Valikko

Kuva_5_kuusentaimia.jpg
> Burmalainen Reereh istuttaa taimet huolellisesti.

Maahanmuuttajat istutustöissä

Maahanmuuttajat tutustuivat suomalaiseen luonnonhoitotyöhön Rovaniemellä Metsähallituksen istutustyömaalla. Ohjatussa työtoimintakokeilussa osallistujat pääsivät istuttamaan metsää valtion maille.

Työtoimintakokeilu kuuluu PoLut – Pohjoinen luonto maahanmuuttajien kotoutumisessa -hankkeeseen, jolla pyritään parantamaan maahanmuuttajien työ- ja toimintakykyä sekä lisäämään maahanmuuttajataustaisen väestön hyvinvointia pohjoisilla paikkakunnilla. Luontolähtöinen toiminta tutustuttaa maahanmuuttajat pohjoisiin luontoharrastuksiin, kuten kalastukseen ja retkeilyyn, sekä luontoon liittyviin töihin ja erilaisiin ansaintamahdollisuuksiin. Tavoitteena on vahvistaa osallistujien luontosuhdetta ja kannustaa heitä luontoharrastusten pariin.

Kesän teemana on ollut jokamiehenoikeuteen perustuva luonnontuotteiden keräily, ja talvella on perehdytty metsä- ja porotalouteen, valmistettu linnunpönttöjä ja hiihdetty.

– Meillä on myös erilaisia työpajoja, mutta parasta on tehdä ulkona jotakin itse. Istutus on ensimmäinen työtoimintakokeilumme. Vastaavaa hanketta ei tietääksemme ole muualla Suomessa. Lapissa luontosidonnainen elämäntapa on arkea, joten on luontevaa aloittaa hanke juuri täältä, kertoo hankkeen työntekijä Katariina Kelloniemi Rovaniemen kaupungilta.

Metsähallituksen työmaalla istutuskertoja on ollut viisi. Burmalainen Reereh on ollut mukana lähes joka kerta. Mies ei vielä juuri suomea puhu, mutta pottiputki viuhuu vauhdikkaasti. Metsähallituksen metsänhoitoesimies Antti Nurmi tarkastaa istutusjäljen.

– Hyvää työtä, taimet on huolellisesti istutettu oikeisiin paikkoihin. Reereh on tervetullut hakemaan meille istutustöihin ensi keväänä. Minulta saa suositukset siitä, että homma on hanskassa, Nurmi lupaa.

Venäläinen Sergei on puolestaan istutustyömaalla ensimmäistä kertaa.

– Olen ollut Suomessa kahdeksan vuotta. Työtä on vaikea löytää. Tämä on ensimmäinen kerta, kun pääsen tekemään ihan oikeaa työtä, Sergei kertoo hyvällä suomen kielellä.

Työkokeilun antama kokemus todistuksineen on erittäin tärkeä suositus työelämään haettaessa.

Hanketta toteuttaa Lapin ammattikorkeakoulu yhteistyössä Rovaniemen kaupungin ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Mukana on myös kolmannen sektorin maahanmuuttajatyötä tekeviä järjestöjä sekä muita yhdistyksiä. Hanke saa rahoituksensa EAKR:n Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -ohjelmasta. Toimintaa on järjestetty Lapin kaupungeissa ja kunnissa, joissa on kiintiöpakolaisia, esimerkiksi Kemissä, Ranualla ja Sodankylässä.

Seuraa hanketta somessa: #polut #lapinamkbio

TEKSTI JA KUVA KAISA VAINIO

Ovet auki suomalaiseen luontoon – myös turvapaikanhakijoille

"PATIKOINTIRETKELLÄ minusta tuntui, että me olemme kaikki samat, ei erilaiset."

"Retki antoi minulle energiaa, kiitos." "Osallistuminen talkoisiin auttoi minua olemaan kiireinen, enkä silloin ajatellut ongelmiani."

Tällaisia kommentteja kuultiin turvapaikanhakijoilta, jotka osallistuivat Pohjois- Pohjanmaan Esikoto-hankkeeseen vuosina 2016–2018. Hankkeen aikana toteutettiin viitisenkymmentä turvapaikanhakijoille suunnattua luontopäivää Oulussa, Pudasjärvellä ja Kuusamossa. Luontopäivät ovat sisältäneet muun muassa kalastusta, lintubongausta, lumikenkäilyä, pyöräretkiä ja luonnonhoitotalkoita. Metsähallituksen Luontopalvelujen, vastaanottokeskusten, paikallisten järjestöjen ja oppilaitosten yhteiseen projektiin osallistui noin 750 toimijaa.

Metsähallituksen tehtävänä oli kehittää luontolähtöistä esikotoutumista. Käytännössä turvapaikanhakijoita kannustettiin luontoharrastusten pariin ja samalla heille tehtiin tutuksi suomalaista luontosuhdetta.

Yhteinen luonnossa touhuaminen loi paikallisten ja turvapaikanhakijoiden välille yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kaikille tekemisen iloa sekä hyvää oloa. Erityisen merkitykselliseksi turvapaikanhakijat kokivat luonnonhoitotalkoisiin osallistumisen, jolloin he kokivat olevansa hyödyksi yhteiskunnalle.

Hankkeessa koottiin luontoaktiviteetteihin liittyvistä hyvistä käytännöistä ja vinkeistä opas, joka soveltuu kaikille turvapaikanhakijoiden kanssa työskenteleville. Lisäksi hankkeessa tuotettiin opetusvideoita kalastuksesta ja Liminganlahden luontokeskuksesta. Videot ovat katsottavissa MH Luontopalvelut -Youtube-kanavalta usealla eri kielellä. Ideana niissä on näyttää, kuinka helppoa on päästä luontoon Oulusta – vastaava onnistuu missä päin Suomea tahansa.

www.metsa.fi/esikoto

TEKSTI SAŠA DOLINŠEK JA PETRI HAAPALATapahtui odottamaton virhe:

Virhe pyynnön käsittelyssä.

< Takaisin kotiin