Valikko

nostra.jpg
> Projektipäällikkö Jouni Taivainen ja ympäristöasiantuntija Eero Kakkuri Humppilan Kiipunjärven maastossa.

Metsähallituksen kulttuuriperintöinventointihanke ehdolla Europa Nostra -palkinnon saajaksi

VALTION monikäyttömetsissä vuosina 2010–2015 toteutettu kulttuuriperintöinventointihanke on ehdolla Euroopan unionin ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkinnon saajaksi. Metsähallitusta palkinnon saajaksi ehdotti Museovirasto. Palkintokategorioita on neljä, ja inventointi on ehdokkaana Tutkimus-kategoriassa, jossa palkitaan merkittäviä ja konkreettisesti kulttuuriperinnön säilymiseen vaikuttavia hankkeita.

– Kyseessä on kulttuuriperintöalan korkein kunnianosoitus Euroopassa. Olemme erittäin iloisia inventointihankkeen ehdokkuudesta. Hanke oli Suomen historian laajin, ja siinä kerättyjen tietojen avulla voimme taata yhteisen kulttuuriperintömme säilymisen, sanoo Metsätalous Oy:n kestävän kehityksen päällikkö Antti Otsamo.

Kuusi vuotta kestäneen suurhankkeen aikana Metsähallituksen arkeologit kartoittivat monikäyttömetsistä yli 10 000 kulttuuriperintökohdetta, joista dokumentoitiin yli 100 000 yksittäistä rakennetta. Kohteiden kirjo on laaja, ja niiden joukossa on sekä lähes 10 000 vuotta vanhoja asuinpaikkoja että esimerkiksi 1960–70-lukujen taitteessa käytössä olleen Metsähallituksen tilikopin jäännös. Kaiken kaikkiaan hankkeen aikana inventoitiin lähes neljä miljoonaa hehtaaria talouskäytössä olevia monikäyttömetsiä sekä kitu- ja joutomaita. Vuoden 2017 Europa Nostra -palkinnon saajat julkistetaan helmimaaliskuussa. Palkinnot jakaa Turussa toukokuussa järjestettävässä palkintojuhlassa Europa Nostran puheenjohtaja, maailmankuulu oopperalaulaja Plácido Domingo.

Teksti: Hanna Kelola-Mäkeläinen