Valikko

Voittaja_STEVE_BATE101_ja_opas_IBRAHIM_PARK_ei_numeroa_ja_etela-afrikkalainen_FRANAaOIS_RIEKERT126__kuva_DARK_SKY_MEDIA_u.jpg
> Voittaja Steve Bate (101) ja opas Ibrahim Park (ei numeroa) sekä eteläafrikkalainen Franãois Riekert (126).

Ultramaraton Rovaniemen metsissä

Rovaniemi150 Arctic Winter Race on ensimmäinen talvinen ultramaraton Euroopassa. Kyse ei ole rennosta retkeilystä vaan vaativasta kilpailusta haastavissa olosuhteissa.

Rovaniemi150-kisassa kilpaillaan kolmessa sarjassa joko jalan, hiihtäen tai paksupyörillä.

– Tämän vuoden kilpailu oli lumiolosuhteiden vuoksi rankka. Lunta oli maastossa metrin verran, ja tuiskuava lumi peitti moottorikelkalla ajetun kisareitin paikoitellen kokonaan, kertoo kilpailun katalonialainen järjestäjä Àlex S. Casanovas.

Casanovaksen yritys Polarguide and Logistics on järjestänyt kisoja vuodesta 2012 lähtien, tämän vuoden helmikuussa siis jo seitsemännen kerran. Mukana kisajärjestelyissä on iso joukko talkoolaisia, pääosin Rovaniemen retkeilijät ry:stä. Kisareitti kulkee pääosin valtion mailla, ja Metsähallitus auttaa järjestäjiä reittilupien kanssa. Tänä vuonna myös kisatoimisto pystytettiin Metsähallituksen Pilke-taloon.

Kilpailussa on valittavana kolme eripituista matkaa: 66, 150 tai 300 kilometriä. Kaikilla matkoilla kisataan saman päivän aikana.

– Osallistujilla täytyy olla kokemusta maratoneista tai pitkän matkan vaelluksista. Lisäksi olisi hyvä, että osallistujalla on kokemusta myös yöpymisestä talviolosuhteissa, Casanovas sanoo.

Muun muassa Antarktiksella oppaana työskennellyt mies on melkoinen seikkailija itsekin ja tietää, mistä puhuu. Varustautuminen kilpailuun on tarkkaa ja elintärkeää. Mukaan pitää mahtua makuupussi ja -alusta, otsalamppu, vilkkuvaloja, vaatteita, ruokaa ja ruuanlaittovälineitä. Kisareitillä on useita tarkistuspisteitä, jotka tarjoavat nuotion, suojan ja vettä – ei muuta luksusta.

Keskeytyksiä ja voittajia

Lauantaiaamuna Ounasjoen jäältä starttasi 101 kilpailijaa. Keskeytyksiä tuli paljon, mutta 61 sisukasta pääsi maaliin. Yksi mielenkiintoisimmista osallistujista on paksupyörällä 150 kilometrin matkan voittanut britti Steve Bate. Bate ja hänen oppaansa Ibrahim Park suorittivat matkan aikaan 17 tuntia ja 35 minuuttia. Bate tarvitsee oppaan mukaansa kilpailuun silmäsairautensa vuoksi. Hän ei ole kuitenkaan antanut sairauden lannistaa itseään: Bate on myös tandempyöräilyn kolminkertainen paralympiamitalisti.

Pilkkeessä sijainnut kisatoimisto suljettiin maanantaina aamuyöllä, mutta järjestäjät jatkoivat töitä keskiviikkoon asti: viimeinen kilpailija pisimmältä matkalta saapui maaliin neljä päivää startista.

– Osallistujia tuli tänäkin vuonna ympäri maailmaa, muun muassa Hongkongista ja Etelä-Afrikasta. Kisa oli menestys, ja ensi vuonna jatketaan. Toivottavasti seuraavissa kisoissa on mukana enemmän myös suomalaisia!

TEKSTI KATJA PESONEN • KUVA DARK SKY MEDIA