Valikko

2016_08_07-652_OK.jpg
> Retkikartta.fi-palvelusta on helppo tarkistaa reittien, laavujen ja tulentekopaikkojen sijainti.

Retkikartta.fi auttaa luontoja eräretkien suunnittelussa

Luonnon hyvinvointivaikutuksista on paljon tutkimustietoa, ja monet suomalaiset liikkuvatkin paljon luonnossa. Retkikartta.fi on kaikille luonnossa liikkujille suunnattu karttapalvelu, joka auttaa retkien suunnittelussa.

Metsähallituksen Retkikartta.fi on käyttäjille maksuton verkossa toimiva karttapalvelu, jolla oli viime vuonna jo 3,6 miljoonaa käyttökertaa. Palvelun avulla voi etsiä sopivia retkikohteita ja retkeilyreittejä sekä tarkistaa niillä sijaitsevien laavujen, tulentekopaikkojen ja muiden retkeilyä helpottavien rakenteiden sijainnin. Retkikartta.fistä voi vapaasti tulostaa myös Metsähallituksen metsästys- ja kalastusalueiden karttoja.

Metsähallituksen hallinnassa olevien kohteiden, reittien ja retkeilyrakenteiden tiedot ja tarkka sijainti saadaan Metsähallituksen paikkatietojärjestelmästä, jonne niitä koskevat tiedot on tallennettu. Karttapalvelussa voi tarkastella esimerkiksi kansallispuistojen tai valtion retkeilyalueiden karttoja eri mittakaavassa. Helmikuussa karttapalveluun lisättiin myös Metsähallituksen monikäyttömetsät sekä niiden luonto- ja kulttuuriperintökohteet.

– Monikäyttömetsien lisääminen toi karttapalveluun muun muassa 120 000 monikäyttömetsien luontokohdetta ja yli 10 000 kulttuuriperintökohdetta. Sähköisiä karttapalveluita ja -sovelluksia on nykyään runsaasti tarjolla, mutta tämä on ainoa karttapalvelu, jossa on näin kattava luonnossa liikkujan tietosisältö. Palvelussa on keskimäärin 10 000 käyntiä joka vuorokausi, mikä kertoo siitä, että tällaiselle tiedolle on kysyntää, karttapalvelusta Metsähallituksessa vastaava erikoissuunnittelija Tapani Mikkola kertoo.

Monipuoliset kartat ja hakumahdollisuudet

"Retkikartta.fin tiedot saadaan Metsähallituksen
paikkatietojärjestelmästä."

Sopivaa retkikohdetta voi etsiä monella eri tavalla. Palvelusta voi valita erilaisia karttatasoja sekä kohdevalikoita ja tarkastella karttoja tarkemmin zoomailemalla niitä. Kohteita voi etsiä myös sana- ja koordinaattihaulla. Kohdevalikosta löytyvät muun muassa kaikki kansallispuistot ja useita mielenkiintoisia historiakohteita. Kohteen perustiedot saa näkyviin klikkaamalla kohdetta. Osassa kohteista on linkki Metsähallituksen luontoon.fi tai eräluvat.fi-sivustolle, josta löytyy tarkempaa tietoa. Palvelussa voi myös mitata reittien pituuden ja tulostaa yksityiskohtaisia karttoja.

Lukuisien Metsähallituksen ylläpitämien kohteiden lisäksi sivustolta löytyy jo yli 2 500 kuntien luontoliikuntapaikkaa.

– Retkikartta on vuosien varrella muuttunut palveluksi, joka näyttää monen paikkatiedon tuottajan tietoa, ja se on myös linkitetty moneen eri verkkopalveluun, Mikkola kertoo.

TEKSTI SARI HILTUNEN • KUVA HANNU HUTTU

Metsähallituksen Retkikartta.fi-palvelu on kaikkien luonnossa liikkujien, retkeilijöiden sekä metsästys- ja kalastusasiakkaiden käytössä oleva maksuton karttapalvelu. Karttapalvelua on helppo käyttää, ja se toimii hyvin myös mobiililaitteissa, aina kun laite on verkkoyhteydessä. Retkikartta löytyy osoitteesta www.retkikartta.fi ja mobiiliversio osoitteesta m.retkikartta.fi.