Valikko

IMG_4074.jpg
> – Puulle on kasvavaa kysyntää, uskovat yrittäjä Markku Haverinen (oik.) ja Jouni Huotari.

Puunkorjuuta paikallisin voimin

Monen kuhmolaisen työ liittyy joko suoraan tai välillisesti metsiin. Hakka Oy on paikallinen puunkorjuuyritys, joka työllistää 18 puunkorjuun ammattilaista.

Hakka Oy:llä on viisi monitoimikoneen ja ajokoneen muodostamaa korjuuketjua. Niistä kolme työskentelee Metsähallituksen työmailla.

– Minun lisäkseni Hakka Oy työllistää 18 työntekijää, jotka kaikki asuvat Kuhmossa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja, yrittäjä Markku Haverinen.

Sekä yrittäjän että työntekijöiden kannalta on iso etu, että työmaat sijaitsevat kohtuullisen lähellä.

– Pisimmillään työmatkaa kertyy suuntaansa noin 70 kilometriä, mikä on vielä kohtuullinen matka käydä töissä päiväseltään, Haverinen kertoo.

Kuhmon kunnan alueella on paljon Metsähallituksen monikäyttömetsiä, jotka tuottavat sekä puuta että muita monikäyttöhyötyjä. Yhtenäiset valtion maat helpottavat töiden suunnittelua ja vähentävät koneiden siirtoja.

– Leimikoiden suunnittelu on hoidettu ammattitaitoisesti. Lisäksi on helppoa, kun kaikki asiointi hoituu yhden henkilön, korjuuesimies Mikko Heikkisen kautta, Haverinen kiittelee.

Haverinen arvostaa myös toiminnan pitkäjänteisyyttä: hän saa Heikkiseltä alustavan korjuuohjelman puoleksi vuodeksi eteenpäin. Muutoksia voi tulla matkan varrella, mutta yrittäjän kannalta on tärkeää, että sovituista korjuumääristä pidetään kiinni.

Luottamus tärkeää

Hyvät työntekijät ovat yrittäjälle kullan arvoisia. Konekalusto on kallista, ja siksi sen tulisi olla mahdollisimman tehokkaassa käytössä.

– Onneksi minulla on luotettavat ja pitkäaikaiset työntekijät, Haverinen kertoo.

Jouni Huotari on työskennellyt monitoimikoneen kuljettajana vuodesta 1989. Motokuskin on hallittava sekä korjuutekniset seikat että ympäristönäkökohdat, ja pienet korjauksetkin hoidetaan paikan päällä.

Korjuuohjeet ja kartat, joihin on merkitty muun muassa säästettävät luontokohteet, tulevat sähköisenä suoraan monitoimikoneelle. Moton mittalaite ehdottaa optimaalista katkontaa, mutta viime kädessä kuljettaja päättää, mitkä puut korjataan ja miten puu katkotaan.

Ajokonetta kuljettava Jari Huotari asui työn takia jonkun aikaa Etelä-Suomessa. Hän palasi kuitenkin mielellään takaisin kotiseudulleen Kuhmoon, kun löysi sopivan työpaikan.

Toimeentulo metsistä

Markku Haverisen kaksi poikaa työskentelevät myös isänsä yrityksessä. Kouluttautuminen metsäkoneenkuljettajaksi oli Olli Haveriselle luonteva valinta.

– Ajoin jo peruskoulun jälkeen ajokonetta ja lähdin sitten opiskelemaan Valtimon metsäkonekouluun. Valmistuin vuonna 2013 ja olen siitä lähtien työskennellyt monitoimikoneen kuljettajana, Olli kertoo.

Markku Haverinen toimii myös Kainuun koneyrittäjien puheenjohtajana. Paikallisen raaka-aineen hyödyntäminen ja jatkojalostus tuovat työtä sekä konekuskeille että puunjalostusteollisuudessa työskenteleville. Haverinen näkee metsäalan tulevaisuuden valoisana.

– Puulle on kasvavaa kysyntää. Kainuussakin puuta hyödynnetään koko ajan selvästi alle kestävän hakkuusuunnitteen, joten sen puoleen hakkuumääriä olisi varaa jopa nostaa. Se taas toisi lisää työtä alueelle.

TEKSTI JA KUVA SARI HILTUNEN