ValikkoMetsähallitus pyrkii eroon muovista

Muovi ja varsinkin pieneksi jauhautunut mikromuovi uhkaavat sekä meriä että sisävesistöjä. Noin 80 prosenttia Itämereen päätyvästä muovista on peräisin mantereelta. Yli kolmen miljoonan hehtaarin vesiomaisuuden haltijana Metsähallitus haluaa päästä eroon muovista ja korvata sen bio- ja puupohjaisilla tuotteilla.

Metsähallituksen kaikissa yksiköissä on tänä keväänä ryhdytty kartoittamaan muovin käyttöä. Tarkoitus on saada selville, missä kaikkialla muovia käytetään ja miten muovituotteet voitaisiin korvata uusiutuvasta ja biohajoavasta materiaalista valmistetuilla tuotteilla.

– Tällä hetkellä tilanne muovin suhteen on meri- ja sisävesialueilla hälyttävä. Valtion vesialueiden haltijana meille on selvää, että tilanteelle on tehtävä jotain, pääjohtaja Esa Härmälä sanoo.

Työtä sekä Itämeren että sisävesien puhtauden ja lajiston monimuotoisuuden eteen on Metsähallituksessa tehty jo vuosia. Esimerkiksi Itämeren tilaa on sitouduttu parantamaan Baltic Sea Action Groupin Itämeri-sitoumuksen mukaisesti, ja sisävesillä erittäin uhanalaisen saimaannorpan suojelussa on saatu hyviä tuloksia.

– Vihreän Metsähallituksen lisäksi olemme myös sininen Metsähallitus. Olemme edelläkävijöitä vihreillä markkinoilla ja haluamme olla edelläkävijöitä myös muovijätteen vähentämisessä ja muovin korvaamisessa kestävillä, uusiutuviin materiaaleihin perustuvilla ratkaisuilla, Härmälä jatkaa.

Pääkonttorista mahdollisimman muoviton


> – Muovia voi vähentää muun muassa välttämällä kertakulutustuotteita, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Ensimmäisiä askeleita kohti pienempiä muovimääriä ja puhtaam paa ympäristöä otetaan Vantaan pääkonttorin uusien tilojen sisustuksessa. Muutto tapahtuu ensi keväänä, ja pian käynnistyvässä materiaalien kilpailutuksessa korostetaan muovittomuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Omat haasteensa muovittomuuteen tuo luonnonmateriaaleista tehtyjen tuotteiden saatavuus, joten Metsähallituksen toimitusketjulla on merkittävä rooli tavoitteen saavuttamisessa. Toimistokalusteissa ja -tarvikkeissa löytyy jo korvaavia vaihtoehtoja muoville, mutta elektroniikan kohdalla tilanne on hankalampi.

– Vaihtoehtoja elektronisissa laitteissa käytetylle muoville ei oikein vielä ole olemassa, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin , jonka kanssa keskusteluja muovin vähentämisestä on käyty.

Uusia tuotteita ja ratkaisuja on kuitenkin jo kehitteillä, ja kehitystyötä tehdään tällä hetkellä esimerkiksi puu- ja kuitukompo siittien kohdalla. Myös sulatyöstettäviä muovin kaltaisia materiaaleja tutkitaan.

Muovin määrään voi vaikuttaa

Myös Metsähallituksen henkilökunta on osallistunut hankkeeseen ideoimalla keinoja muovin käytön vähentämiseksi. Toiveissa on, että muutkin kuin metsähallituslaiset innostuvat vähentämään muovin käyttöä ja korvaamaan sen kestävämmillä tuotteilla.

– Muovia voi vähentää välttämällä kertakulutustuotteita, valitsemalla luonnonmateriaaleja ja vertailemalla ostotilanteessa erilaisia vaihtoehtoja. Raskaimmat jalanjäljet ovat PVC-muovilla sekä tefloneilla, ja huonoin muovi on se, jota käytetään vain vähän aikaa. Hiilijalanjäljeltään pieniä ovat biopohjaiset muovit, ja ympäristön kannalta kannattaa harkita biohajoavia tuotteita, Harlin vinkkaa.

Teksti ja kuva: Hanna Kelola-Mäkeläinen
Otsikkokuva: Shutterstock

Fin Forelia otti varaslähdön

Kun Metsähallituksen taimia tuottava tytäryhtiö Fin Forelia Oy siirtyi pari vuotta sitten noudattamaan ISO 14001 -standardin mukaista ympäristöjohtamisen järjestelmää, tuli se samalla ottaneeksi varaslähdön kohti muovittomuutta.

– Fin Forelian taimitarhoilla on vuodesta 2014 lähtien käytetty taimien pakkasvarastointiin ja kuljetuksiin ainoastaan biohajoavia pahvipakkauksia. Uudessa laatikkomallissa pahvin välissä oleva suojakalvo on tavallisen muovin sijaan biohajoavaa, joten laatikot voidaan laittaa pahvinkeräykseen, kertoo Nurmijärven taimitarhan taimitarhapäällikkö Antti Lännenpää.

Vaikka yhdessä laatikossa ei suojakalvon osuus ole kovin suuri, tulee niiden vaikutus selväksi, kun ottaa huomioon, kuinka paljon laatikoita käytetään – vuodessa lähes 400 000 kappaletta. Biohajoavan taimipakkauksen lisäksi taimitarhoilla on viime syksynä luovuttu laatikoiden ympärillä olevista muovipannoista, jotka pitivät pahvipakkauksia yhdessä.

– Muovittomuuden lisäksi huolehdimme kierrätyksestä sekä uusiokäytöstä niiden muovituotteiden kohdalla, joita ei vielä voi korvata. Esimerkiksi käytössä olevista muovisista taimilaatikoista vanhimmat ovat 1990-luvulta ja toimivat yhä moitteetta.