Valikko

Laatupuuta talon ulkopintaan

Kalajokinen perinteikäs Junnikkalan saha on löytänyt oman paikkansa talojen ulkorakenteiden valmistajana. Keskittyminen muun muassa pintaverhouksiin, ikkunalautoihin ja terasseihin on tuonut sahalle hurjan kasvun vuosia.

Tukkirekka kurvaa sahan pihaan Kalajoen keskustan kupeessa, toinenkin on kohta tulossa. Saha-alueen keskellä rekkoihin lastataan haketta ja sahatuotteita.

– Meille tulee Kalajoelle joka päivä kolmisenkymmentä tukkirekkaa, toimitusjohtaja Kalle Junnikkala tietää.

Puuta Junnikkalan sahoille tulee noin 300 kilometrin mittaiselta rantakaistaleelta. Kalajoella sahataan tasatahtia kuusta ja mäntyä, Oulaisissa 80 prosenttisesti mäntyä.

Junnikkala_1ok.jpg
> – Keskipohjalainen kuusi on huippumateriaalia
meidän erikoistuotteisiimme,
Kalle Junnikkala kertoo.

Sahausmäärä on kunnioitettava: Kalajoella huipussaan 400 000, Oulaisissa 300 000 kuutiota vuodessa.

– Viimeiset 10 vuotta ovat olleet meillä kovan kasvun vuosia. Tuotantomäärä on kolminkertaistunut. Oulaisissa sahataan pienempiläpimittaista puuta, Kalajoella paksumpaa. Kahden sahan tuotannolla pystymme optimoimaan puun käyttöä paremmin, Junnikkala pohtii.

Pintakäsittelyn markkinajohtaja

Junnikkalan sahoilla on jatkojalostettu puuta 30 vuotta. Iso linjanmuutos tehtiin vuonna 2005, kun Kalajoen saha alkoi valmistaa pintakäsiteltyä puutavaraa. Vuonna 2015 kapasiteettia lisättiin, ja nyt saha on alan markkinajohtaja Suomessa.

Junnikkalan erikoistuotteita ovat talojen ulkopinnat: verhouslaudat, ikkunanpielet ja terassit, jotka luovat talojen visuaalisen ilmeen. Talon laadukas ulkoverhous syntyy tarkkaan valitusta sydänpuusta. Sahuri puhuukin mielellään raaka-aineen laadusta.

– Nykyiset asiakkaat ovat niin laatutietoisia, että yhteenkään lipsahdukseen ei ole varaa. Menetelmät ovatkin hyvin standardisoituja, ja prosessi hyvin hallinnassa. Meillä on sikäli onnekas tilanne, että tämän alueen kuusi on erittäin laadukasta – se on kuin tehty tuotteillemme.

Mittatarkkuus ennen kaikkea

Syntyy sahojen linjoilta muitakin tuotteita talonrakentajalle. Valikoimasta löytyy kattoristikon aineita, runkotolppia, väliseinätolppia, rakenteita niin ala- kuin yläpohjaankin sekä raaka-aineita kattotuolija palkkiteollisuudelle.

– Meillä on panostettu erityisesti mittatarkkuuteen. Asiakas voi olla varma, että mitat eivät ole sinne päin, ne ovat tarkalleen oikeat. Sama pätee kosteuksiin sekä pituuksiin.

– Koko Suomen pitää miettiä puun käytön lisäämistä myös rakentamisessa. Mielestäni meidän pitäisi välttää vastakkainasettelua muiden toimijoiden kanssa. Puutalonkin katon alle mahtuu betonia, terästä ja kiveäkin. Laitetaan siis eri materiaalit sinne, minne ne parhaiten sopivat eli betonia vaikkapa talon kosteisiin tiloihin, Junnikkala kehottaa.

Terassimateriaalia vaativaan makuun

Rakentamisessakin eletään nopeasti muuttuvien trendien maailmassa. Harvassa ovat sellaiset uudet talot, joihin ei rakennettaisi isoa terassia, jopa useampiakin. Muutokset tietävät aina sahan suunnitteluosastolle kiireisiä hetkiä.

–Toimme pari vuotta sitten markkinoille Junnikkala Terrace -terassilaudan. Se on harjattua kuusta ja kilpailee komposiittimateriaalien ja painekyllästetyn puutavaran kanssa. Näyttää kuitenkin siltä, että meillä ei vielä osata arvostaa terasseissa korkeampaa laatua ja visuaalisuutta, eikä oikein ekologisuuttakaan.

Valtaosa Junnikkalan tuotannosta päätyy teollisuudelle, talotehtaille ja kauppaketjuille, vähemmän suoraan kuluttajamyyntiin.

Junnikkala_7ok.jpg

Talouden jalanjälki näkyy pitkälle

Saha ei ole koskaan irrallinen saareke, vaan se on tiiviisti kytköksissä koko seutukuntaan. Junnikkalan sahat tuovat tuotannon, logistiikan, kuljetusten ja korjuun kautta elannon noin 400 ihmiselle. Taloudellinen jalanjälki on muutenkin huomattava.

– Kovinkaan usein ei muisteta mainita, että meidän sahamme jättävät pelkästään kantorahatuloja tälle seutukunnalle 50 miljoonaa joka vuosi. Niitä paljon arvostettuja vientieurojakin saadaan, Junnikkala muistuttaa.

Energiantuottajanakin sahojen tase on plusmerkkinen. Tehdasalue sekä koko Kalajoen kaukolämpöverkko lämpenee sahan sivutuotteilla, ja hakkeita päätyy moneen osoitteeseen selluteollisuuteen.

TEKSTI JA KUVAT JARI SALONEN

JUNNIKKALA OY

  • Perustettu vuonna 1960.
  • Sahat Kalajoella ja Oulaisissa.
  • Puun käyttö vuodessa noin 700 000 kuutiota.
  • Erikoistunut talojen ulkorakenteisiin.
  • Pintakäsitellyn sahatavaran markkinajohtaja Suomessa.
  • Työllistää sahoilla ja välillisesti noin 400 ihmistä.
  • Jättää kantorahatuloja alueelle noin 50 miljoonaa euroa.
  • Junnikkalan sahoilla on jatkojalostettu puuta 30 vuotta.
    https://junnikkala.com/yritys/sahalaitokset