Valikko


> Sipoonkorvessa viime kesänä järjestetyllä eräleirillä lapset pääsivät tutustumaan erä- ja retkeilytaitoihin.

Saamenkielinen eräkummileiri Enontekiöllä

Metsähallitus järjestää elokuussa Enontekiöllä saamenkielisen eräleirin. Leirillä tutustutaan alueen luontoon, saamelaiskulttuuriin, riistanhoitoon sekä kuvataan eräaiheisia lyhytelokuvia.

Saamenkileinen eräleiri järjestetään Enontekiöllä 15.–17. elokuuta. Leirillä majoitutaan teltoissa ja laavuissa sekä laitetaan ulkona ruokaa, joten lapset oppivat leirillä monia hyödyllisiä erätaitoja. Leiri on tarkoitettu 7–12-vuotiaille saamenkielentaitoisille lapsille asuivatpa he saamelaisalueella tai muualla Suomessa.

Leirin aikana lapset tutustuvat muun muassa riistanhoitoon, jousiammuntaan sekä kestävään luonnon hyödyntämiseen. Leirillä perehdytään myös elokuvien tekemiseen. Leiriläiset pääsevät tekemään itse käsikirjoituksia ja näyttelemään elokuvissa, joita esitetään esimerkiksi Yle Sápmin saamenkielisessä Unna Junná –lastenohjelmassa.

Leirin yhteistyökumppaneita ovat Saamelaisalueen koulutuskeskus, Yle Sápmi ja Enontekiön koulut. Saamenkielinen eräkummileiri toteuttaa Metsähallituksen eräkasvatuksen tavoitteiden lisäksi saamen kielen kehitystoimia.

– Saamenkieliset tapahtumat ovat erittäin tärkeitä kielenkäyttötilanteita varsinkin lapsille ja nuorille. Leirillä eri alueiden saamelaislapset tutustuvat toisiinsa, kuulevat eri saamen kieliä ja murteita, kertoo saamenkielinen tiedottaja Pentti Pieski Metsähallituksesta.

Leirillä toiminta järjestetään pohjoissaameksi ja leirillä on tilaa yhteensä 20 lapselle.

Eräkummitoimintaa eri puolilla maata

Eräkummileirejä on ensi kesän aikana yhteensä kolme. Saamenkielisen leirin lisäksi eräleirejä järjestetään Keski-Suomessa yhteistyössä Viitasaaren riistanhoitoyhdistyksen kanssa sekä pääkaupunkiseudulla. Tarkempi paikka selviää huhtikuun aikana.

– Eräkummitoiminnan tavoitteena on, että lapset ja nuoret rohkaistuvat ja oppivat liikkumaan luonnossa, oppivat tuntemaan ja kunnioittamaan luontoa sekä ymmärtävät kestävän kalastuksen ja metsästyksen periaatteet, kertoo toimintaa koordinoiva Riikka Hurskainen Metsähallituksesta.

Eräkummeina voivat toimia innokkaat ja vastuulliset metsästyksen ja kalastuksen harrastajat, jotka haluavat vapaaehtoistyönä perehdyttää lapsia ja nuoria eränkäyntiin. Kokeneen eränkävijän johdolla uusi sukupolvi pääsee tutustumaan suomalaiseen eränkäyntikulttuuriin esimerkiksi ulkona tehtävien toiminnallisten tehtävien avulla.

Metsähallituksen eräpalveluiden koordinoima eräkummitoiminta käynnistyi pääkaupunkiseudulla kokeiluna, joka on nyt laajenemassa myös muualle Suomeen. Metsähallitus tarjoaa opettajien ja eräkummien käyttöön materiaaleja sekä tukee ja neuvoo toiminnan käynnistämisessä. Eräkummiksi voi ryhtyä yksittäinen erämies tai -nainen, mutta mukaan toivotaan erityisesti seuroja.

Teksti: Sari Hiltunen
Kuva: Joni Turunen

Lisätietoja www.erakummit.fi, https://www.facebook.com/erakummit/