Valikko

I1F2664.jpg
> Kimmo Peltomäki ajaa Porista Äkäslompoloon useamman kerran vuodessa. Upeissa maisemissa sijaitseva vapaa ajankoti on mieluisa paikka koko perheelle.

Ylläs lumosi Peltomäet

Porilainen Peltomäen pariskunta lumoutui runsas vuosikymmen sitten Ylläksen kelkkailumaastoista siinä määrin, että oma tukikohta tunturien kupeesta oli hankittava. Sittemmin perhe on kasvanut ja mökki vaihtunut suurempaan, mutta lomanviettopaikka pysyy Ylläksellä.

Pihasta pihaan 855 kilometriä. Tämä on tarkalleen Kimmo Peltomäen ja hänen perheensä ajaman matkan pituus Porissa sijaitsevan kotitalon pihasta mökille Äkäslompoloon. Mikä saa perheen taittamaan pitkän taipaleen useita kertoja vuodessa – autolla, junalla tai joskus lentäenkin?

– Sitä on välillä itsekin mietitty, mutta aina on intoa lähteä uudelleen. Luulisin, että pääsyylliset ovat Ylläksen kiireetön elämän rytmi ja puhdas ilma, jonka ihan oikeasti aistii hengittäessä, Peltomäki pohdiskelee.

I1F2754pie.jpg
> Kelkkailu on yhteinen harrastuksemme. Kun koko perhe lähtee liikkeelle, vuokraamme oman moottorikelkan lisäksi toisen ja kiinnitämme reen sen perään, Kimmo Peltomäki kertoo.

Ensimmäinen oma vapaa-ajan asunto löytyi Ylläkseltä pienen sattuman kautta 12 vuotta sitten. Peltomäki oli vaimoineen kelkkailulomalla Ylläksellä, kun reissun lopulla silmiin osui myynti-ilmoitus vanhasta paritalon puolikkaasta Ylläsjärvellä.

– Samalla reissulla ostimme mökin vastoin mitään ennakkosuunnitelmia. Neljä vuotta myöhemmin Peltomäet alkoivat yhdessä Kimmon vanhempien kanssa etsiä tonttia oman isomman mökin rakentamiseen. Sopiva tontti löytyi lopulta tunturin toiselta puolelta, Äkäslompolosta.

– Varasimme tontin Metsähallituksen uudelta kaava-alueelta Kaulavaarasta. Kaupat syntyivät sopivan talotoimittajan löydyttyä, ja paritalo valmistui keväällä 2010, Peltomäki kertoo.

Myytäväksi tehty toinen puoli paritalosta meni niin nopeasti kaupaksi, että Peltomäet päättivät pistää kaupaksi toisenkin puolen. Kauppojen synnyttyä he vuokrasivat Laatumaalta viereisen tontin uuden paritalon rakentamista varten.

– Nykyinen mökkimme valmistui heti seuraavana vuonna ensimmäisen jälkeen, ja talon toinen pää saatiin tälläkin kertaa myytyä saman tien. Asiointi Laatumaan kanssa sujui molempien tonttien osalta vaivattomasti pelkän puhelimen ja sähköpostin avulla, Peltomäki kehuu.

Kelkkailua ja metsässä samoilua

Peltomäki kuvailee Yllästä maisemallisesti todella kauniiksi paikaksi, jossa on onnistuttu säilyttämään aito lappilainen tunnelma ja rauhallisuus.

– Paikkaa ei ole rakennettu pientä eteläsuomalaista kaupunkia muistuttavaksi, vaan täällä on vielä oikeaa Lapin henkeä, mikä näkyy myös paikallisissa ihmisissä. He ovat ystävällisiä ja erittäin yrittäjähenkisiä.

I1F2739pie.jpg> Vuoden ensimmäinen reissu Porista Äkäslompoloon tehdään perinteisesti koulujen hiihtolomaviikolla, Kimmo Peltomäki kertoo

Vuoden ensimmäinen reissu tehdään perinteisesti kahden vanhimman pojan hiihtoloman aikaan. Tällöin kuusihenkinen perhe moottorikelkkailee, hiihtää ja viettää aikaa pulkkamäessä. Aikaa on varattu myös kylpylässä rentoutumiselle Ylläksen Saagassa ja naapurihiihtokeskuksessa Levillä.

– Kelkkailu oli alun perin syy tulla Ylläkselle, ja se on edelleen tärkeä harrastuksemme. Koko porukka saadaan liikkeelle, kun oman kelkan lisäksi vuokraamme toisen ja kiinnitämme reen perään. Toisinaan kelkkailemme vaimon kanssa kahdestaan hieman vauhdikkaammin ja joskus ajelen yksinkin.

Peltomäki kehuu Ylläksen hyvin hoidettujen kelkkailureittien ohella maisemia, joihin ei voi kyllästyä.

– Oma suosikkireittini menee Kuertunturin yli Jokijärvelle, missä on mainio kota taukoiluun. Alueella on upeita tykkypuita, ja saatan monesti yksinkin ajaessa pysähtyä Kuertunturin laelle, sammuttaa kelkan ja vain katsella hiljaa maisemia.

"Asiointi Laatumaan kanssa oli helppoa ja vaivatonta."

Aika kuluu Ylläksellä myös ilman erityisempää aktiviteettia. Kesällä pelkästään lähimetsässä kävely kiviä keräten tai talvella luolien rakentaminen lumikasoihin saa 8-, 7-, 6- ja 4-vuotiaat pojat innostumaan.

– Ihan tästä lähiympäristöstä löytyy mainiot maastot kulkea. Yksinkertainen tekeminenkin riittää ja puhelimet pysyvät kiinni – se on paras tapa rentoutua!

Tunturi-Lappi on tunnettu lumisista talvistaan, mutta Peltomäki nostaa alkukesän yhdeksi Lapin upeimmista vuodenajoista.

– Kesällä pyrimme olemaan mökillä niin paljon kuin mahdollista. Erityisesti alkukesän vihreys, loputon valo ja syvä hiljaisuus lumoa vat kerta toisensa jälkeen. Silloin kelpaa soudella järvellä ja retkeillä metsissä, Peltomäki tuumaa.

TEKSTI OLLI AUTONEN • KUVAT TIMO VEIJALAINEN