Valikko

LK_PP_Kuu_JO_004_original.jpg

Hossa valmistautuu kiireiseen kesään

HOSSAN KANSALLISPUISTON avajaisia vietetään 17.6. Hossa on retkeilyalueena maan vanhimpia, ja itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Hossa vihitään Suomen 40. kansallispuistoksi.

Suomussalmen ja Kuusamon kunnan alueella sijaitsevan Hossan valmistautuminen kansallispuistoksi aloitettiin reilu vuosi sitten. Takana on työntäyteinen vuosi, mutta paljon on myös saatu aikaan.

Maastossa on korjattu vanhaa ja rakennettu uutta. Työn alla on ollut kämppiä, siltoja, laitureita ja laavuja. Värikallion kalliomaalauksille johtaa uusi katselulava, ja Julma-Ölkyn kanjonijärven yli kurottaa riippusilta. Patikointireittien opastuskyltit uusitaan ja samalla opastusmerkintänsä saa myös upouusi maastopyöräilyreitistö. Myös luontokeskus on uusinut ilmeensä.

Kaikkien aikojen kansallispuistoavajaiset

Kansallispuiston avajaisia juhlitaan monin tavoin. Varsinainen avajaispäivä on 17.6., ja sitä vietetään Hossassa ulkoilevan kansan yhteisenä kansanjuhlana. Paikalle odotetaan kutsuvieraiden lisäksi satoja muita vieraita.

Hossan luontokeskuksen lähiympäristöön rakennetaan avajaispäivänä taiteen ja tarinoiden satumetsä.

– Äänessä ovat Mieskuoro Huutajat, Jaakko Laitinen & Väärä Raha, Tuulettaret ja Jukka Takalon kajakkiorkesteri. Pekko Käpin jouhikko soi, ja tanssija Reijo Kela palaa jälleen esiintymään kotikonnuilleen. Tulipaikoilla iskevät juttua erilaiset puhujavieraat: kirjailija Mikko-Pekka Heikkinen turisee omista eräkokemuksistaan ja ötökkätutkija Reima Leinonen avaa yöperhosten elämää. Tarinakirjoon tuovat osansa muun muassa emerituspiispa, runonlaulaja ja valokuvataitelija, Metsähallituksen tapahtumatuottaja Veikko Leinonen nostaa muutamia esimerkkejä.

Juhlassa pääsee kokeilemaan kalastusta, sup-lautailua, melontaa ja maastopyöräilyä. Lista on loputon ja juhlapäivän kruunaa iltaohjelma, joka kutsuu muun muassa keskiyön konsertteihin ja yöpymään yön ulkona uudessa kansallispuistossa.

TEKSTI SINI SALMIRINNE • KUVA MARKUS SIRKKA