Valikko

pikkujatti.jpg> 84-tonninen pikkujätti noutaa puut metsäautotien varresta.

Pikkujätin testaus laajeni Kainuuseen

KUHMOLAINEN QTeam-verkostoon kuuluva Kuljetusliike O Malinen Oy on aloittanut puutavaran kuljetukset pikkujätillä. Pikkujätti eli 84-tonninen puutavara-auto kuljettaa Metsähallituksen puita jalostettavaksi muun muassa Kuhmoon, Joensuun Uimaharjuun, Ouluun, Lieksaan ja Kuopioon.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin myöntämä lupa on osa suuren hyötykuorman rekkojen käyttökokeilua. Lappiin on saatu jo aiemmin kokeilulupa vastaavanlaiselle yhdistelmälle. Tavoitteena on hankkia tietoa siitä, soveltuuko ratkaisu laajemminkin puutavaran kuljetuksiin.

– Uskomme, että 84 tonnin pikkujätissä on aineksia tulevaisuuden puuauton yleismalliksi, kertoo kehittämisasiantuntija Ari Siekkinen Metsähallituksesta. Aiemmin Trafi on myöntänyt poikkeusluvat puutavaran kuljetuksiin 94- ja 104-tonnisille pitkille yhdistelmille. Nämä yhdistelmät vaativat erillisen puutavaran syöttökuljetuksen metsätien varresta pääteiden varteen. Kokeiluluvan saaneet pikkujätit noutavat puutavaran metsäautoteiltä ilman erillisiä siirtokuljetuksia, joten niiden potentiaalinen käyttöalue on huomattavasti laajempi kuin pidempien yhdistelmien.

Kokeilussa selvitetään, voidaanko kyseisillä ajoneuvoyhdistelmillä hoitaa puutavaran kuljetukset entistä tehokkaammin ja samalla säästää ympäristöä, kustannuksia ja energiaa. Käyttökokeilussa pikkujättejä vertaillaan sekä 76 tonnin yhdistelmiin että 104-tonniseen jättirekkaan. Pikkujättien kokeiluluvat ovat voimassa vuoden 2018 loppuun.

Käyttökokeilun taustaorganisaatioina ovat QTeam Systems Oy ja Metsähallitus. Käyttökokeilusta saatavaa tietoa keräävät, analysoivat ja raportoivat muun muassa Metsäteho, Oulun yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto.

Kuva: QTeam Oy / Harri Pääkkönen