Valikko

Siemen Forelia täydentää kuusen siemenvarastoja

SIEMEN FORELIA on kerännyt tänä syksynä käpyjä kuusen siemenviljelyksiltä. Keräys tuo kaivattua täydennystä jalostetun kuusen siemenvarastoihin erityisesti Etelä- ja Keski-Suomen tarpeisiin.

– Tänä syksynä kuusen käpyjä on ollut melko hyvin. Myös siemenen laatu on sellainen, että käpyjen keräys kannatti käynnistää, kertoo Metsähallituksen Siemen Forelia Oy:n toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen .

Ehdokas4.jpg

Männyn käpyjä kerätään siemenviljelyksiltä joka vuosi, mutta kuusella hyviä siemenvuosia on huomattavasti harvemmin. Kevään 2016 lämpöolot olivat otolliset kuusen käpyjen muodostumiselle ja kevään kukintakin näytti hyvältä, joten kohtuullista siemensatoa osattiin odottaa.

Kuusella hyviä siemenvuosia on keskimäärin 1–2 kertaa kymmenessä vuodessa, ja kuusi on myös alttiimpi erilaisille siementuhoille.

– Hyvää siemenvuotta seuraa yleensä vielä pari kohtuullista vuotta, minkä jälkeen käpyjen määrä ja laatu saattaa olla useita vuosia niin heikko, ettei keräys ole taloudellisesti kannattavaa. Silloin myymme aiempina vuosina varastoituja siemeniä. Nyt varsinkin Etelä- ja Keski-Suomeen soveltuvan siemenviljelyssiemenen varastot alkoivat olla lopussa, joten täydennys tuli tarpeeseen.

Biotalous tarvitsee hyvin kasvavia metsiä. Jos jalostettua siementä ei ole saatavilla, joudutaan turvautumaan tavallisista metsistä kerättyyn kuusen metsikkösiemeneen. Sen geneettinen laatu ei ole yhtä hyvää kuin siemenviljelyksille valituista pluspuista saatavan siemenen.

– Parin vuoden tauon jälkeen tämän syksyn keräys tuottaa kuusen siementä noin 750–900 kiloa, joten nyt kotimaista jalostettua siementä on taas saatavilla. Sitä riittänee taimitarhojen tarpeisiin 1–2 vuodeksi, Pulkkinen arvioi.

TEKSTI SARI HILTUNEN • KUVA SAIJA STRANIUS