Valikko

HDW_Coreheart_Haim_Bessedin.jpg
> Coreheart-konseptin äiti Noa Haim oli avajaisviikolla mukana rakentamassa alustaa ilmastoteoille.

Metsähallitus korosti muotoiluviikoilla yhdessä tekemistä

Syyskuun ensimmäisellä viikolla Metsähallituksen entiseen pääkonttoriin Erottajalle rakentui Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma Helsinki Design Week. Metsähallitus oli mukana tapahtuman kumppanina ja tuotti yhteen huoneista oman teoksensa. Se rakentui yhdessä tehden – aivan kuten keinot ilmastohaasteeseen vastaamiseksi.

Helsinki Design Weekin tämän vuoden teema oli oppimisilmasto. Ympäri kaupunkia levittäytyvä tapahtuma sisälsi paikkoja ja yhteisöjä, joissa pystyi oppimaan kestävämmistä elämäntavoista. Metsähallitus ja Tiedekeskus Pilke loivat Erottaja 2:n neljänteen kerrokseen mahdollisuuden yhdessä tekemiseen ja oppimiseen: Encore Erottajalla l. "Coreheart" oli yhdessä tilaan rakentuva ja koko ajan uusiutuva teos, jonka sisältönä toimivat Metsähallituksen ilmasto-ohjelma ja yhteiset keinot ilmastohaasteeseen vastaamiseksi.

– Muotoiluviikoille lähdettiin mukaan osana Metsähallituksen 160-vuotisjuhlintaa. Halusimme kumppaniksi, jotta voisimme kertoa tekeillä olevasta ilmastoohjelmasta ja tavoittaisimme uusia kohderyhmiä, kiteyttää tiedekeskuksen päällikkö Heikki Hepoaho osallistumisen tavoitteita.

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka Erottaja 2 on toiminut Metsähallituksen entisenä pääkonttorina vuosina 1924–1991. Osana Metsähallituksen muotoiluviikon ohjelmaa paikalla paljastettiin aiheesta muistokyltti.

Yhteinen alusta ilmastoajatuksille

HDW_Coreheart_tarroilla_Kettunen.jpg
> Teosta rakennettiin yhdessä omilla ilmastoteoilla tai ajatuksilla tai toiveilla siitä, mitä voitaisiin tehdä yhdessä paremmin.

Yhteisöllinen taideteos valikoitui Metsähallituksen osaston muotoilusisällöksi onnekkaan yhteensattuman myötä: Hepoaho ja toinen Coreheart-konseptin luojista, englantilais- israelilainen Noa Haim, tapasivat toisensa kesäkuussa Ecsite-konferenssissa Kööpenhaminassa, ja arkkitehdit innostuivat ajatuksesta luoda alustaa ilmastoohjelmasta viestimiseksi.

– Olen pitkään halunnut tehdä jotain Suomessa. Helsinki Design Week yritti saada minua mukaan jo muutama vuosi sitten, mutta vasta nyt kaikki palaset loksahtivat kohdalleen, Haim taustoittaa. Lopulta konsepti rakentui Haimin Collective Paper Aestheticsin maailmaa valloittaneiden 3D-kartonkimuotojen ympärille. Hepoaho lisäsi siihen ilmastotekojen ulottuvuuden.

– Teoksen keskeisenä viestinä on yhdessä toimiminen – vain siten kykenemme vastaamaan ilmastohaasteeseen, Hepoaho kertoo.

Toiveita, lupauksia ja konkreettisia ilmastotekoja

Näyttely oli menestys, ja vierailijat innostuivat niin Metsähallituksen juhlavuoden #KESTÄVÄÄTEKOA-teemasta kuin rakentelustakin. Jo avajaisiltana kutsuvieraskävijät jakoivat ilmastotekojaan ja jatkoivat Haimin ja Pilke-tiimin rakentamaa palloaihiota itse taittelemillaan osilla.

Ilmastoteoissa ja -toiveissa heijastuivat tämän hetken polttavat puheenaiheet: Pääkaupunkiseudulla kun oltiin, julkisten kulkuneuvojen käyttäminen, pyöräily ja autosta luopuminen nousivat teemoina vahvasti esiin. Maalämpö ja uusiutuvat energiaratkaisut mainittiin monessa viestissä. Julkinen keskustelu lasten tekemisen ilmastovaikutuksista heijastui myös viesteistä.

Mielen muutosta ja henkisiäkin tekoja tarvitaan. Joku lupasi nukkua enemmän, toinen rukoilla ja rakastaa. Yksi kävijöistä valitsi olla syyllistämättä ja etsiä mieluummin ratkaisuja, toinen jatkaa valitsemallaan tiellä laadukkaan ympäristökasvatuksen parissa ja kolmas painostaa päättäjiä toimintaan. Myös metsä oli suosittu teema. Moni lupasi istuttaa puita tai kertoi niitä jo istuttaneensa. Muutamakin osallistuja vaati loppua tehometsätaloudelle ja suojelua ihan tavallisillekin metsille. Eräs äiti lupasi viedä lapsensa metsään.

TEKSTI SANNA KONOLA

Lasten muotoiluviikolla ihmeteltiin metsän monia iloja

Lasten_DV.jpg
> Metsähallitus oli mukana myös
Lasten designviikolla.

HELSINKI Design Weekin teema näkyi myös Lasten designviikolla, jossa keskityttiin tulevaisuuteen, ympäristöön ja ilmastoon. Metsähallitus ja Tiedekeskus Pilke olivat mukana tapahtuman kumppaneina ja tuottivat viikolle teemaan sopivia sisältöjä myös lasten iloksi. Lasten muotoiluviikon päätapahtumapaikkana oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa Annantalo, joka on lasten ja nuorten taidekeskus Helsingin keskustassa.

Tiedekeskus Pilkkeen tiimi ideoi ja pystytti Annantalolle tehtäväradan, jonka saattoi kulkea läpi kavereiden tai perheen kanssa. Tehtäväradan pisteillä saattoi oppia uusia, yllättäviä asioita suomalaisesta metsästä. Lapsille esimerkiksi selvisi, että he voivat pukeutua puuhun – ja syödä sitä. Puusta voi tehdä kangasta, sitä on myös jäätelössä ja jogurtissa, ja haapapuusta tehdään jäätelötikkuja.

Lasten muotoiluviikolla pystyi myös kilpailemaan Makanatsu-innovointipelissä, jonka metsäinen versio on tuotettu yhteistyössä Tiedekeskus Pilkkeen kanssa. Makanatsua paikan päällä ohjasivat opiskelijat Metsäylioppilaiden Osuuskunta Uniforstista.