Valikko


> Kajaanin Venejärven Kalmasaaressa on ollut väliaikainen hautausmaa. Harjoittelija Helinä Poutamo dokumentoi hautakuoppaa saarella.

Kulttuuriperintöinventoinnista
e-kirja

VALTION monikäyttömetsissä vuosina 2010–2015 tehdystä kulttuuriperintöinventoinnista on julkaistu e-kirja. Metsiin kadonneet -kirja on luettavissa maksutta Metsähallituksen verkkosivuilta. Kirjassa kerrotaan inventointihankkeen taustoista, tutkimusmenetelmistä ja tuloksista.

Kulttuuriperintöinventoinnissa käytiin läpi lähes neljä miljoonaa hehtaaria talouskäytössä olevia metsiä sekä kitu- ja joutomaita, joilta arkeologit dokumentoivat yli 10 000 kulttuuriperintökohdetta.

Tarinat ovat iso osa kulttuuriperintöä. Metsiin kadonneet -kirja kuljettaa lukijat muun muassa Suomen varhaisimman asutuksen jäljille lähes 10 000 vuoden taakse ja kertoo toisen maailmansodan melskeistä Lapin metsissä.

Kirjasta löytyy tarinoiden lisäksi retkietapiksi sopivia kulttuuriperintökohteita kuvien, kuvauk- sien ja koordinaattitietojen kera. Maastoon voi lähteä katsomaan vaikkapa kivikautisia jääkaappeja, pronssikautisia hautaröykkiöitä, vainajien muistoksi tehtyjä karsikkopuita tai 1800-luvulla toiminutta tervatehdasta.

Valtion metsien kulttuuriperintöinventointihanke on laajin Suomessa tehty inventointi ja ensimmäinen, jossa otettiin huomioon myös metsien nuorempi kulttuuriperintö. Hanke palkittiin huhtikuun alussa Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n jakamalla Vuoden arkeologinen teko 2015 -tunnustuksella. Tunnustus myönnetään teolle, joka on edistänyt arkeologian tunnettavuutta, näkyvyyttä tai tutkimusta.

Teksti: Hanna Kelola-Mäkeläinen