Valikko

Kontio-1ok.jpg> Terveellisyys ja ympäristöarvot ovat ihmisille yhä tärkeämpiä, mikä on lisännyt hirsitalojen suosiota.
Nykyaikaisissa hirsitaloissa on paljon ikkunapintaa ja valoa, Jalo Poijula kertoo.

Maailman suurin hirsitalotehdas kasvaa innovaatioilla

Pudasjärveläinen Kontiotuote Oy on onnistunut tekemään unelmistaan totta. Kun haluaa kasvaa maailman suurimmaksi, tarvitsee hyviä kumppaneita, selkeän vision ja joskus vähän onneakin.

Talvi kolkuttelee Pudasjärven tienoita. Taivas vihmoo vettä ja välillä räntää. On mukava loikata tehdashallin lämpöön, hirsitalotehtaan uumeniin. Hämmennys on melkoinen kun ensimmäisenä vastassa on moderni teollisuusrobotti. Puru pöllyää, ja massiivihirsiin syntyy huipputarkkoja nurkkajiirejä ja liitoksia. Jokainen sauma on millilleen oikeassa paikassa.

– Saha on erittäin pitkälle automatisoitu. Usein ajatellaan, että työpaikat vähenevät automatisoinnin myötä. Tämä ei pidä paikkaansa. Volyymien lisääntyessä tarvitaan vähintäänkin sama määrä tekijöitä, usein jopa enemmän, Kontiotuotteen toimitusjohtaja Jalo Poijula sanoo.

Kontio_5ok.jpg

Kontion tehdasalue levittäytyy 30 hehtaarin laajuudelle. Seuraava laajennus on jo suunnitteilla.

– Tähän nousee uusi linja, jossa pystytään tuottamaan uutta painumatonta hirttä paljon nykyistä suurempia määriä, Poijula esittelee. Uusimmat tekniikat ja innovaatiot ovat heittämässä romukoppaan käsityksiä perinteisestä hirsitalosta. Nykyistä tuotetta ei päältä päin enää hirsitaloksi tunnista, ei ulkopinnasta eikä nurkista. Vanhat muistot hirsirakennusten vetoisista nurkista joutavat historiaan.

– Nyt puhumme jiirinurkasta, joka voidaan rakentaa erittäin nopeasti ja joka on testeissä erinomaiseksi todettu.

Puuvirta hallussa

Mutta aloitetaan siltä tontin laidalta, jonne rekka parhaillaan kurvaa tukkikuormansa kanssa. Kontion tontille saapuu ainoastaan mäntyä, keskimäärin 12 rekkakuormaa joka päivä. Vuositasolla tämä tarkoittaa 150 000 kuution puuvirtaa. Metsähallituksen osuus tästä on merkittävä.

Tontin toisella laidalla vuosittainen puumäärä tarkoittaa noin 2 000 huvilaa tai omakotitaloa, jotka toimitetaan eri asiakkaille. Kontion menestyksen takana on erikoistumisen taito. Olipa kyse pihapiirin liiteristä, kirkosta tai hotellista, Kontiolla hallitaan koko valmistusketju ja tuote osataan tehdä taidokkaasti.

– Taidamme olla maailman ainoa hirsitalotehdas, jolla on oma saha. Tämä on niin kilpailtu ala, että valmistusketjun hallinta on elintärkeää. Pystymme myös kehittämään tuotetta aidosti raaka-ainevarannon ehdoilla. Jos tuotetta kehitetään vain lopputuotteen näkökulmasta, raaka-ainetta voi joutua hankkimaan liian kaukaa. Silloin kustannukset karkaavat, Poijula tietää.

Metsä sanelee sahan toiminnan

Katse pitää kuitenkin suunnata nykyhetkeä kauemmaksi: tehtaalla pitää tietää sekin, millaista puuta lähiseudun metsistä saadaan 10–20 vuoden kuluttua.

– Täällä Pudasjärvellä sijaitsevat kuuluisat Osaran aukeat. Ne kasvavat nyt hyvin, ja Metsähallituksen miehet ovat lupailleet, että joskus 15–20 vuoden kuluttua sieltä saadaan järeää huipputukkia. Mutta talotehtailija ei voi odottaa 15 vuotta, ensi viikon toimitukset painavat päälle, Poijula huokaa.

– Olemmekin joutuneet mukauttamaan tuotettamme metsien rakenteen muutokseen. Nyt tarjolle tulee läpimitaltaan pienempää puuta kuin parikymmentä vuotta sitten, joten järeä rakennuspuu pitää tehdä liimaamalla.

Uudet tekniikat puolestaan ovat poikineet täysin uusia ja innovatiivisia ratkaisuja. Sellainen on esimerkiksi Kontion painumaton hirsi. – Tämä nopeuttaa rakentamista, sillä enää ei tarvitse huomioida painumia eikä liukumia. Olemme panostaneet tähän tuotteeseen paljon. Nyt sen valmistus osataan täällä jo niin hyvin, että hinta on pian sama kuin normaalilla hirrellä.

Uusi hirsimalli mahdollistaa isompien kohteiden toteutuksen. Pudasjärven hirsikampus ja Kontion muut isot kohteet ovat jo saaneet runsaasti myönteistä julkisuutta. Kontiolla uskotaan, että julkisen puurakentamisen kysyntä kasvaa edelleen. Myös puisten pienkerrostalojen tulemiseen uskotaan vahvasti.

– Meillä on tarvittaessa valmius siirtää vaikka koko tuotanto painumattoman hirren valmistukseen. Ainakin minun näkemykseni on, että siihen suuntaan ollaan menossa, Poijula arvioi.

Sisäilmaongelmat pelaavat puutaloille

Myös omakotirakentaminen on pitkän tauon jälkeen nousussa. – Suomessa taantuma on taittumassa, ja se näkyy aika nopeasti omakotitalorakentamisessa. Se näkyy siis meilläkin. Huvilarakentaminen kasvaa pienellä viiveellä – pieniä merkkejä senkin noususta on jo nähtävissä.

Omakotitalorakentamisessa hirsitalojen osuus kasvaa koko ajan. Valmistalojen puolella niiden osuus on nyt 20 prosentin luokkaa.

Syy siihen on ilmeinen. Terveellisyys ja ympäristöarvot ovat ihmisille yhä tärkeämpiä. – Jokainen uutinen hometaloista ja sisäilmaongelmista pelaa meidän pussiimme.

Paras ja innovatiivisinkaan saha ei pärjää yksin, joten ympärille tarvitaan oivallisia kumppaneita. Heitä tarvitaan muun muassa koneiden valmistukseen, koska puun jalostaminen kysyy myös kovaa rautaa eli neuvokkaita koneita.

– Vuorokaudessa pitää jalostaa ne 12 rekkakuormallista tukkia, joten homman pitää toimia – säätämiseen ei ole aikaa, Poijula tietää.

TEKSTI JA KUVAT JARI SALONEN

KONTIOTUOTE OY

  • Maailman suurin hirsitalotehdas Pudasjärvellä.
  • Perustettu 1972, nykyään osa PRT-Groupia.
  • Puun käyttö noin 150 000 kuutiota vuodessa.
  • Sahaa vain mäntyä.
  • Valmistaa noin 2 000 huvilaa ja taloa vuodessa.
  • Tuotannosta 20 prosenttia vientiin.
  • Uusin puuinnovaatio: painumaton hirsi.
  • Työllistää sahalla 114 henkilöä, toimitoissa 94.