Valikko

2016_09_19_120a.jpg
> Uuden kansallispuiston avajaisia juhlitaan Hossan upeissa maisemissa kesäkuun 17. päivä.

Suomen luonto näkyvästi esillä juhlavuonna

Suomalainen luonto sekä uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö ovat
Suomen vahvuuksia. Nämä teemat ovat näkyvästi esillä myös itsenäisyytemme
100-vuotisjuhlavuoden aikana järjestettävissä sadoissa tapahtumissa eri puolilla maata.

Puupohjainen biotalous on edelleen yksi Suomen viennin tukijaloista. Puulla voidaan korvata uusiutumattomista luonnonvaroista valmistettavia tuotteita, ja sen käytön lisäämisellä voidaan vastata moniin tulevaisuuden haasteisiin. Metsäsektorin lahja Suomelle on ympäri maata kiertävä Bioaika-tapahtumakiertue, joka kertoo mielenkiintoisella ja havainnollisella tavalla biotalouden tarjoamista mahdollisuuksista ja ympäristöystävällisistä innovaatioista.

"Bioaika-rekka kertoo biotalouden mahdollisuuksista."

Suomalainen luonto eri vuodenaikoineen lisää tutkitusti ihmisten hyvinvointia. Varsinkin ulkomaiset matkailijat arvostavat luontomme hiljaisuutta ja puhdasta ilmaa. Suomalaista luontoa juhlistetaan neljänä eri vuodenaikana järjestettävillä Luonnon päivillä, joiden tavoitteena on saada mahdollisimman moni suomalainen innostumaan luonnossa liikkumisesta. Ensimmäinen Luonnon päivät -tapahtuma järjestettiin helmikuussa useilla eri paikkakunnilla.

Sekä Bioaika-tapahtumakiertueen että Luonnon päivät 2017 -tapahtumien järjestelyissä on mukana kymmeniä eri toimijoita. Molempien hankkeiden yhteistyöverkoston toimintaa koordinoi Metsähallitus.

Metsähallitus järjestää myös yhden Suomi100-juhlavuoden valtakunnallisesti merkittävimmistä tapahtumista: Hossan kansallispuiston avajaiset. Hossan avajaisia eli ulkoilevaa kansanjuhlaa vietetään 17. kesäkuuta, joka on samalla kolmas Luonnon päivistä. Suomussalmen ja Kuusamon rajalla sijaitsevaan Hossaan odotetaan tuhatpäistä juhlakansaa. Tarjolla on metsäisessä ympäristössä iloisen kirjava kattaus luontoaktiviteetteja, esittävää taidetta ja mielenkiintoisia puhujia.

TEKSTI SARI HILTUNEN • KUVA HANNU HUTTU

Luonnon päivät liikutti suomalaisia helmikuussa

Luonnon päivät -kokonaisuuden Sukella talveen -päivä osoitti, että luonto on suomalaisille
juhlinnan arvoinen asia erityisesti itsenäisyytemme juhlavuonna. Noin 30 000 ihmistä osallistui yli 200 tapahtumaan eri puolilla Suomea.

Lumikenkailijat_Pisa_MH_MarkoHaapalehto.jpg
>
Kovakuntoisimmat lumikenkäilijät kapusivat Pisan huipulle.

Suurimmat 4. helmikuuta järjestetyistä Sukella talveen -päivän tapahtumista keräsivät kukin noin 1 500–2 200 kävijää. Ympäri Suomea järjestetyissä tapahtumissa kokeiltiin muun muassa talviuintia, hiihdettiin, laskettiin mäkeä, yövyttiin ulkona, rakennettiin lumiukkoja ja -linnoja, pelattiin talvifutista, potkukelkkailtiin sekä läski- ja jääpyöräiltiin. Liikunnan lomassa nautittiin nuotioruuasta ja maistuvista retkieväistä.

Luontoon vietiin myös heitä, joilta liikkeelle lähteminen omin voimin ei olisi onnistunut. Nilsiän Pisalla, Rukalla ja Syötteellä talviaktiviteettejä järjestettiin esimerkiksi turvapaikanhakijoille.

– Luonnon päivien ideologiaanhan kuuluu matalan kynnyksen luontoon lähteminen, joten pienikin ulkoilu on osa luontojuhlintaa.

Kellokas_Metsahallitus_Timo_Karinen.jpg
> Ylläksellä tehtiin moderneja lumiukkoja.

Omatoimisesti luonnossa liikkujia oli valtavasti, sanoo projektipäällikkö Joel Heino Luonnon päivät -organisaatiosta.

Luonnon päivät myös innosti tuhansia someilemaan. Helmikuun ensimmäisen viikonlopun aikana esimerkiksi Instagramiin tuli yli 2 000 julkista kuvaa Luonnon päivien aihetunnisteilla.

Metsähallituksen koordinoima Luon non päivät on virallinen Suomi100-ohjelmahanke.

TEKSTI PÄIVI ROSQVIST


Luontoa juhlitaan ympäri vuoden

Suomen luonnon juhlapäivää on vietetty elokuun viimeisenä lauantaina vuodesta 2013 alkaen.
Itsenäisyytemme juhlavuoden kunniaksi Luonnon päiviä järjestetään tänä vuonna yhteensä
neljä. Luonnon päivät -tapahtumakokonaisuus käynnistyi helmikuussa Sukella talveen -teemalla
ja jatkoa on luvassa seuraavasti:

20.5. Villiinnytään keväästä
17.6. Rakastutaan kesäyöhön
26.8. Juhlitaan Suomen upeaa luontoa

LISÄTIETOA
www.luonnonpaivät.fi