Valikko

Luonnon merkitys näkyy nimissä

Viime vuonna 56 546 lasta sai nimen. Suosituimpien nimien listalta löytyvät muun muassa Aurora, Linnea, Lilja ja Lumi. Luontoaiheiset nimet ovatkin 2000-luvulla kasvattaneet suosiotaan.

Kun kysyimme Metsähallituksen Facebook-sivulla kauneinta luontoaiheista henkilön nimeä, saimme vastausvyöryn. Luontoaiheisten nimien suosio on kasvanut 2000-luvulla ja Helsingin yliopiston nimistöntutkimuksen dosentilla Minna Saarelma-Paukkalalla on siihen selitys.
- Monille nykyvanhemmille luonto ja sen suojelu ovat tärkeitä asioita, mikä heijastuu myös nimenantoon.

Almanakasta löytyy tällä hetkellä 50 naisten ja kymmenen miesten nimeä, joita voidaan pitää luonnonlähtöisinä. Nimistä neljä - Jade, Kaisla, Lumi ja Pihla - ovat tulleet almanakkaan 2000-luvulla.

Luonto on aina inspiroinut nimenantajia

Luontoaiheisilla nimillä on pitkä historia, sillä jo muinaissuomalaisilla tiedetään olleen luonnosta peräisin olevia nimiä, kuten Etana, Hirvi, Honka ja Talvi. Kristinuskon myötä nämä suomenkieliset nimet suurimmaksi osaksi katosivat ja tilalle tulivat kristillistä alkuperää olevat vierasperäiset nimet. Tilanne muuttui 1800-luvulla kansallisaatteen myötä, kun luontoaiheiset omakieliset nimet tulivat uudelleen käyttöön. Tuolloin nimiä otettiin Kalevalasta ja kansanrunoudesta ja lisäksi niitä luotiin myös suomen kielen sanojen pohjalta.

- Useita uusia luontoaiheisia nimiä, kuten Joutsen, Otava, Salama ja Mahla, otettiin almanakkoihin 1800-luvun puolivälin ja 1900-luvun alkupuolen aikana. Kaikista uusista nimistä ei tullut kovin pitkäikäisiä, mutta esimerkiksi Kielo, Ohto, Terho ja Vanamo, jotka julkaistiin jo Isak Edward Sjömanin Kauno-annakassa vuonna 1865, löytyvät edelleen nimipäiväkalenterista, kertoo Minna Saarelma-Paukkala.

Uusia yksilöllisiä nimiä

Nimenannossa on viime vuosina näkynyt toinenkin vahva trendi - yksilöllisyys. Lapsille halutaan antaa nimiä, joita ei ole kenelläkään muulla.

- Uusia ja erikoisia luontoaiheisia nimiä ovat esimerkiksi tytöillä Aronia, Karpalo, Myrtti, Naava ja Niitty ja pojilla Nietos, Oras, Peippo ja Repo, luettelee Saarelma-Paukkala.

Nimien lisäksi luonnon ja luontokokemuksen arvostuksen nousu näkyy myös esimerkiksi kansallispuistojen kävijämäärän jatkuvana kasvuna.

- Uskon, että luontoaiheiset nimet tulevat jatkossakin olemaan tärkeä osa suomalaista nimistöä, koska suomalainen luonto on hyvin tärkeä osa suomalaisten kansallista identiteettiä, sanoo myös Minna Saarelma-Paukkala.

Teksti: Hanna Kelola-Mäkeläinen

Suosituimmat luontoaiheiset etunimet (kaikki nimet) 2010-luvulla:

Aurora, Helmi, Ilmari, Lilja, Linnea, Pihla, Otso, Saima, Viola

(Lähde: Väestörekisterikeskus, etunimitilasto 2010-2015)