Valikko

Itakylan_hotelli_ja_gondoli.jpg

Kansainvälisen matkailun kasvu käynnistää jätti-investoinnit Rukalla

Itä-Rukalle nousee uusi ja hulppea kävelykylä, jonka sijainti Valtavaaran luonnonsuojelualueen ja Rukan rinteiden kainalossa on ainutlaatuinen. Rukan laaksoksi nimetylle alueelle houkutellaan erityisesti kansainvälisiä turisteja.

Mittavat investointihankkeet käynnistyvät Rukalla ensi kesänä. Ensimmäisenä uuteen kävelykylään rakennetaan Ruka Valley -hotelli, johon on suunnitteilla 80 huonetta ja 40 huoneistoa. Hotelliin tulee myös kaksi ravintolaa, vuokraamo- ja ohjelmapalvelut sekä ruokakauppa. Metsähallitus ja Rukakeskus Oy allekirjoittivat esisopimuksen hotellitontin kaupasta helmikuussa.

Rukan laakson ja Rukan nykyisen kylän välille rakennetaan maisemagondoli, joka kuljettaa tunturin yli niin laskettelijat, jalankulkijat kuin pyöräilijätkin ympäri vuoden.

– Rukan kehityksessä alkaa nyt uusi aikakausi, kun gondolihissi yhdistää kylät toisiinsa. Helppous, autottomuus ja ympäristöystävällisyys ovat entistä vahvemmin Rukan ylivoimatekijöitä kansainvälisessä kilpailussa, Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho toteaa.

Maisemagondolin lisäksi Eturinteelle rakennetaan huippunopea ja kuvullinen kuuden hengen tuolihissi. Ruka investoi rinteisiin ja hisseihin yhteensä 15 miljoonaa euroa vuosina 2017–2018. Hotelli-investoinnin arvo on noin 20 miljoonaa euroa. Kaikkiaan Rukan laakson alueelle on kaavoitettu 1 700 vuodepaikkaa, joista 400 tulee Ruka Valley -hotelliin.

Kokonaisuudessaan Rukan laakson investointien odotetaan ylittävän lähivuosina 100 miljoonaa euroa. Investoinneilla houkutellaan ennen kaikkea kansainvälisiä matkailijoita.

Rakennustyöt alkavat Rukalla tämän vuoden toukokuussa, heti hiihtokauden päätyttyä. Hissit valmistuvat lokakuussa 2018, ja uusi hotelli avautuu jouluksi 2019.

Metsähallitus hakee sijoittajia

Metsähallitus on Rukan suurin maanomistaja. Metsähallituksen kiinteistökauppapäällikkö Tauno Kandelinin mukaan Rukan kiinnostavuus matkailu- ja sijoituskohteena nousee huomattavasti gondoliyhteyden myötä. Metsähallitus hakee nyt sijoittajaa ja operaattoria hotelli Ruka Valleyn viereiselle kansainvälisen tason hotellitontille.

– Tontti on aivan Rukan kylät yhdistävän gondolin ala-aseman ja Ruka Valley -hotellin vieressä, Kandelin kertoo.

– Metsähallitus haluaa toimia puurakentamisen suunnannäyttäjänä, ja toivomme tällekin tontille mahdollisimman monta kotimaista puuraaka-ainetta hyödyntävää rakennusta, Kandelin kertoo.

– Lisäksi meillä on aivan hotellitontin takana kaksi matkailua palvelevien rakennusten korttelialuetta. Alueet sijaitsevat loistavalla paikalla lähellä palveluita, ja niille voisi rakentaa esimerkiksi 8–12 huoneiston rakennuksia, Kandelin sanoo.

Nämä korttelit tulevat myyntiin sitten, kun Kuusamon kaupunki on rakentanut tiet ja yleiset alueet. Kaupunki on perinyt Metsähallitukselta kaavoituskorvauksena 4,4 miljoonaa euroa, joka on lain mukaan käytettävä infrastruktuurin rakentamiseen.

– Panostamme erityisesti kansainvälisille asiakkaille tarjottaviin palveluihin, kuten tärkeiden lähireittien kehittämiseen, Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen suunnittelee.

TEKSTIT HANNA KAURALA