Valikko

Luontomatkailu – jokaiselle jotakin

Tuomas_Hallenberg.jpgKUVA SARI HILTUNEN

Lapin matkailu elää vahvaa noususuhdannetta. Kävijämäärien kasvu jatkuu kovana toista vuotta peräkkäin, ja tulevaisuuteen on ladattu hurjiakin kasvuarvioita. Mikä täällä väkeä viehät tää? Turvallisuus, puhtaus, luonto ja eksotiikka – siinä termit, jotka toistuvat kävijätutkimuksissa kysyttäessä matkailijoilta syytä saapua Suomeen eli J. Vainion sanoin ”maahan kylmäänsohjoiseen”.

Yhtenäinen ja vahva Metsähallitus tukee luontomatkailua tarjoamalla sen kehittämiseen ainutlaatuiset edellytykset: hallinnassamme on liki kolmannes Suomen pinta-alasta. Jokainen neljästä tulosyksiköstämme eli Eräpalvelut, Kiinteistökehitys, Metsätalous Oy ja Luontopalvelut luo osaamisellaan mahdollisuuksia mökkeilijöille, retkeilijöille, yrittäjille, kalastajille ja metsästäjille. Strategiamme mukaisesti teemme työtämme aluetaloudelliset vaikutukset huomioon ottaen ja metsien erilaisia käyttömuotoja yhteen sovittaen.

Luontopalvelut hoitaa suojelukohteita valtion mailla ja vesillä. Matkailun kannalta keskeisiä ovat upeat kansallispuistomme – maamme 40. kansallispuisto eli Hossa avataan kesäkuussa. Myös Metsätalous Oy:n käytössä olevat monikäyttömetsät ovat monille kansalaisille tuttuja. Ne tarjoavat mahdollisuuksia retkeilyyn, metsästykseen ja marjastukseen sekä moninaisia kelkkailu- ja vaellusreittejä.

Eräpalvelut on kala- ja metsämiehen kaveri. Virtaavaa vettä tai tunturin tuulista kuvetta – lupia myönnetään samalta luukulta riistakantojen vaihtelun mukaan. Metsähallitus Kiinteistökehitys kaavoittaa Laatumaa-tontteja yksityisten ihmisten vapaa-aikaan ja yrittäjille liiketoimintaa varten. Tavoitteinamme ovat laatu, vakaus, hyvä sijainti sekä pitkälle viedyt valmiudet, kuten vesi- ja sähköliittymät. Yrittäjille luomme olosuhteet, joihin on helppo tulla toimijaksi. Majoitus on tarpeen matkailijalle, olipa se oman katon alla tai vuokrakortteerissa. Toimintaa ja osaamista nivotaan yhteen kestävästi, kuten Metsähallituksessa on tapana. Yli sukupolvien, sanoo tuore strategiamme.

"Metsähallitus tarjoaa luontomatkailulle ainutlaatuisia edellytyksiä."

Maamme on saanut myönteistä huomiota kansainvälisissä matkailualan julkaisuissa. Nämä nostot ovat luoneet odotuksia ja antavat aihetta tarjontamme jatkuvaan tarkasteluun ja kehittämiseen. Rakennamme toimintaamme niin, että jokaisella matkailijalla passiin katsomatta olisi mahdollisuus löytää haluamansa pala satavuotiasta Suomea. Joillekin se on vanha polku ikimetsässä ja mustikan maku, joillekin kalan tuikki tyynellä veden kalvolla, joillekin kokemus lumesta sinisessä hämärässä revontulien alla, joillekin laskettelu- tai hiihtopäivän jälkeinen rentoutuminen kylpylässä hyvän illallisen kera. Tämän kaiken voi kokea valtion mailla: ”kruunun mannut” ovat jokaisen ulottuvilla. Minne sinä suuntaisit?.

Tikkurilassa 6.6.2017
Tuomas Hallenberg
Johtaja, Kiinteistökehitys