Valikko
Roope Tonteri

Metsäsuhteita-palstalla haastateltavana lumilautailija Roope Tonteri

Mitä metsä sinulle merkitsee?

- Tykkään tehdä metsätöitä ja liikkua omassa metsässä. Metsäomistajana metsästä on tullut minulle elämäntapa ja kokonaisvaltainen osa päivittäistä elämää.

Mikä on mieleenpainuvin metsämuistosi?

- Kauan aikaa sitten olimme enoni kanssa pohjoisessa Posion lähellä puita istuttamassa. Palstalle mentiin enon vanhan Valmetin kyydissä. Silloisena innokkaana traktorimiehenä koin sen kovana juttuna - varsinkin kun kotona ei vielä ollut omaa traktoria. Olisi kiva palata katsomaan, miltä alueella nyt parinkymmentä vuotta myöhemmin näyttää.

Minkälaisessa metsässä liikut mieluiten?

- Mielimetsäni on aiemmin pelkkänä ryteikkönä ollut koivikko, jonka kauneus onnistuttiin tuomaan esiin itsetehdyin metsänhoitotoimenpitein. Mäntykangaskin on metsämaisema vertaansa vailla.

Miltä metsäalan tulevaisuus näyttää tulevan metsäammattilaisen silmin?

- Tulevaisuus näyttää hyvältä. Keskustelu metsästä herättää paljon erilaisia mielipiteitä ja kritiikkiäkin, esimerkiksi siitä miten metsiä tulee hoitaa ja hakata. Suomessa metsänhoito on hyvällä tasolla. Nykyään metsiä hoidetaan ja käytetään kestävästi, jatuvasti lisääntyvään tietämyksen pohjalta. Olisi hyvä, jos keskustelukin pohjautuisi monipuoliseen faktatietoon.

Mikä on kiinnostavin puuta hyödyntävä innovaatio?

- Presidentin puolisolla rouva Jenni Haukiolla Linnan juhlissa yllä ollut puukuidusta tehty mekko tuli ensimmäisenä mieleen. Myös hirsirakentaminen on hienon näköistä, ja rakentamiseen käytettävät puut toimivat kaatamisen jälkeenkin hiilivarastona.

Mistä puusta pidät eniten?

- Kyllä se on koivu. Se on kaunis puu, ja silmä oikein lepää hyvin hoidetussa koivikossa, jonka metsänomistaja on itse harventanut.

Mitä toivot metsäalalta alan tulevana ammattilaisena?

- Alan kehittyessä puuta on alettu käyttämään kestävämmin, puulla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita ja materiaaleja ja ala tuo työpaikkoja Suomeen. Kestävä metsänhoito mahdollistaa sen, että Suomessa voidaan yhä tehokkaammin hyödyntää kaadettavan puun eri osat käyttötarpeen mukaan: energiaosat kotimaiseen energiantuotantoon ja tukkiosa lautaan. Toivon mukaan innovoidaan myös uutta.

TEKSTI ANNI KETTUNEN, KUVA SANNA VORNANEN

Roope Tonteri esiintyy Menestystä metsästä -sarjassa, jota esitetään INEZ Median kanavilla.