Valikko

lammaspaimen_otsake.jpg> Suositut Lammaspaimenviikot jatkuvat myös ensi kesänä.

Lammaspaimenviikot Suomen paras maisemahanke

Metsähallituksen Lammaspaimenviikot voitti Suomen paras maisemahanke -palkinnon ja lähtee Suomen edustajana Strasbourgiin tavoittelemaan myös Euroopan neuvoston maisemapalkintoa.

Valtakunnallisen Vihervuoden teemana on ollut "Kestävä suomalainen maisema". Vuoden mittaan ympäri maata on järjestetty yli 400 tapahtumaa viihtyisämpien lähiympäristöjen puolesta. Vihervuoden päätöstapahtumassa palkittiin myös Suomen paras maisemahanke. Kunniakirja parhaasta hankkeesta luovutettiin Metsähallituksen Luontopalvelujen Lammaspaimenviikoille.

Tuomaristo arvosti voittajan innovatiivisuutta ja innostavuutta ja kiittää osallistamisesta, jonka avulla sekä lampaiden omistajat että vapaaehtoiset hoitajat löysivät yhteisen hyödyn. Lammaspaimenviikot ovat ainutlaatuinen tapa toteuttaa maiseman hoitoa ja suojelua. Lampaat ovat kansallispuistojen ja suojelualueiden tärkeitä apureita, jotka pitävät avoimina niittyjä ja muuta perinnemaisemaa. Perinteisen, laidunnukseen perustuvan karjatalouden väheneminen on tehnyt niityistä ja niiden lajistosta harvinaisia koko Suomessa.

Lammaspaimenviikot ovat olleet alusta lähtien hyvin suosittuja. Paimenet saavat viikoksi vuokralle tilan upeiden maisemien keskeltä. Tehtäviin kuuluu lampaista huolehtiminen, ja bonuksena on tullut mahdollisuus rajattomaan villaterapiaan rapsutuksia janoavien lampaiden seurassa.

Lammaspaimenviikot jatkuvat vuonna 2017. Haku aukeaa 16.1. kello 12 osoitteessa luontoon.fi. Ensi kesänä lammaspaimenia etsitään ensi kertaa Utsjoen Välimaan saamelaistilan maisemiin. Paimenia tarvitaan myös viime kesältä tuttuihin kohteisiin muun muassa Kolin, Koloveden, Isojärven, Lemmenjoen, Syötteen ja Pyhä-Häkin kansallispuistoissa.

Lammaspaimenet valitaan tehtävään ilmoittautuneiden joukosta arpomalla helmikuun 2017 aikana. Lammaspaimenviikot ovat maksullisia, viikon hinta on 350 tai 400 euroa. Maksulla katetaan kohteen ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia.

Teksti: Katja Pesonen
Kuva: Mirja Nylander