Valikko

Raaseporin linnan valoteoksesta kansainvälinen kilpailu

Raaseporin linnan upea julkisivu halutaan tuoda näyttävästi esiin valotaideteoksella, jonka suunnittelusta järjestetään kaikille avoin kansainvälinen kilpailu. Tavoitteena on löytää innovatiivinen, omaperäinen ja kiehtova valaistusidea, joka liittyy linnan historiaan.

Lights on Raasepori! -kilpailuun odotetaan vilkasta osanottoa, sillä erilaiset valofestivaalit ja -tapahtumat kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Esimerkiksi tammikuussa järjestetty Lux Helsinki -valofestivaali keräsi yli puoli miljoonaa kävijää viiden päivän aikana.

– Kilpailu on herättänyt jo ennakkoon kiinnostusta, ja toivomme mukaan paljon ehdotuksia. Nyt on tilaisuus yhdistää Raaseporin historia, rauniolinnan rosoiset muurit ja valotekniikan antamat mahdollisuudet. Haluamme tarjota yleisölle vahvan visuaalisen elämyksen. Tunnelmaa lisää linnan historiallinen ja ainutlaatuinen ympäristö, kertoo puistonjohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Lights on Raasepori! -kilpailun voittajatyön suunnittelija saa 8 000 euroa, ja voittajateoksen toteutusbudjetti on 30 000 euroa. Kilpailu päättyy 2.9.2016.

Kilpailun raadissa ovat mukana valaistussuunnittelija Tarja Ervasti, vastaava tuottaja Indrek Leht Tallinn Valgusfestivalista, taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi Lux Helsingistä, Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Stuba Nikula, valaistussuunnittelija Jari Vuorinen Lighting Design Collectivesta sekä puistonjohtaja Henrik Jansson.

Myös yleisöllä on mahdollisuus valita oma suosikkinsa. Kilpailuehdotuksista järjestetään yleisöäänestys, jonka voittaja julkistetaan kilpailun tulosten julkistamisen yhteydessä 26.10.2016.

Voittajatyö on esillä Suomen luonnon päivänä 27.8.2017 tapahtumassa, joka on osa itsenäisyyden juhlavuoden tilaisuuksia. Valaistussuunnittelukilpailun toteuttavat Metsähallitus ja Humanistinen ammattikorkeakoulu osana Lights On! -hanketta.

Teksti: Outi Ala-Härkönen
Kuva: Kirsi MacKenzie

Lisätietoja verkko-osoitteesta: http://lightson.humak.fi/lightingdesign-competition