Valikko

Pallas-Yllastunturi_4757k.jpg

Rakkaudesta kansallispuistoihin

Kuhmossa karhukojulla syntynyt päätös ryhtyä ammattiluontokuvaajaksi on kuljettanut Tea Karvista Suomen jokaiseen kansallispuistoon. Näistä 40 kansallispuistovierailusta ja seitsemän vuotta kestäneestä matkasta syntyi kirja Kansallispuistot – Maamme luonnon helmet.

Ammattiluontokuvaaja ja toimittaja Tea Karvinen on viettänyt viimeisen seitsemän vuoden aikana kansallispuistoissa yli 700 päivää. Niitä kiertäessään hän on ajanut yhteensä yli 140 000 kilometriä – kolme ja puoli kertaa maapallon ympäri.

– Periaatteeni on, että jos teen jotakin, niin teen sen kunnolla, Karvinen naurahtaa.

Paljasjalkaisen helsinkiläisen tie ammattiluontokuvaajaksi on tarina jo itsessään.

Tea_UK_8893k.jpg> Luontoinnostukseni alkoi ollessani 15-vuotiaana Urho Kekkosen kansallispuistossa, Tea Karvinen kertoo.

– Luontoinnostukseni alkoi 15-vuotiaana ollessani rippikoululeirillä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Myöhemmin opiskelin eräoppaaksi ja kehitin Pohjois-Karjalassa luontomatkailua ennen kuin vuonna 1994 muutin Yhdysvaltoihin. Opiskelin Alaskan, Havaijin ja Utahin yliopistoissa muun muassa fotojournalismia. Takaisin Suomeen palasin vuonna 2003.

Intohimona kansallispuistot

Karvinen työskenteli paluunsa jälkeen freelance-kuvaajana ja -toimittajana. Ajatus kansallispuistoista tehtävästä kirjasta syntyi vuonna 2009, ja työ käynnistyi heti seuraavana vuonna.

Kirjaa varten Karvinen kävi kansallispuistoissa sekä yksin että yhdessä eri asiantuntijoiden ja paikallisten ihmisten kanssa.

– Olen tehnyt kirjaa intohimoisesti. Viimeiset vuodet, jolloin ryhdyin pohtimaan kirjan tekstejä, ovat olleet fyysisesti rankimpia. Retkien lisäksi olen istunut tietokoneen ääressä lukemattomia tunteja.

Kirjan tekemiseen on osallistunut yli 150 asiantuntijaa, joilta Karvinen on saanut tietoja puistojen reiteistä ja palveluista sekä niiden luonnosta ja historiasta.

– Kansallispuistoissa törmäsin moniin Metsähallituksen työntekijöihin. He auttoivat minua reittien suunnittelussa, ja sain retkeillä heidän kanssaan upeissa paikoissa. Kirjaa tehdessäni olen tutustunut muun muassa Luontopalvelujen viestintäpäällikkö Päivi Rosqvistiin, joka on tsempannut minua matkani varrella.

Elämyksellinen luontokirja

Kansallispuistot-kirjaa ei voi luokitella pelkästään valokuva- ja tietokirjaksi.

"Älä kiirehdi, vaan katso,
kuuntele ja tunne."

– Itse kuvailisin kirjaa sanalla elämyksellinen. Olen halunnut tehdä teoksen, joka inspiroisi ihmisiä lähtemään luontoon. Kirja ei missään nimessä ole opas, vaan se on teos, joka vie lukijansa retkille kansallispuistoihin mutta jossa on myös paljon yleissivistävää tietoa, Karvinen sanoo.

Kansallispuistojen kävijämäärien jatkuvasti kasvaessa kasvaa myös niiden ihmisten määrä, joiden tavoitteena on vierailla kaikissa 40 puistossa. Karvisella on neuvo tätä suunnitteleville.

– Älä kiirehdi, vaan katso, kuuntele ja tunne. Tapoja liikkua luonnossa on monia, mutta jos haluaa oppia syvemmin tuntemaan luontoa, niin kehotan pysähtymään ja kuuntelemaan sitä.

Entä mitä tulevaisuus tuo tullessaan Karviselle itselleen nyt, kun kaikki kansallispuistot on kierretty. Vieläkö retket niihin jatkuvat?

– Kyllä, mutta ainakin toistaiseksi menen kansallispuistoihin vain rentoutumaan – kamera mukanani, hän nauraa.

TEKSTI HANNA KELOLA-MÄKELÄINEN • KUVAT TEA KARVINEN

Kansallispuistot – Maamme luonnon helmet -kirjaa voi tilata Tea Karviselta sähköpostitse:
teakarvinen(at)gmail.com.

www.teakarvinen.comTapahtui odottamaton virhe:

Virhe pyynnön käsittelyssä.

< Takaisin kotiin