Valikko


> Kun valjakko lähtee liikkeelle, sekä koirat että asiakkaat ovat innoissaan. Harriniva työllistää sesongin aikaan yli 120 opasta ja muuta työntekijää.

Valtaosa Lapin matkailijoista retkeilee tavallisissa talousmetsissä

Matkailijat haluavat metsään

Neljä singaporelaismatkailijaa kipuaa Inarissa Tuulispään huipulle. Lumoava maisema saa matkalaiset haukkomaan henkeään: puhdasta ilmaa, valkoista lunta eikä muita ihmisiä lähimaillakaan. Muoniossa joukko saksalaisia ja ranskalaisia singahtaa valjakkoretkelle kohti Olostunturia. Lapin matkailuasiakkaat nauttivat silminnähden suomalaisesta luonnosta.


> Jussi Pietikäinen ja uskollinen laumanjohtaja Pavarotti tietävät, mikä matkailijoita parhaiten lumoaa: suomalainen metsä.

Tuuli puhaltaa leppeästi Tuulispään huipulla. Singaporelainen matkailijaryhmä on lähdössä lumikenkäretkelle metristen hankien keskelle mutta ensin otetaan tuntumaa inarilaiseen maisemaan. Täältä se näyttäytyy hienoimmillaan.

Aasialaiset matkailijat ovat rynnistäneet Lappiin sankoin joukoin, ja heidät on helppo havaita katukuvassakin. Singaporelaiset luettelevat nopeasti Lapin matkansa kohokohtia.

– Puhdas ilma. Puhdasta lunta. Kävely jäällä, veden päällä. Kulkeminen metsässä ihan omassa rauhassa. Hiljaisuus ja ihmisten vähyys. Ikimetsän kauneus. Porot.

Lista jatkuu kaikilla mahdollisilla puhtauteen ja luonnon kauneuteen liittyvillä adjektiiveilla. Yksi asia on lopulta ylitse muiden.

– Jos vielä pääsemme näkemään revontulet, matkamme on täydellinen. Viime yönä taivas oli pilvinen. Ensi yöksi on ennustettu kirkasta ja kylmää, joten olemme toiveikkaita, sanoo Melissa Yoewn ja koko ryhmä osoittelee peukaloillaan kohti taivasta.

Kansainvälinen tunnelma


> Singaporelainen matkailijaryhmä ihastelee Inarin Tuulispään ilman raikkautta, lumen puhtautta ja luonnonrauhaa. Eräopas Matti Mäenpää tallentaa matkailijoiden tunnelmat.

Muonion Harrinivassa valmistellaan neljän tunnin koiravaljakkoretkeä Oloksen suuntaan. Matkaan lähtee seitsemän valjakkoa kyydissään saksalaisia ja ranskalaisia matkailijoita.

Koirat ovatkin yksi Harrinivan tunnuksista. Jos kaikki olisivat yhtäaikaa tarhassa, paikalla olisi 430 vetokoiraa.

– Koiratarhamme täytti viime vuonna 25 vuotta, ja juhlan kunniaksi laitoimme kaikki koirat yhteen valjakkoon. Siitä tuli Muoniojärven jäälle sellainen parin kilometrin letka, aika juhlava näky, muistelee Jouni Pietikäinen.

Jostakin syystä aasialaiset eivät ole vielä löytäneet Länsi-Lapin matkailupaikoille. Mutta merkit ovat täälläkin selvät – lähivuosina aasialaisturistien määrä kasvaa. Nytkään Muonionjokivarren pääpaikalla ei juuri suomen sanaa kuule.

– Belgia, Saksa, Englanti, Ranska, Hollanti, siinä asiakkaidemme tavallisimmat lähtömaat. Ranskalaisia ja hollantilaisia on nyt enemmän kuin aiemmin, ja brititkit alkavat taas matkustaa. Viikon koirasafareilla ei ole talven aikana ollut yhtään suomalaisasiakasta, kiteyttää Harrinivan toimintojen logistiikasta vastaava Jussi Pietikäinen.

Puhdas ilma houkuttaa


> Joka kaudelle pitää kehittää uutta. Torassiepin Aurora Dome -teltat ovat olleet kysyttyjä koko talven.

Logistiikkapäällikkö onkin seutukunnan kiireisimpiä miehiä. Ympärillä pyörii tauoton matkailijavirta, ja kaiken hulinan keskellä kaluston pitää olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa, samoin eväiden ja oppaiden sekä muun tarpeiston.

– Joulukuun toisella viikolla sesonki alkaa ja huhtikuun alkupuolella se loppuu. Siinä välissä mennään ihan täysillä.

Harrinivan matkailijat liikkuvat koiravaljakkojen lisäksi pyöräillen, lumikenkäillen, moottorikelkoilla ja kesäaikaan tietysti vesikulkuneuvoilla. Yksi yhteinen tekijä reiteille on se, että ne kulkevat aivan tavallisissa talousmetsissä.

– Asiakkaat ovat hyvin pitkälti tyytyväisiä näkemäänsä. Heille lumen puhtaus, ilman raikkaus ja hiljaisuus ovat tärkeitä asioita. Euroopan tutkitusti puhtain ilma on todellakin vetovoimatekijä.

"Meneehän tämä safari varmasti metsässä?"

Harrinivan käyttämät maastoreitistöt ovat vuosien saatossa vakiintuneet. Koiravaljakot jolkottelevat osin moottorikelkkareitistöä, osin aivan omaa uraa. Kelkkareitit menevät kokonaan talousmetsissä, mutta koiravaljakot puikahtavat pieniä mutkia myös Pallas-Yllästunturin kansallispuiston puolelle. Valtaosa koirareitistöistä kulkee Muonion järvialueen metsissä.

– Reittejä on kehuttu, vaikka alueella tehdäänkin myös metsänhoitotoimia. Yllätyksiä tulee toisinaan kesken kauden, ja reitin vierellä voi jonakin aamuna olla metsäkone. Kyllähän tällaisissa tapauksissa syntyy keskustelua myös asiakkaiden kanssa, eikä sävy ole aina positiivinen.

– Metsä on meidän asiakkaille todella tärkeä juttu. Monesti oppailta kysytään, että meneehän tämä safari varmasti metsässä. Joskus joku retki on pitänyt jopa uusia, kun matkalla onkin ajettu parin järven poikki. Niin tärkeä se metsä on, Jouni täsmentää.

Poroelinkeinon kanssa yhteistyö sujuu myös mainiosti. Poromiehet tietävät, missä koiravaljakot kulkevat, eivätkä paimenna porojaan samoille alueille. Ja matkailijat pidetään pois alueilta, joille poroja on kerätty.

– Yhteistyötä Metsähallituksen kanssa voi kehua hyväksi. Arjen rutiinit hoituvat hyvin, ja meille satelee sieltä myös paljon ehdotuksia.

Revontulia tähyillään luksusteltasta


> Revontulituristeille pystytetyt luksusteltat ovat lämmitettäviä ja ylellisesti sisustettuja.

Harriniva on mainio esimerkki myös matkailualan työllistävästä vaikutuksesta. Tämän talven parhaan sesongin aikaan palkkalistoilla oli reilut 120 työntekijää ja iso joukko alihankkijoita.

Kehitystyötä tehdään jatkuvasti. Hyviinkään tuotteisiin ei voi turvata ikuisesti, ja uutta pitää loihtia joka kaudelle. Tuntosarvet ovatkin tarkkoina tutkailemassa asiakkaiden toiveita ja haaveita, joiden pohjalta kehitellään jotakin vielä villimpää.

– Revontulituristeille rakensimme Torassieppiin kaksi luksusluokan Aurora Domea. Ne ovat siis lämmitettäviä telttoja, joissa yksi seinä on läpinäkyvä. Niille on kova kysyntä.

– Revontulien vetovoima on todella suuri. Ne vetävät aasialaisten lisäksi myös eurooppalaisia. Britit eivät ehkä enää tule niiden perässä, muu Eurooppa kyllä. Ja ovat revontulet joka tapauksessa hieno bonus tänne tuleville matkailijoille.

Odotus palkitaan

Valjakot singahtavat Harrinivan koiratarhan portista hirmuisella vauhdilla ja energiaa pursuten. Asiakkaat hihkuvat innoissaan suut messingillä.

Singaporelaisryhmä on selviytynyt lumikenkäretkestään, ja kasvojen loiste on sanoinkuvaamatonta.

Ilta kirkastuu kautta laajan Lapin maan. Ensimmäiset tähdet tuikahtavat, riekko naureskelee jängän laidalla ja helmipöllö puputtelee metsikössä. Kohta vihreä kajastus lähtee kiemurtelemaan pohjoisen horisontin ylle. Tänä yönä toteutuvat monen matkailijan unelmat.

Teksti ja kuvat: Jari Salonen

Pelisäännöt luodaan yhdessä

Metsähallituksen metsätaloudella on Kittilän–Muonion alueella kymmenkunta isoa matkailualan yhteistyöyrittäjää ja lisäksi vielä suuri määrä pieniä päälle. Mukana on luontomatkailua laidasta laitaan – niin koiravaljakoita, ratsastusta kuin moottorikelkkailuakin.

– Yleensä yhteistyö alkaa siitä, että matkailuyrittäjä lähestyy meitä toiveenaan löytää palveluilleen sopiva reitti. Tarpeita sovitellaan yhdessä, ja sopimukseen on aina päästy. Yhtenä yhteistyön ehtona on se, että alueella voidaan tehdä myös metsätaloustoimia, tiimiesimies Kari Koivumaa kertoo.

Muoniossa Metsähallitus, seudun porotalous, matkailuyrittäjät ja kunta tekivät kaksi vuotta sitten laajan Yli-Muonion valtionmaiden käyttösopimuksen 13 270 hehtaarin alueelle. Sopimuksessa sovittiin niistä toimenpiteistä, joita tärkeällä matkailualueella voidaan tehdä, sekä siitä, miten reitit rauhoitetaan ja kuinka esimerkiksi kämppien ympäristöt jätetään toimenpiteiden ulkopuolelle. Myös porotalouden vaatimukset punnittiin tarkasti.

– Tämä on toiminut hyvin, ja alueella on tehty jo kaksi leimikkoakin. Pelisäännöt ja periaatteet ovat kaikille selvät.

– Kyllä näille selkosille mahtuvat rinnakkain niin metsätalous, matkailu kuin perinteinen poronhoitokin, Koivumaa teroittaa.

Teksti: Jari Salonen