Valikko

Örön linnakesaaresta suosittu saaristomatkailukohde

Puolustusvoimilta vapautunut Örö on muuttunut lyhyessä ajassa suosituksi saaristomatkailukohteeksi. Kesäkuussa avatun linnakesaaren ainutlaatuiseen luontoon ja sotahistoriaan on käynyt tutustumassa jo 24 000 vierailijaa.

Merivoimien läsnäolo Örön linnakesaarelle päättyi vuoden vaihteessa, jolloin historiallinen saari siirtyi Metsähallituksen hallintaan. Puoli vuotta myöhemmin Metsähallituksen luontopalvelut avasi saareen yhteistyössä yrittäjien kanssa venesataman, ravintolan, retkeilymajan, vuokrattavat pikkutalot ja asunnot.

Lisää kehittämis- ja rakennustöitä on kuitenkin vielä luvassa, jotta Öröstä tulee myös kansainvälisten matkailijoiden kriteerit täyttävä luontomatkailukeskus.

– Miehistökasarmi muutetaan kasarmihotelliksi. Rakennuksien ulkonäkö säilytetään ennallaan tai palautetaan vuosikymmenien takaiseen asuun. Saareen on myös rakenteilla rantasauna, kertoo projektipäällikkö Jouko Högmander Metsähallituksesta.

Saarella työskentelee 20–40 henkeä. Rakennushankkeet työllistävät paikallisia, ja matkailualan työpaikat ovat lisääntyneet. Charter- ja taksiveneyrittäjien asiakasmäärät ovat kasvaneet, mutta yhteysalusliikenteen jatkuminen on välttämätöntä matkailukäytön ja paikallistaloudellisten vaikutusten kasvun turvaamiseksi. Yhteysaluksia tarvitaan myös raskaita kuljetuksia varten.

Örö kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon, joten alueella kannetaan erityistä huolta myös luonnon säilymisestä. Saaren monipuolinen polkuverkosto ohjaa ihmisten kulkua niin, että maaston kulumiselta vältytään. Uusi jäteveden puhdistamo valmistuu talvella, ja öljylämmitys korvataan maalämmöllä.


Teksti: Erica Niemelä

Kuvateksti: Kesäkuussa avatun Örön linnakesaaren ainutlaatuiseen luontoon ja sotahistoriaan on käynyt tutustumassa jo 24 000 vierailijaa.