Valikko

Metsuri Velimatti Rössi surauttaa linnunpöntön
parissa minuutissa

Parkanolainen metsuri Velimatti Rössi virittelee muutaman pöllin auton peräkärryyn. Saha pörähtää käymään, ja operaatio pönttö voi alkaa. Ensimmäisillä vedoilla lintukoto saa katon. Kolmella seuraavalla liikkeellä syntyvät takaseinä sekä katto ja niiden jälkeen pöntön kotoisat sisätilat. Sitten vielä nopeasti lentoaukko, minkä jälkeen pönttö napsaistaan pöllistä irti. Lopuksi vielä kätevä naru-ura komeuden etuseinälle, minkä jälkeen saha sammuu.

Leveä hymy paljastuu metsurinkypäränkin alta.

– Näitä syntyy tunnissa parikymmentä. Hukkaa ei tule oikeastaan lainkaan, nuo katon ja sisustan palaset ovat hyvää polttopuuta. Purustakin osa menee pöntön sisustukseen, Rössi nauraa.

Rössin pönttöharrastuksesta tehtiin alkukeväästä videonpätkä, joka saavutti Metsähallituksen netti- ja facebook-sivuilla huiman suosion.

– Sitä lie katsottu ympäri maailmaa reilut 800 000 kertaa, metsuri myhäilee.

Seuraavat pöntöt surautetaan pystykuivasta kuusesta, haapapöllistä ja mäntykelosta.

– Pystykuiva kuusi on ehkä kaiken parasta. Se ei kelpaa teollisuudelle, oikeastaan sillä on vaan polttopuun arvo. Haapaa on mukava työstää. Moni on sanonut, että lintu ei tule tuoreesta puusta tehtyyn pönttöön, mutta minun kokemukset kertovat toista. Parhaimmillaan kirjosiepot ovat paikalla puolessa tunnissa.

Saha on työssä lujilla, ja kaupan halvimmalla vehkeellä pöntön teko voi olla tuskaa.

– Ja tässä pitää olla ehdottomasti sahauskokemusta. Ensikertalaisen hommaa tämä ei ole, Rössi vinkkaa painokkaalla 30 vuoden kokemuksellaan.

Valmis pönttö koostuu kahdesta palasesta, jotka metsuri kiinnittää toisiinsa kahdella ruuvilla. Näppärän ratkaisun ansiosta pöntön siivouskin onnistuu aikanaan helposti.

Lähdemme ripustamaan tuoretta rakennelmaa paikoilleen. Tiheikkö tarjoaa suojaa, ja kirjosiepon lirkutus kuuluukin jo lähistöllä.

– Ripustan pöntöt mieluusti näihin monikäyttömetsien säästöpuuryhmiin. Niitä ei kaadeta koskaan ja asukkaita onkin tullut melkein joka pönttöön. Tämäkin tiheikkö tarjoaa myös teerelle pesäpaikan ja jänikselle suojaa.

Rössin saldo tälle keväälle on reilut 200 pönttöä. Ja lisää syntyy tiuhaa tahtia – seuraava jo parin minuutin päästä.

Teksti: Jari Salonen