Valikko

juhlavuosi_otsake.jpg

Vuoden mittainen juhla Suomen luonnolle

Suomen luonto saa maamme itsenäisyyden juhlavuonna lahjaksi neljä päivää, jolloin suomalaisia innostetaan lukuisten tapahtumien avulla lähtemään yhdessä luontoon. Luonnon päivät 2017 -hankkeessa on mukana jo noin 50 kumppanin verkosto, joka tavoittaa jopa 1,5 miljoonaa suomalaista.

Vuonna 2017 itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi suomalaiselle luonnolle annetaan paras mahdollinen lahja: neljä Luonnon päivää, jolloin suomalaiset lähtevät yhdessä luontoon.
Neljänä eri vuodenaikojen lauantaipäivänä ympäri Suomea järjestetään kymmenittäin erilaisia tapahtumia. Ensimmäinen Luonnon päivä koittaa 4.2.2017, jolloin talviseen luontoon sukelletaan avannoissa, laduilla ja revontuliretkillä. Luontoretkille kannustetaan lähtemään myös omatoimisesti.

Luonnon päivien ympärille on kerääntynyt kymmenien erilaisten organisaatioiden tekijäjoukko, johon kuuluu yksityishenkilöitä, kansalaisjärjestöjä, kaupunkeja sekä ministeriöitä. Tekijäjoukon kautta tavoitetaan peräti 1,5 miljoonaa suomalaista, ja mukaan mahtuu vielä.

Verkoston yhteistyötä koordinoi Metsähallituksen Luontopalvelut Suomi 100 -hankkeen rahoituksella, ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja on ympäristöministeriö.

Kumppaniverkoston laajuus osoittaa, että luontosuhteen lujittaminen Luonnon päivien kautta on suomalaisten yhteinen projekti. Myös tapahtumien kirjo kertoo tekijäjoukon laajuudesta: luvassa on niin talviriehoja, luontoravintoloita, telttakyliä kuin kuorokonsertteja, hiljaisuusretkiä ja nakupatikoita.

– Tärkeää on saada kaikki suomalaiset luontoon. Luontoelämys voi tarkoittaa vaellusta pohjoisen erämaassa, makkaran paistoa kansallispuistossa, illallista mökkirannassa tai vaikka istahtamista puiston penkille kaupungissa, kuvailee Luonnon päivät -hankkeen projektipäällikkö Joel Heino Metsähallituksen Luontopalveluista.

Luonto juhlavuoden keskiössä

juhlavuosi.jpg
> Vuoden 2017 ensimmäinen Luonnon päivä on 4. helmikuuta, jolloin nautitaan talvisesta luonnosta avantoon pulahtaen, laduilla sivakoiden ja revontulia ihastellen.

Luonnon päivät 2017 on yksi juhlavuoden virallisista Suomi 100 -ohjelmahankkeista.
Selvitysten mukaan suomalaiset haluavat juhlia maamme itsenäisyyden merkkivuotta nimenomaan luonnossa. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kokee luonnon ja maiseman kiinnostavimmaksi juhlavuoden ohjelman aiheeksi. Luonnon päivä -tapahtumat tuovat luonnossa oleskelun positiivisia terveysvaikutuksia entistä laajempaan tietoisuuteen.

– Suomalaisia yhdistävän hankkeen koordinointi antaa samalla mahdollisuuden tehdä Metsähallituksen arvokasta työtä tunnetummaksi ja innostaa lisää kävijöitä kansallispuistoihin, Heino arvioi.

– Jo nyt on nähtävissä, että Luonnon päivät ovat lisänneet yhteistyötä monien uusien kumppaneiden välille, vaikka juhlavuosi ei ole vielä edes alkanut.

Tapahtumien järjestämisen tueksi on perustettu nettipalvelu osoitteeseen www. luonnonpaivat.fi. Osoitteesta löytyy vinkkien lisäksi karttapalvelu, johon kuka vain voi lisätä oman tapahtumansa. Luonnon päivät -hanke kerää ympärilleen myös lähettiläitä viemään luontoon ihmisiä, jotka siellä eivät niin aktiivisesti käy. Lähettiläiden mukana luontoon pääsevät niin kaupunkilaiset, perheet, vanhukset kuin maahanmuuttajatkin.

Teksti: Jukka-Pekka Ronkainen
Kuvat: Hannu Huttu ja Timo Veijalainen

ENSI VUONNA NELJÄ LUONNON PÄIVÄÄ

4.2. Sukella talveen. Talviluonnon syliin sukelletaan maailman suurimmassa hiihtokoulussa, avantoon pulahtaen tai paksupyörällä pitkin hankia ajellen. Jos lumionnea ei ole, nautitaan kaamoksen väistymisestä viettämällä talvipiknik tulentekopaikalla.

20.5. Villiinny keväästä. Suomen syötävän puhtaasta luonnosta nautitaan pop up -laavuravintoloissa. Koululaisten maailman suurin luontoretkipäivä perehdyttää lapset luonnon ilmiöihin käytännössä.

17.6. Rakastu kesäyöhön. Nukutaan yö ulkona aistit avoinna! Kansallispuistot, ihmisten takapihat ja jopa parvekkeet täyttyvät erilaisista majoitteista ja riippumatoista.

26.8. Juhli luontoa. Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään perinteiseen tapaan Suomen luonnon päivää juhlavissa merkeissä. Maljat kohoavat Suomen luonnolle, liput vedetään salkoon, kuorot kajauttavat kansallispuistoissa ja juhlaillalliset katetaan luonnon helmaan.

www.luonnonpaivat.fi • Facebook: luonnonpaivat • Twitter: #luonnonpaivat, @Luonnonpaiva • Instagram: @luonnonpaivatTapahtui odottamaton virhe:

Virhe pyynnön käsittelyssä.

< Takaisin kotiin