Valikko

Vallisaari-2017_36.jpg
> Vallisaareen voi Kuninkaansaaren tavoin tutustua itsekseen tai oppaan johdolla. Reiteille sijoitetut taulut kertovat saaren historiasta ja luonnosta.

Tervetuloa Vallisaareen

Vesibussiliikenne Vallisaareen käynnistyi jälleen toukokuussa. Luonnoltaan ja historialtaan ainutlaatuinen saari on nyt entistä valmiimpi ottamaan vastaan vieraita.

Vallisaari2017_1.jpg
> Oskari Juva lupaa pitää huolta
isoistakin ryhmistä nyt, kun Vallisaaren
ruoka- ja jätehuolto on kunnossa.

Vallisaarta kiertävälle reitille kantautuu ympäröivästä lehtipuu metsästä lintujen tirskutus ja pulina. Toukokuun puoliväli on jo ohitettu, metsä hohtaa auringonvalossa heleän vihreänä. Muutamien lehtipuulajien silmut odottavat vielä puhkeamista.

– Kuuletko tuon laulajan? Välillä kuuluu narinaa aivan kuin joku puristaisi kumiankkaa, välillä pelataan flipperiä. Se on kultarinnan tunnussävel, sanoo saaristo-opas Jarmo Nieminen Aarresaaret-yrityksestä.

Niemisen mielestä kerttulintuihin kuuluva taitava matkijalintu sopisi hyvin Vallisaaren nimikkolinnuksi. Reitin varrella lurittelee kolmisenkymmentä kultarintakoirasta pesimäkumppania tavoittelemassa.

Saaren lintumaailmasta löytyy myös kultarintaa harvinaisempia asujia: valkoselkä- tikka pesi saarella viime vuonna ensimmäistä kertaa, ja kuhankeittäjä pesii Helsingissä vain Vallisaaressa.

Kuljetukset kunnossa

Vierailijat voivat tutustua Vallisaareen joko omatoimisesti tai oppaiden avulla. Opastuksia voi tilata Niemisen edustamalta Aarresaaret-yritykseltä tai joukolta pienempiä yrityksiä. Ehrensvärd-seura järjestää saarella yleisökierroksia päivittäin vakioaikataulun mukaisesti.

Nieminen ja hänen kollegansa johdattavat tänään Vallisaaren poluille neljä ryhmää. Niistä suurin, liki kuusikymmenhenkinen vierailijaryhmä, on tilannut lounaan. Niemistä hieman jännittää, saadaanko lammasmakkara-peruna-ateria tarjoiltua ajallaan.

Juva Shipping Oy:n toimitusjohtaja Oskari Juva ottaa lounasjärjestelyt rauhallisesti. Hän luottaa siihen, että kaikki menee suunnitelmien mukaisesti.

– Meillä on Sompasaaressa tukikohta, jonka kautta tavarakuormat kuljetetaan saareen. Tukkukuormat tuodaan saareen aamulla siten, että kahviloilla on vierailijoille tarjottavaa. Alus tuo saareen myös työntekijät ja kuljettaa pois kertyneet jätteet, Juva sanoo.

Kyky hoitaa saaren vaativa logistiikka onkin yksi tekijöistä, jonka perusteella Metsä- hallitus valitsin Juva Shippingin Vallisaaren päävastuulliseksi yrittäjäksi. Yhtiö on erikoistunut saaristopalveluiden tuottamiseen, ja sen vesibussit palvelevat matkustajia pää- kaupunkiseudulla. Lisäksi yhtiö pyörittää viittä ravintolaa ja jakelee SeaPoint-asemien välityksellä polttoainetta merenkulkijoille.

Suolaista ja makeaa

Juva Shipping panostaa voimakkaasti Vallisaaren palveluiden kehittämiseen. Kahvila- ja ravitsemuspalveluita on tarjolla nyt neljässä paikassa.

Tytäryhtiö Aavalines tuo vieraat Kauppatorilta Torpedolahteen, jossa sijaitsee satamakahvila kaksisataapaikkaisine terasseineen. Puolet terassista voidaan kattaa markiisikatolla. A-oikeuksilla varustettu kahvila tarjoaa vieraille ”sea dogeja”, leivonnaisia, kahvia, virvokkeita ja jäätelöä.

Satamakahvila palvelee myös viereistä vierasvenesatamaa, jonne mahtuu 50 venettä. Uutta on, että veneilijät saavat nyt myös yöpyä satamassa. Saunaa, suihkua tai pyykinpesumahdollisuutta veneilijöille ei kuitenkaan ole tarjolla. Yöpyminen vierassatamassa maksaa venekunnille 15 euroa ja käynti seitsemän euroa.

Satamakahvilan kanssa samaa terassia käyttää viereinen Epic Foodsin ravintola, jonka myyntipiste on sijoitettu lasiseinillä varustettuihin kontteihin. Tarjolla on liha-, kala- ja kasvisruokia.

– Epic Foods valmistaa ruuan Espoossa, missä annokset pakataan biohajoaviin pakkauksiin. Yhtiö käyttää ruuan valmistukseen pääosin kotimaisia tuotteita ja panostaa ruokahävikin sekä hiilijalanjäljen pienentämiseen, mikä sopii hyvin Vallisaaren henkeen, Juva toteaa.

Vallisaari2017_11.jpg> Vanhassa Puolustusvoimien pajarakennuksessa sijaitsee tunnelmallinen kahvila Paja.
Paikalla tapahtui 1937 tuhoisa räjähdeonnettomuus, josta alue sai nimen Kuolemanlaakso.

Sadan metrin päässä sijaitsevan Kahvila Pajan erikoisuutena on irtojäätelö. Kahvilan pitäjän Mika Miettusen tai Tommi Karusuon voi hyvällä säällä tavata paistelemassa muurinpohjalettuja.

JT-Lines tuo retkeläisiä saaren pohjoislaidalle Luotsipihan laituriin. Sen läheisyydessä on Epic Foodsin kioski, josta saa kahvilatuotteita, virvokkeita ja salaatteja. Täältä, kuten Torpedolahden ruokakontistakin, retkeläiset voivat ostaa eväät saarikierrokselle.

Saarella on kohtalaisen hyvässä kunnossa olevia vanhoja rakennuksia, joita Juva Shipping remontoi yhdessä Metsähallituksen kanssa juhla- ja kokoustiloiksi.

– Valmiina oleviin erilaisiin tiloihin mahtuu 50–150 henkilöä. Pystymme järjestämään tilaisuuksien juhlistamiseksi kahvi ja pulla -tyylisen tarjoilun tai ruokatarjoilun, Juva lupaa.

Vallisaari2017_32.jpg> Kesällä 2017 saaren kävijöitä ilahdutetaan kuvataiteella. Aleksanterinpatterin
alueella on esillä Sanna Saastamoinen-Barrois´n näyttely Kasken kierto.

Sotilaiden perintö

Juomavesipullo on pakattu reppuun, joten on aika lähteä saarikierrokselle. Retkeläisten on pysyteltävä merkityillä reiteillä luonnon suojelemiseksi ja turvallisuussyistä. Reittien ulkopuolella on vaarallisia rakenteita ja jyrkänteitä. Maastosta voi löytyä myös räjähteitä.

Oppaana toimiva Nieminen tuntee Vallisaaren historian ja luonnon perin pohjin. Sotahistorioitsija, everstiluutnantti evp. on kirjoittanut Vallisaaresta ja lähialueen muista sotilassaarista seitsemässä kirjassaan. Hä- nen mielestään Vallisaari on ainutlaatuinen.

– Nämä jalopuulehdot, tervaleppäkorvet, valliniityt ja kosteikot muodostavat lajistoltaan hyvin rikkaan pienbiotooppiverkoston. Tällaista ei ole muualla. Ilman sotilaiden vaikutusta tämä olisi kuiva, kallioinen männikkösaari.

Saarta on sen historian aikana laidunnettu ja hakattu polttopuutarpeen takia paljaaksi. Sen kallioita on räjäytetty rakennuskiviksi ja sinne on tuotu hiekkaa vallien rakentamiseksi. Venäjän vallan aikana sotilaat istuttivat saarelle jalopuita. Itsenäisen Suomen puolustusvoimat puolestaan halusivat saaresta mahdollisimman peitteisen, joten kasvillisuus sai rehottaa vapaasti.

Aleksanterinpatterin_2_MH_JPRonkainen_pieni.jpg
> Oskari Juva lupaa pitää huolta
isoistakin ryhmistä nyt, kun Vallisaaren
ruoka- ja jätehuolto on kunnossa.

Nyt saarella on jalopuulehtoja ja runsaslajisia ketoja, jotka houkuttelevat perhosia. Yli 1 100 perhoslajista noin sata luokitellaan uhanalaisiksi. Saarella pesii myös puolet Suomen kahdestatoista lepakkolajista. Lepakoiden vilskettä pääsee seuraamaan opastetuilla retkillä.

– Täällä on myös nisäkkäitä, kuten metsä- ja valkohäntäkauriita, mäyriä ja saukkoja. Niitä eivät retkeläiset näe. Eläimet elävät rauhoitetulla alueella ja sopeutuvat ihmisiin, kunhan nämä käyttäytyvät johdonmukaisesti ja pysyttelevät omilla reiteillään. Metsähallitus on hoitanut polustoa viisaasti, Nieminen sanoo.

Kierroksemme päättyy lähtöpisteeseen Torpedolahteen. Kohta Nieminenkin voi huoahtaa helpotuksesta. Lammasmakkaralounaan tilannut retkeläisryhmä saa kuin saakin lounaan sovittuun aikaan.

TEKSTI TIMO HÄMÄLÄINEN • KUVAT VEIKKO SOMERPURO, JUKKA-PEKKA RONKAINEN

Yhteistyö yrittäjien kanssa lisääntyy

METSÄHALLITUS on ryhtynyt ulkoistamaan luontokohteidensa palveluja enenevässä määrin paikallisille yrittäjille. Yhtenä syynä yritysyhteistyön lisäämiseen on kumppaniverkoston mukanaan tuoma ketteryys.

– Esimerkiksi Vallisaaressa toimi viime kesänä kaikkiaan noin 20 yritystä. Verkostomainen toimintatapa on avain varsinkin tämänkaltaisten kohteiden menestykseen, arvioi puistonjohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Metsähallituksen Luontopalvelut kehittää kohteitaan joka vuosi yhdessä paikallisten kumppaneidensa kanssa.

– Huolto- ja muut palvelut pyritään hankkimaan ostopalveluina paikallisilta toimijoilta. Meidän tehtävänämme on tuoda hankkeisiin oman alamme asiantuntemusta, valvoa urakoita, tehdä hankintoja ja näkyä enemmän myös kentällä.