Valikko

Sulapac_3_Image-Sulapac_pie.jpg

Haaveissa maailma ilman roskia

Suomalaiset yritykset kehittävät nyt kilvan tuotteita, jotka voisivat korvata muovin. Sulapac Oy kehitti puusta ja biohajoavasta sidosaineesta pakkausmateriaalin kosmetiikalle.

Biomateriaalien parissa Tampereen yliopistossa työskennellyt Suvi Haimi pohti taannoin kylpyhuoneessaan, voisiko kosmetiikkatuotteet pakata jotenkin ekologisemmin. Kädessä oli muovinen purkki, jossa oli luonnontuotteesta valmistettua voidetta. Yhtälö tuntui ristiriitaiselta.

Haimi päätti perustaa kollegansa Laura Kyllösen kanssa Sulapac Oy:n, joka aluksi keskittyisi valmistamaan biohajoavia kosmetiikkapakkauksia.

Suvi_Haimi_and_Laura_Kyllonen_Image_copy.jpg
> Suvi Haimi ja Laura Kyllönen halusivat Sulapacin pakkausten henkivän ekologisuuden lisäksi myös kaunista suomalaista designia.

– Kosmetiikka-alasta oli hyvä aloittaa, sillä sieltä löytyy asiakkaita, jotka ovat valmiita panostamaan ekologisiin tuotteisiin ja pakkauksiin, Haimi kertoo.

Sulapac Oy tekee tällä hetkellä yhteistyötä muun muassa Bernerin, Lumenen ja Naviterin kanssa. Naviterille kehitetyn voidepurkin voi pian laittaa suoraan biojätteeseen, sillä toisin kuin moni muu kosmetiikkatuote, se ei sisällä lainkaan mikromuovia.

Ainutlaatuinen sekoitus

Sulapac Oy käyttää pakkausmateriaalinsa valmistamiseen pohjoismaisissa metsissä kasvatettuja ja sertifioituja puulajeja.

– Luonto on meille tärkeä asia. Siksi tuotteissamme käytetään ainoastaan kestävän kehityksen mukaan kasvatettuja puita, Haimi sanoo.

Tuotteisiin käytetyt sidosaineet saadaan globaaleilta tuottajilta. Itse tuotteet tehdään ruiskuvaluna Suomessa eri alihankkijoiden tehdastiloissa.

Vaikka kyseessä on uudenlainen pakkausmateriaali, sen valmistaminen ei vaadi uusia laitteita tai erillisiä tehtaita.

– Samat alihankkijat, jotka työstävät teollisuudelle muovituotteita, voivat valmistaa myös meidän luontoystävällisiä tuotteitamme. Sekin on kestävää kehitystä, että näiden tuotteiden valmistamiseen ei tarvitse perustaa erillisiä tehtaita, Haimi sanoo.

Koska kosmetiikan paikka on ihmisen iholla, myös kosmetiikkapakkausten on oltava ehdottoman puhtaita. Sulapacin käyttämät raaka-aineet, eli puu ja sidosaineet, prosessoidaan lähes 200 asteen lämpötilassa ja testataan mikrobiologisesti.

Jälkiä jää vain vähän

Standardin mukaan suoritetut kompostointikokeet ovat osoittaneet, että Sulapacin pakkausmateriaali hajoaa kompostoituna alle kuukaudessa.

– Kosmetiikkapurkista jää jäljelle vain biomassaa, vettä ja hiilidioksidia, Haimi kertoo.

Sulapac-jars_Image-Katri-Kapanen.jpg> Biohajoavasta kosmetiikkapurkista jää jäljelle
vain biomassaa, vettä ja hiilidioksidia.

Hän korostaa, että Sulapacin kehittämä biohajoava materiaali on eri asia kuin biomuovi, josta myös tänä päivänä paljon puhutaan.

– Biomuovit voidaan jakaa biopohjaisiin hajoamattomiin ja biopohjaisiin biohajoaviin muoveihin. Kuluttajat eivät aina tiedosta, että biohajoamaton biopohjainen muovi on kemiallisesti sama asia kuin öljypohjainen muovi, olkoonkin, että se on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista. Se ei hajoa luonnossa kuten meidän biohajoava tuotteemme.

Muotoilu kantaa sanomaa

Haimi ja Kyllönen halusivat Sulapacin pakkausten henkivän ekologisuuden lisäksi myös kaunista suomalaista designia. Siksi he pyysivät pakkausten suunnittelijoiksi Eero Aarnion ja Harri Koskisen.

– Halusimme, että pakkaukset voimistavat Sulapacin kestävän kehityksen tarinaa. Suomalainen design, kiertotalous ja tuotteen elinkaarianalyysi – kaikki nämä voidaan tuoda esiin pakkauksessa asiakkaan toivomalla tavalla.

Entä mihin muuhun Sulapacin puusta ja sidosaineesta tehtyä materiaalia voisi tulevaisuudessa käyttää? Voiko siitä tehdä pulloja tai oluttölkkien lenksuja, jotka hajoaisivat turvallisesti luontoon sen sijaan, että ne lilluvat merissä valtavina lauttoina?

– Toivottavasti. Sen tiedän, että tulemme yrityksenä laajentumaan tulevaisuudessa myös kosmetiikka- ja luksussegmentin ulkopuolelle, naiset lupaavat.

TEKSTI MIA SIVULA • KUVAT SULAPAC OY

SULAPAC OY

• Vuonna 2016 perustettu suomalainen yritys
• Perustajat Suvi Haimi ja Laura Kyllönen
• Valmistaa biohajoavia kosmetiikka- ja korupakkauksia
• Voitti European Green Alley Award 2017 -palkinnon