista ovat tervetulleita. Metsähallitus Kiinteistökehityksen tarjonnasta löytyy yli sata erilaista tonttia Luoston esimeralueelta. Kunnallistekniikka on valmiina, ja tontit sijaitsevat aivan kylän tuntumassa tunturin kupeella.

– Tarjolla on omakotitontteja ympärivuotiseen asumiseen, paikka rivitalolle, erilaisia liiketoimintaan sopivia vaihtoehtoja ja lisäksi vielä vapaa-ajan asumiseen soveltuvia tontteja. Jos valitsee mökkipaikakseen Luoston, tarjolla on upeaa luontoa ja lähes rajattomat ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet, Metsähallitus Kiinteistökehityksen myyntineuvottelija Ulla-Maija Kaltiokumpu listaa.

Luoston alueella on tarjolla useita tontteja ja matkailijamäärät ovat kovassa kasvussa, joten nyt vaikkapa omasta matkailuyrityksestä haaveilevalle olisi erinomainen tilaisuus toteuttaa liikeideaansa.

Luosto_7.jpg
> Jos etsii rauhallista mökkipaikkaa hienoissa maisemissa ja monipuolisten aktiviteettien
äärellä, Luosto on huippukohde, vakuuttaa Ulla-Maija Kaltiokumpu.

Pohjoisempana Levi ja Ylläs ja etelämpänä Ruka ovat jo kasvaneet jättimittoihin. Luostolla pienuus ja rauhallisuus olisi käännettävissä vahvuudeksi.

– Koko seutukunnalla on kova tahtotila kehittää aluetta. Luonto nousee yhä enemmän keskiöön, ja peruspalveluita kehitetään. Rauhallisuutta arvostavalle tämä on ihan huippupaikka, Kaltiokumpu painottaa.

Rajattomasti aktiviteetteja

Rovaniemeläinen Laurin perhe löysi muutama vuosi sitten oman tonttinsa aivan tunturin juurelle sijoittuvalta Ukko-Luoston alueelta.

– Meille kriteereinä olivat sopiva matka – Rovaniemeltä 125 kilometriä – ja se, että halusimme mökin omaan käyttöömme. Kovia vuokratuloja hakevalle Levi tai Ylläs voisi olla parempi vaihtoehto, mutta me emme halunneet sinne, Hannu Lauri kertoo.

– Kolmas valintakriteeri oli paikan sijainti. Tontti on vanhassa metsässä puoli kilometriä kansallispuiston rajalta kaikkien aktiviteettien äärellä. Jos tykkää liikkua tai jopa urheilla, mahdollisuudet ovat täällä melkein rajattomat, tyytyväinen Lauri ynnäilee.

Tonttikaupat syntyivät, ja parin vuoden päästä oma mökki oli valmiina. Vuosien saatossa on kokeiltu jos jonkinlaisia aktiviteetteja, mutta itse luonto on kaikki kaikessa.

– Lapset ovat tykästyneet kovasti lumikenkäilyyn. Niin ja syksyllähän tuolla hillajängillä kuluu aikaa tuntikaupalla, Lauri paljastaa.

Neljän vuodenajan laatukohde

Eero Fisk kuljettaa työkseen matkailijoita Pyhä-Luoston kansallispuistoon ja sen lähiympäristöön. Lihasvoimalla mennään niin pitkään kuin mahdollista, silmät auki ja korvat höröllä. Fisk jos kuka tietää, mikä on alueen paras houkutin.

– Tämä luonto se on. Monelle paikka on entuudestaan vieras, mutta jokainen asiakas on näkemästään aivan lumoutunut. Tänä talvenahan Lapissa matkailun suurimmat kasvuprosentit on mitattu Sallassa ja Pyhä-Luostolla, enkä ihmettele yhtään, Fisk myhäilee.

Luosto-1.jpg
> Luoston uudet lumikenkäreitit vievät keskelle upeaa talviluontoa.

Hiljaisuus on jo nyt kova juttu, tulevaisuudessa varmasti vielä kovempi. Kun kuulee tuulen huminan, jäkälän rapinan tai lumen narinan, on jo elämyksen äärellä. Niin ja tietysti ne revontulet!

– Meidän on vaikea uskoa, kuinka valtava niiden vetovoima on. Niiden näkeminen herättää yllättäviä reaktioita: toiset nauravat, jotkut itkevät, moni alkaa laulaa, Fisk tietää.

Toimintaa riittää ympäri vuoden: Luoston ja Pyhän alue ovat mitä suurimmassa määrin neljän vuodenajan paikkoja. Talveksi saadaan takuuvarmasti lunta ja kesällä nautitaan yöttömästä yöstä. Lisäksi keväthanget ja ruska hohtavat joka vuosi.

Paikalliset oppaiksi

Kehitysajatuksia Fiskiltä löytyy vaikka kuinka paljon. Yksi on ylitse muiden, ja se on laitettava työn alle nopeasti.

– Kansallispuisto-oppaiden koulutus pitäisi käynnistää pikimmiten. Mieluummin niin, että oppaita saataisiin paikallisväestöstä. Moni matkailutuote nojaa seudun historiaan ja kulttuuriin. On paljon uskottavampaa, jos siitä kertoo paikallinen ihminen.

– Sitten pitää ratkaista työntekijöiden asuntotilanne. Vakituisen työvoiman saaminen edellyttää asuntoja, ja asuntojen suhteen tilanne on nyt huono.

Helmikuun iltapäivänä Pyhätunturin juurella sijaitseva luontokeskus Naava vilisee asiakkaita. Korvakuulolla on helppo huomata, että he ovat tyytyväisiä näkemäänsä ja kokemaansa.

– Sehän meillä pitää olla lähtökohtana, että täältä lähtee kotiin tyytyväinen asiakas. Puskaradio on nykymaailmassakin tehokas markkinointiväline, Fisk tietää.

TEKSTI JA KUVAT JARI SALONEN