Valikko
Metsäpeuravaadin ja vasa_kuva Nita Airola

Metsäpeurapaimenena Seitsemisessä

Nita ja Matti Arola viettivät elokuisen viikon Seitsemisen kansallispuistossa retkeillen ja totutustarhassa asuvista metsäpeuroista huolehtien. Lomaan mahtui myös kesäkanoja, jäkäläkuorman purkua ja rentoa yhdessäoloa sukulaisten kanssa.

Metsähallituksen koordinoimat supersuositut lammas- ja lehmipaimenviikot saivat edelliskesänä rinnalleen villimmän vaihtoehdon, kun ensimmäiset onnekkaat pääsivät osallistumaan MetsäpeuraLIFE-hankkeen totutustarhassa asuvien metsäpeurojen hoitoon. Nyt jo toista kesää pyörineet metsäpeurapaimenviikot tarjosivat mahdollisuuden tutustua monelle tuntemattomaan metsäpeuraan lähemmin ja samalla osallistua konkreettisesti lajin suojelutyöhön. Kaupanpäälle paimenet saivat oivan mahdollisuuden retkeillä Seitsemisen kansallispuistossa.

Varasijalta paimeneksi

Kuva_1_Nita_Arola_Milla_Niemi_nettiin.jpg
> Nita Arola auttoi purkamaan talven varalle tilatun jäkäläkuorman varastoon.

Paimenet valittiin arpomalla toukokuussa. ”Luin metsäpeurapaimenviikoista nettiuutisesta, ja hain paimeneksi samoin tein”, Nita Arola kertoo. Hänen lomaviikkonsa Seitsemisessä vahvistui lopulta vasta vähän ennen juhannusta, kun alkuperäinen voittaja joutui perumaan osallistumisensa. Tiukasta aikataulusta huolimatta Nitan puolisoa Mattia ei juuri tarvinnut houkutella matkaan mukaan, ja porukka täydentyi viikon mittaan vielä Nitan pikkuveljellä, äidillä ja tädillä. Hekin innostuivat metsäpeurapaimenen pestistä heti asiasta kuultuaan. ”Piti ihan toppuutella anoppia, että halutaan olla ensin pari päivää kahdestaan”, Matti Arola nauraa.

Metsäpeurapaimenet kiersivät päivittäin totutustarhan ja tarkistivat aitarakenteiden kunnon. Kävelymatkaa aitauksen ympäri kertyi reilun kilometrin verran. Lisäksi paimenet huolehtivat siitä, että metsäpeuroilla on rehua saatavilla. Päivittäisiin rutiineihin kului aikaa tunnista kahteen - tai enemmänkin, jos matkalla unohtui ihastelemaan hoidokkejaan. ”Pääsimme näkemään komeasarvisen hirvaan heti ensimmäisen tarhakäynnin päätteeksi”, Nita ja Matti iloitsevat. ”Olimme jo kiertäneet koko tarhan näkemättä vilaustakaan metsäpeuroista. Sitten hirvas ilmestyi näkyviin ja poseerasi meille sen aikaa, että ehdimme ottaa valokuvia siitä”, Nita jatkaa. Osa metsäpeuroista näyttäytyi paimenille myös myöhemmin viikolla, ja lisää valokuviakin kertyi muistoksi.

Retkeilyä ja rentoa yhdessäoloa

Päivittäisten rutiinien lisäksi paimenet saivat halutessaan osallistua sesonkiluonteisiin töihin, kuten lehtikerppujen tekoon. Velvoitetta ei kuitenkaan ollut; tarkoitus oli, että lomalaisille jäisi aikaa rentoon yhdessäoloon ja tietenkin retkeilyyn. Nita ja Matti ehtivätkin lomaviikkonsa aikana koluta kansallispuiston keskeiset nähtävyydet. Kehuja sai erityisesti Koveron perinnetilan ja Multiharjun aarnimetsän kautta kulkeva rengasreitti Torpparintaival. ”Kävimme vielä erikseen veljeni Samun kanssa kiertämässä Multiharjun Aarnipolun pimeässä”, Nita kertoo. ”Metsässä oli hiljaista, ja punertavana taivaalle nouseva kuu loi hienoa tunnelmaa.”

Mahdollisuus tutustua Seitsemisen kansallispuistoon ajan kanssa painoi paimenten vaakakupissa vähintään yhtä paljon, kuin metsäpeurojen hoitoon osallistuminen. ”Olemme suunnitelleet vierailua Seitsemiseen jo pidemmän aikaa, mutta lähempänä sijaitseva Salamajärven kansallispuisto ja siellä kulkeva retkeilyreitti Peuranpolku ovat yleensä vieneet voiton retkikohdetta miettiessä”, Pihtiputaalla asuvat pariskunta kertoo. ”Siellä olemme nähneet metsäpeurojakin.”

Paimenviikosta on moneksi

Metsäpeurapaimenviikot ovat houkutelleet Seitsemiseen monenlaisia ihmisiä. Joku on viihtynyt paimenessa itsekseen, toinen taas kerännyt mukaansa ison ystäväporukan. Varttuneimmat paimenet ovat olleet tukevasti eläkeiässä, kun taas nuorin apupaimen ei ole ehtinyt juhlia edes ensimmäistä syntymäpäiväänsä.

Koska metsäpeurojen hoitoon liittyvät rutiinit vievät vain pienen osan päivästä, on jokainen voinut muokata viikosta mieleisensä kokonaisuuden. Seitsemisen kansallispuistossa ja sen ympäristössä riittää reittejä patikoitavaksi tai vaikka maastopyörällä ajettavaksi. Toisaalta mökkilomallahan saa hyvällä omallatunnolla uida, nauttia pitkistä kesäilloista ja ihan vain olla.

TEKSTI MILLA NIEMI
KUVAT NITA AROLA (YLÄKUVA) JA MILLA NIEMI (ALAKUVA)

MetsäpeuraLIFE-hanke tutuksi

MetsäpeuraLIFE-hanke on Metsähallituksen Eräpalvelujen koordinoima, seitsemän vuoden mittainen (2016 - 2023) metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitohanke. Siihen osallistuu kymmenen hankekumppania. Hankkeen keskeisin tavoite on palauttaa metsäpeura sen entisille asuinsijoille Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Tätä varten Seitsemiseen ja Lauhanvuoren kansallispuistoon on rakennettu totutustarhat, joissa syntyneitä metsäpeuroja vapautetaan luontoon. Tavoitteena on, että hankkeen loputtua molempien kansallispuistojen lähialueilla eläisi muutaman kymmenen yksilön kokoinen, kasvava metsäpeurakanta. Lisätietoja hankkeesta: https://www.suomenpeura.fi/fi/metsapeuralife.html.

Metsäpeurapaimenviikot ovat luonto- ja elämysloma, eivätkä paimenet ole työsuhteessa Metsähallitukseen. Metsäpeurojen hoidosta ei makseta palkkiota, ja paimenet maksavat itse matka- ja majoituskulunsa. Paimenilta ei vaadita aikaisempaa eläintenhoitokokemusta. Metsähallituksen työntekijät perehdyttävät metsäpeurapaimenet tehtäviinsä. Vaikka paimenet huolehtivat totutustarhan arkiaskareista, ovat eläimet koko ajan Metsähallituksen vastuulla.