Valikko

20190523_102341_ok.jpg
> Lapin yliopiston harjoittelukoulun kahdeksasluokkalaiset viettivät ulkoluokkapäivää Hirvaalla.

Rovaniemellä lähdettiin ulos oppimaan

Toukokuun 23. päivä vietettiin kansainvälistä ulkoluokkapäivää ja Suomen lasten metsäretkipäivää. Metsähallitus on mukana kampanjassa, sillä valtion maat ovat kaikkien ulottuvilla ja täynnä ulkona oppimisen mahdollisuuksia.

Rovaniemellä Lapin yliopiston harjoittelukoulun kahdeksasluokkalaiset viettivät ulkoluokkapäivää Hirvaalla, Lapin koulutuskuntayhtymä Redun opetusmetsässä. Päivän aikana oppilaat pääsivät nauttimaan keväisestä metsästä ja tutkimaan muun muassa biotalouden hottiksia eli puusta valmistettuja tuotteita, jotka edistävät kestävää elämäntapaa.

Ulkoluokkatapahtuma järjestettiin yhteistyössä metsä- ja luontoalan opiskelijoiden, Pidä Lappi siistinä ry:n, Rovaniemen 4H:n ja Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeen kanssa.

Ulkoluokkapäivä on kansainvälinen kampanja, jonka avulla halutaan antaa jokaiselle lapselle mahdollisuus leikkiä, oppia ja retkeillä luonnossa. Suomessa kampanjaa koordinoi Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi. Ulkokoluokkapäivään osallistui Suomessa tänä vuonna 20 400 lasta ja nuorta. Maailmanlaajuisesti tapahtuman osallistujia oli yli 1 700 000.

TEKSTI PIRITTA MARTTILA • KUVA KIRSI RÖTKÖNEN

Tietoa ja taitoja luonnosta

Metsähallituksessa tehdään paljon työtä lasten ja nuorten parissa.

– Haluamme metsä- ja luontosuhteen kehittyvän yli sukupolvien. Siksi tarjoamme lapsille ja nuorille monipuolisia kokemuksia upean luontomme äärellä, sanoo oppimisinnoittaja Piritta Marttila, joka koordinoi nuorisoviestintää Metsähallituksessa.

Vuonna 2018 luontoon ja metsään tutustui eri näkökulmista yli 37 000 lasta ja nuorta.

– Lukuun sisältyy esimerkiksi työpajoja Tiedekeskus Pilkkeessä, opastettuja kierroksia luontokeskuksissa, retkiä monikäyttömetsiin ja suojelualueille, eräkasvatusta ja paljon muuta. Työtä jatketaan ja kehitetään myös tänä vuonna, Marttila kertoo.

Suunnitteilla on esimerkiksi työelämään tutustumisen malli, joka kattaisi kaikki Metsähallituksen toimipisteet. Opettajille ja kasvattajille löytyy opetusmateriaaleja ja oppaita Metsähallituksen sivuilta luontoon.fi, eräluvat.fi ja tiedekeskuspilke.fi.