Valikko

Raunin_Maja_230817_032.jpg

Luontoloma irrottaa arjesta

Ruunaan retkeilyalueella Lieksassa käy vuosittain liki 80 000 vierasta. Retkeilykeskuksen uusi yrittäjä rakentaa tulevaisuutta monipuolisten luontoaktiviteettien ja hyvän palvelun varaan.

Lieksassa Ruunaan retkeilyalueella, kahdeksan kilometriä Venäjän rajasta, palvelee poikkeuksellinen matkailuyritys.

Kun moni maaseudun matkailukohde virittää elokuun puolivälissä sesongin päätteeksi lappua luukulle, Ruunaan retkeilykeskuksessa eletään vasta kesäkauden puoliväliä. Ravintola ja leirintäalue ovat auki joka päivä toukokuun alusta lokakuun loppuun.

– Aukioloajat ovat hyvän asiakaspalvelun kivijalkaa, sanoo retkeilykeskuksen uusi yrittäjä Jari Ihalainen.

DSC5429.jpg
> Ruunaan retkeilyalueelle on helppo tulla, ja täällä on hyvät palvelut, yrittäjä Jari Ihalainen kertoo.

Pitkää syyssesonkia turvaavat luontoaktiviteetit, joiden vetämänä Ruunaan retkeilyalueelle tulee liki 80 000 vierasta joka vuosi. Retkeilyalueet ovat eränkävijöiden suosikkeja, sillä niissä voi retkeilyn lisäksi harrastaa metsästystä ja kalastusta. Lukuisista koskistaan tunnetulle alueelle ostettiin vuonna 2017 yli 7 000 kalastus- ja metsästyslupaa.

– Eikä pidä unohtaa sienestystä ja marjastusta syksyn sesongin pidentäjinä, Ihalainen lisää.

Heinäkuussa majapaikat täynnä

Kun Ruunaan retkeilyalue vuonna 1987 perustettiin, alueen ainoa rakennettu palvelu oli parkkipaikka seudun kuuluisimman nähtävyyden, Neitikosken, lähellä.

Nyt vieras löytää retkeilyalueelta melkein mitä tahansa luontolomaa varten.

Majoituksen, ruuan sekä kalastustarvikkeiden ja -lupien lisäksi retkeilykeskuksesta saa hankittua retkeilyasusteita ja kenkiä. Ravintolasta voi ostaa retkieväät ja riistaryypyt. Tiskiltä pystyy vuokraamaan paksupyörän, kanootin tai lumikengät ja ostamaan ohjelmapalveluja koskenlaskusta metsästysretkeen.

Kesällä Ruunaan erikoisuus ovat koskenlaskuretket puisilla koskiveneillä. Vastaavia retkiä tehdään myös kumilautoilla.

Ihalainen sanoo, että heinä-elokuussa majoituspalvelujen käyttöaste hipoo sataa prosenttia.

– Tämä on helppo kohde saavuttaa. Tänne on hyvä tie, ja Metsähallitus hoitaa hyvin retkeilyreitit maastossa. Ohjaamme asiakkaita majoittumaan toisiinkin yrityksiin ja kerromme Facebookissa, jos olemme täynnä.

Ruunaa valittiin kymmenen vuotta sitten valtakunnalliseksi vuoden retkikohteeksi. Yrittäjä toivoo lisänäkyvyyttä vahvemman viestinnän avulla.

– Ruunaasta pitäisi tehdä voimakkaammin oma brändi. Siinä tarvitaan toimijoiden yhteistyötä.

DSC5410.jpg
> Arvostan hyviä kalastusmahdollisuuksia, mutta tärkeintä on luonnonrauha, Jani Heinonen sanoo.

Teinitkin mukaan luontolomalle

Hollolalainen Jani Heinonen ajaa asuntovaununsa joka kevät ja syksy viikoksi Ruunaan retkeilykeskuksen leirintäalueelle. Perhe viettää usein yhteistä kesälomaakin samoissa maisemissa. Tänä kesänä mukana olivat perheen kaksi teini-ikäistä lastakin.

– Ollaan tykästytty tähän paikkaan. Kalavedet ja liikuntamahdollisuudet ovat aivan vieressä, avovaimon ja koiran kanssa syyslomaa viettävä Heinonen sanoo.

Sekä perholla että virvelillä kalastava Heinonen huomaa suunnittelevansa lomalleen ennen kaikkea kalastusreissuja, mutta tärkeintä on kuitenkin luonnonhelmaan pääsy kaupungin sykkeestä.

– Kalasatamassa maisemat lepuuttavat hermoja. Enpä ole ikinä ajatellut, että täältä jotakin puuttuisi, ensimmäisen kerran vuonna 2010 Ruunaalla lomaillut mies sanoo.

Heinonen kiittää paikan hyvää henkeä.
– Tämä on erittäin viihtyisä ja rauhallinen paikka. Täällä tapaa hienoja ihmisiä, joista on tullut vuosien varrella tuttavia.

TEKSTI HEIKKI HAMUNEN • KUVAT HARRI MÄENPÄÄ JA HEIKKI HAMUNEN

Retkeilyalueiden vetovoimaisuutta lisätään

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ja Metsähallitus käynnistivät viime helmikuussa projektin, jonka tavoitteena on kehittää valtion retkeilyalueista entistäkin vetovoimaisempia luontomatkailukohteita.

– Valtion retkeilyalueet ovat suosittuja retkikohteita, mutta niistä olisi mahdollista kehittää vieläkin monipuolisempia ja kansainvälisestikin kiinnostavia luontomatkailukohteita, kertoo projektipäällikkö Jere Rauhala Metsähallituksesta.

Kehittämistyö koskee Evoa, Ruunaata, Kylmäluomaa, Oulujärveä ja Syötettä. Tavoitteena on tehostaa retkeilyalueiden viestintää ja markkinointia sekä parantaa alueilla toimivien matkailuyritysten toimintaedellytyksiä. Samalla mietitään myös retkeilyalueilla tapahtuvien eri toimintojen koordinointia.

Suunnitelmat laaditaan Metsähallituksen eri vastuualueiden yhteistyönä, ja projektissa kuullaan myös alueella toimivia matkailuyrittäjiä. Hanke kestää ensi tammikuun loppuun, ja sen ohjausryhmässä on edustajat sekä maa- ja metsätalousministeriöstä että ympäristöministeriöstä.