Valikko

DSC_0383.jpg
> Luonnontuotteiden kerääminen edellyttää maanomistajan lupaa. Pihapiirien, peltojen ja ajoteiden läheltä tuotteita ei saa kerätä.

Jokaisella on avaimet luonnon aarreaittaan

Jyväskyläläiselle Pirjo Härköselle luonnontuotteiden keruuretki on aistimusten juhlaa. Kuutisen vuotta sitten luonnontuotteista innostunut Härkönen ei lakkaa hämmästelemästä luonnon kykyä yllättää.

Pihlajan lehtisilmu on avautumaisillaan; hennon vaaleanpunertavat lehdet kurkistavat silmusuomujen sisästä. Pirjo Härkönen irrottaa silmun varovasti oksasta ja vie sen suuhunsa.

– Maistuu aivan karvasmantelilta, Härkönen kuvailee.

Luonto on heräämässä uuteen kasvuun toukokuun alun takatalven jälkeen, ja luonnontuotteiden kerääjä tekee metsässä monenlaisia löytöjä: koivut ovat hiirenkorvilla, ensimmäiset nokkosen, mesiangervon, horsman ja vuohenputken versot puskevat maasta mustikan lehdet ovat tuloillaan. Hieman myöhemmin keväällä on kuusenkerkkien ja ketunleipien vuoro, sitten vadelman lehtien. Kesällä kypsyvät marjat ja kanerva puhkeaa kukkaan.

Vaikka kevät ja kesä ovat runsainta aikaa, löytyy kerättävää ympäri vuoden.

– Talviaikaan voi kerätä esimerkiksi havuja.

Poimijakoulutus avasi uuden maailman

Jyväskylän Vesangassa asuva Härkönen on aina pitänyt luonnossa liikkumisesta. Kuutisen vuotta sitten hän kiinnostui luonnontuotteista ja osallistui Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten järjestämään poimijakoulutukseen.

DSC_0374.jpg
> – Luonnontuotteita on kerättävä niin, ettei siitä aiheudu haittaa luonnolle, Pirjo Härkönen sanoo.

– Koulutuksen jälkeen minulle avautui aivan uusi maailma.

Härkönen ei lakkaa hämmästelemästä luonnon tarjoamaa kokonaisvaltaista aistimusten määrää. Jo ennen poimijakoulutustakin hän nautti luonnon äänistä ja rauhasta. Koulutuksen myötä hän tutustui myös luonnon tarjoamiin ravinteisiin ja aromeihin, joiden hienoja vivahteita hän kokin tutkinnon suorittaneena arvostaa.

– Esimerkiksi ahomansikan ja mustikan marjan voi maistaa tuoreissa lehdissä, kun niitä maistelee kuten viiniä.

Mehuja, säilykkeitä ja arvokkaita uuteaineita

Erilaisia luonnontuotteita jalostetaan monella tavoin. Perinteisten mehujen, säilykkeiden, koristeiden ja kuivattujen tuotteiden rinnalle ovat nousseet uuttamalla erotettavat arvokkaat ainesosat, joita voidaan käyttää lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa.

Härkönen kerää luonnontuotteita omaan käyttöönsä: smoothieksi, teehen tai lihan mausteeksi. Koulutuksen jälkeen hän on myynyt niitä myös paikalliseen ravintolaan.

– Minulle se hetki, kun saan kerätä rauhassa ja kiireettä, on nautinnollinen, jopa meditatiivinen.

Härkösen luontosuhde kiteytyy vanhassa kortissa, jonka hän löysi kotoaan niihin aikoihin, kun hänen oma kiinnostuksensa luonnontuotteita kohtaan oli heräämässä.

– Kortissa tuntematon ajattelija lausuu: "Jokaisella on avaimet luonnon aarreaittaan." Allekirjoitan sen täysin, Härkönen hymyilee.

TEKSTI JA KUVAT MARIA LATOKARTANO


Pihlajanlehtijuoma

10 l pihlajanlehtiä (tuoreita)
6 l vettä
50 g sitruunahappoa
1 kg sokeria

1. Keitä vesi, lisää sitruunahappo.
2. Kaada edellinen pihlajanlehtien päälle.
3. Anna olla yksi vuorokausi.
4. Siivilöi lehdet pois.
5. Keitä juoma ja lisää sokeri.
6. Pullota kuumennettuihin pulloihin ja täytä piripintaan.

Säilyy keittämättä jääkaapissa pari päivää. Juoman voi myös pakastaa. Nautitaan laimennettuna.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset


Keruutuoteluvan voi ostaa Metsähallituksen metsiin

0531-c1V72d0h-vastavalo-715745pie.jpg
KUVA VASTAVALO

LUONNONTUOTTEIDEN kerääjät ovat viime vuodesta lähtien voineet ostaa keruuluvan Metsähallituksen maille. Lupa oikeuttaa keräämään luonnontuotteita Metsähallituksen monikäyttö- eli talousmetsissä.

– Luonnontuotteet ovat kehittyvä ala, ja tällä tavoin haluamme tarjota ammattimaisille poimijoille mahdollisuuden kehittää toimintaansa, Metsähallituksen maankäyttöpäällikkö Antti Maukonen sanoo.

Lupatyyppejä on kaksi. Ensimmäinen niistä on voimassa kolme kuukautta ja oikeuttaa 50 kilon tai 200 litran keruumääriin. Lupa tilataan soittamalla numeroon 0600 551 665. Puhelun hinta on 24,95 euroa, joka peritään matkapuhelinlaskun yhteydessä.

Toinen lupatyyppi on voimassa vuoden ja oikeuttaa 200 kilon tai 800 litran keruumääriin. Lupa tilataan soittamalla numeroon 0600 551 666. Puhelun hinta on 49,90 euroa.

Lupa aktivoituu heti soiton jälkeen, ja soittaja saa siitä tiedon paluuviestinä. Henkilökohtaiset luvat oikeuttavat keräämään luonnontuotteita, jotka eivät kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin. Luvalla saa kerätä muun muassa kuusenkerkkiä, pakurikääpää, koivunlehtiä, lehtipuiden oksia, pihkaa, sammalia ja havuja.

Kerääminen ei saa vaurioittaa luontoa. Sen vuoksi esimerkiksi istutuskoivikot on rajattu keräämisen ulkopuolelle. Kuusenkerkkiä saa kerätä yli 4-metrisistä puista, eikä latvakasvainta saa taittaa. Pihkaa saa kerätä vain pintavaluntana.

Metsähallituksen monikäyttömetsien sijainnit löytyvät Retkikartta.fi-sivustolta.