Valikko

Metsähallitus työllistää satoja kesätyöntekijöitä

Metsähallituksessa työskentelee tänäkin kesänä satoja nuoria. Työkokemusta ja kesäansioita Metsähallituksessa hankkivat muun muassa Juri Kuisma, Salla Niemetmaa ja Ida Toivonen.

JURI KUISMA

Juri_Kuisma_2_Kuva_Pekka_Koski_B.jpg
> Juri Kuisma on jo kolmatta kesää metsänistutustöissä. –Työ on melko vapaata ja itsenäistä, mikä sopii minulle.

Tämän kevään ylioppilas, rovaniemeläinen Juri Kuisma on Metsähallituksessa metsänistutustöissä kolmatta kesää. Jurista työssä parasta on se, että hyvällä kelillä saa olla ulkona.

– Päätyötehtäväni on männyn- ja kuusentaimien istutus, ja viime kesänä laitoin lehtikuusiakin kasvamaan. Ensimmäisenä kesänä oli yksi viikko SeedPad-kylvökiekon istutusta. Se oli mielenkiintoista vaihtelua.

Juri sai idean hakea kesätöihin Metsähallitukselle kavereilta, jotka kehuivat istutustyötä. Hän oli myös aiemmin kokeillut istutusta isoäidin metsäpalstalla.

– Istuttajan työ alkaa yleensä aikaisin aamulla, jolloin autolastillinen kesätyöläisiä lähtee metsurin kyydillä kohti palstaa. Etäisyydet ovat Lapissa pitkät, ja matkaan saattaa kulua tuntikin aikaa. Perillä jaetaan alueet ja sovitaan, milloin lähdetään paluumatkalle. Välillä metsuri käy tarkistamassa työn jälkeä, Juri kertoo.

Nuoret metsänistuttajat työskentelevät yleensä kolmisen viikkoa, kesäkuun alusta juhannukseen. Työ on urakkatyötä, josta palkka maksetaan istutettujen taimien mukaan.

– Työ on melko vapaata ja itsenäistä, mikä sopii minulle. Kun keskityn työhön, pääsen ikään kuin "istutusmoodiin", jolloin työpäivät kuluvat rivakasti. Haastavinta on työn fyysisyys. Vaikka loppupäivästä alkaa askel painaa, on työn laatu ja tahti pyrittävä pitämään hyvänä.

SALLA NIEMETMAA

DSCF9243.jpg
> Salla Niemetmaa päivittää eraluvat.f-sivustoa. – Käyn sivuston tekstejä läpi ja muokkaan niistä asiakaslähtöisempiä ja ymmärrettävämpiä.

Suomen kieltä Oulun yliopistossa opiskeleva Salla Niemetmaa on työskennellyt Metsähallituksen Eräpalvelujen viestinnässä huhtikuun alusta asti.

– Teen syventäviin opintoihin kuuluvan kolmen kuukauden harjoittelun Eräpalveluissa. Päätehtäväni on huoltaa Eräluvat.finettisivustoa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että käyn sivuston tekstejä läpi ja teen niistä asiakaslähtöisempiä ja ymmärrettävämpiä, Salla kertoo.

Salla on viihtynyt hyvin harjoittelupaikassaan Metsähallituksen Oulun toimistolla.

– Olen ollut todella innostunut, ja työkin on ollut mielekästä. Kielenhuolto kuuluu keskeisenä osana suomen kielen opintoihin, ja nettisivujen luettavuuden ja käytettävyyden parantaminen on mielenkiintoista.

Salla kiinnostui Metsähallituksesta vierailtuaan muutama vuosi sitten kansallispuistossa.

– Opiskelin jo silloin suomen kieltä Oulun yliopistossa. Tajusin, että koulutuksestani voisi olla Metsähallitukselle ja sen viestinnälle hyötyä. Päätin hakea töihin Metsähallitukseen toissa kesänä, kun kuljin työmatkalla päivittäin Oulun toimiston ohi, Salla muistelee.

Eräluvat.fi-sivuston läpikäymisen lisäksi Salla osallistuu myös muihin Eräpalvelujen viestinnän tehtäviin.

IDA TOIVONEN

Ida_Toivonen.jpg
> Ida toivonen tekee kansallispuistoissa kävijätutkimuksia. – On mielenkiintoista kuulla, mitä mieltä vierailijat ovat kansallispuiston palveluista.

Metsätalousinsinööriksi opiskeleva Ida Toivonen viettää kesän Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoissa.

– Alun perin hain Metsähallitukseen metsätalouden harjoittelijaksi, mutta kun se ei tärpännyt, pääsin Luontopalveluihin tekemään kävijätutkimusta. Kesän aikana työhön kuuluu kävijöiden haastattelua pääasiassa Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoissa, ja työ jatkuu vielä syksyllä muutamina viikonloppuina.

Kävijätutkimukseen pyritään saamaan mahdollisimman hyvä otos puistoissa vierailijoista. Erityisen iloinen Ida on siitä, että hän saa olla mukana myös kävijätutkimuksen tulosten koostamisvaiheessa.

– Työsuhde jatkuu joulukuun loppuun, joten pääsen näkemään, minkälaisia tuloksia kävijätutkimuksesta saadaan ja mihin tietoja hyödynnetään. Työjakson ansiosta saan suoritettua myös opintoihin kuuluvan asiantuntijaharjoittelun.

Toukokuun kauniit päivät olivat jo houkutelleet retkeilijöitä Seitsemisen kansallispuistoon ja Helvetinjärvelle. Vierailijoita on tullut sekä lähipaikkakunnilta että kauempaa.

– Ihan hyvin ihmiset ovat suhtautuneet kyselyyn ja vastanneet kysymyksiin. On tosi mukava jutella ihmisten kanssa ja kuulla, mitä mieltä he ovat puiston palveluista ja mitä he aikovat puistossa tehdä.

TEKSTI SARI HILTUNEN

Harjoittelupaikkoja ja kesätöitä

Metsähallituksessa työskentelee jälleen tänä kesänä satoja
nuoria. Joukossa on sekä eri alojen opiskelijoita että
koululaisia.

Metsähallitus tarjoaa harjoittelupaikkoja opiskelijoille eri
puolilla Suomea. Harjoittelupaikat liittyvät yleensä metsätalouteen,
luonnonsuojeluun ja metsien virkistyskäyttöön,
ja ne painottuvat kesäaikaan. Metsätalouden tehtävissä
etusijalla ovat opiskelijat, jotka tarvitsevat opiskeluunsa
liittyvän harjoittelupaikan.

Kaikista harjoittelupaikoista ilmoitetaan alkuvuodesta
Metsähallituksen verkkosivuilla avoimissa työpaikoissa.
Harjoittelupaikkoja haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake
ilmoituksessa mainittuna hakuaikana.

Keväällä hakuun tulee myös paljon muita määräaikaisia
tehtäviä kesäkaudelle. Näistäkin saattaa löytyä sopiva kesätyöpaikka.
Tämän lisäksi Metsähallitus palkkaa kesäisin
satoja nuoria metsänistutustöihin pääasiassa Lapin alueelle.