Valikko

Kalastonhoitomaksu yksinkertaistaa lupakäytäntöjä

Kalastuslupajärjestelmä muuttuu vuoden 2016 alusta, kun uusi kalastuslaki astuu voimaan. Jatkossa kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset kalastusmaksut yhdistyvät. Uusi, yhdistetty maksu on nimeltään kalastonhoitomaksu.

Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa yhdellä vavalla kaikilla niillä vesialueilla, joihin on ennen tarvittu jokin läänikohtaisista viehemaksuista. Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18‒64-vuotiaat kalastajat. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastaa pilkillä, mato-ongella tai niin sanotulla silakkalitkalla.

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta vapakalastukseen kaikilla vesillä. Maksun maksaneet kalastajat eivät voi kalastaa rauhoitetuilla vesialueilla, kohdekohtaisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai uuden lain määrittelemillä vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla.

18‒64-vuotiaiden pyydyskalastajien pitää maksaa kalastonhoitomaksu sekä vesialueen omistajalta hankittava lupa, kuten tähänkin saakka. Myös useamman vavan vetouisteluun tarvitaan erillinen lupa.

Kalastonhoitomaksun hinnat ovat 39 e/vuosi, 12 e/viikko ja 5 e/vuorokausi. Lupia myydään osoitteessa www.eraluvat.fi ja puhelinpalvelussa 020 69 2424.

Teksti: Aku Ahlholm