Valikko

Syote6ok.jpg
> Syötteen pienen ja tiiviin keskuksen läheisyyteen on tulossa uusia majoituspalveluja.

Iso-Syötteelle mittavat investoinnit

Marraskuun matalalta paistava aurinko korostaa vaaramaiseman muotoja upeasti. Muutama mökki pilkahtaa puiden seasta. Tunnelma on odottava – hiihtokeskuksen toimistolla kaivataan lunta.

Iso-Syötteen ykkösjuttu on sen monipuolinen luonto. Täällä on hyvin lappilainen maisema, tykkylunta ja hienot vaarat. Luonto on meidän vahvuutemme. Rinteet ovat hyvät ja monipuoliset, ja alueen kaavoituksessa on menty luonto edellä. Syöte on sopivan pieni kohde, jota juuri nyt kehitetään aktiivisesti, hiihtokeskus Iso-Syötteen toimitusjohtaja Jorma Terentjeff kertoo.

Syote-4.jpg
> Aasialaisilla on tänne lähes yhtä pitkä matka kuin Keski-Eurooppaan – hyvien lentoyhteyksien ansiosta ehkä jopa lyhyempi, Jorma Terentjeff huomauttaa.

Kaunista luonto on muuallakin, mutta Syötteellä on panostettu palvelukonseptiin. Tarjolla on erilaisia aktiviteetteja sekä matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia. Itse matkailukeskus sulautuu kätevästi ympärille avautuvaan kansallispuistoon ja tarjoaa mopuoliset palvelut – jatkossa yhä paremmat.

Monitoimiareenakin syntyy hirrestä

Syötettä kehitetään nyt vauhdikkaasti. Majoituskapasiteettiin saadaan tervetullut lisäys, kun Iso-Syötteen ytimeen nousee 120 vuodepaikan huoneistohotelli, joka valmistuu vuoden 2019 talvisesonkiin.

Uuden hotellin kylkeen Pudasjärven kaupunki rakentaa Lumiareenan, joka taipuu monenlaiseen käyttöön.

– Sen päätarkoituksena on vahvistaa alueen ympärivuotista kehittämistä. Ytimenä on 500 henkeä vetävä areena, joka sopii niin yritystilaisuuksiin kuin konsertteihinkin. Oheen tulee tasokas kuntosali, jonka kapasiteetti riittää myös huippu-urheilijoille, kertoo Pudasjärven Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Sari Turtiainen.

Ja koska olemme Suomen hirsipääkaupungissa, Syötteen Lumiareena valmistuu tietysti hirrestä.

Pudasjärven kaupunki on esimerkillisesti sitoutunut käyttämään julkisessa rakentamisessa ensisijaisesti hirttä. Koulukampus, päiväkodit ja palvelutalo ovat hirrestä, ja niiden käytöstä on saatu erinomaisia kokemuksia.

– Pudasjärvellä sijaitsee myös maailman suurin hirsitalotehdas, Turtiainen muistuttaa.

Syötteelle uusi keskipiste

Syötteen Safaritalo, uusi huoneistohotelli ja Lumiareena muodostavat lopulta yhden tiiviin kokonaisuuden, keskipisteen koko alueelle. Rakennukset sijoittuvat Iso-Syötteen keskuksen ytimeen – aivan rinteiden juurelle.

– Syötteelle saavuttuaan kaikki palvelut tavoittaa ilman autoa. Tästä on kiittäminen kaavoitusta: alue on rakentunut kompaktin kokoiseksi, Turtiainen kehuu.

Uuden hotellin konsepti tehdään täysin mobiilipohjaiseksi. Puhelimella voi varata majoituksen, ruokailut ja tarvittavat lisäpalvelut sekä aktiviteetit. Tekniikka on olemassa, ja se on todettu hyvin käyttäjäystävälliseksi.

"Alueen kaavoituksessa
on menty luonto edellä."

Alueelle on tulossa myyntiin uusia tontteja, ja suunnitteilla on myös uusi yleiskaava, jonka arvellaan tuovan tarjolle entistä upeampia maisematontteja. Myös hotellin majoituskapasiteettia on mahdollista lisätä.

– Meillä on valmis suunnitelma myös huoneistohotellin kasvattamisesta kolminkertaiseksi, Terentjeff paljastaa.

"Emme ole syrjässä"

Vuosi sitten laadittu Syötteen matkailun puitesopimus lupailee jopa 50 miljoonan euron investointeja alueelle.

– Tällä alueella toimii kolmiyhteys, jonka kaikkia paloja tarvitaan: Pudasjärven kaupunki, Metsähallitus suurena maanomistajana sekä yksityiset yritykset investoijina. Kaikilla on tällä hetkellä yhteinen näkemys kehityksen suunnasta, Terentjeff kiittelee.

Suurimmat investoinnit tulevat majoituskapasiteetin lisäämiseen.

– Toinen selkeä kärki on aktiviteettien kehittäminen ympärivuotisiksi. Isossa roolissa ovat myös Metsähallituksen Luontopalvelujen investoinnit reitistöihin kansallispuiston puolella, Turtiainen sanoo.

Saavutettavuus on aina tärkeä asia. Liikenneyhteyksien kohentamisessa riittää vielä tehtävää.

Suomen matkailumarkkinoinnissa on korostettu aivan liikaa syrjäistä sijaintia. Jos ajatellaan aasialaista turistia, olemme heille saman matkan päässä kuin Keski- Eurooppakin. Melkeinpä jopa lähempänä hyvin toimivien lentoyhteyksien ansiosta, Terentjeff muistuttaa.

Jatkossakin Syötteen kehittämisessä mennään luonto edellä – täällä sitä riittää.

TEKSTI JA KUVAT JARI SALONEN