Valikko

koli_otsake.jpg
> Luontokeskus Ukon lämmitysjärjestelmää ollaan muuttamassa ympäristöystävällisempään maalämpöön.

Kolilla siirrytään maalämpöön

Kolin kansallispuistossa tehtiin marraskuussa maalämpökaivojen koeporaus. Tarkoitus on korvata Luontokeskus Ukon ja Break Sokos Hotel Kolin nykyinen öljylämmitysjärjestelmä maalämmöllä.

Kolin kansallispuistossa sijaitsevien Luontokeskus Ukon ja Break Sokos Hotel Kolin lämmitysjärjestelmää ollaan muuttamassa entistä ympäristöystävällisemmäksi. Hotellirakennuksen omistava Metsähallitus aikoo muuallakin pyrkiä asteittain mutta järjestelmällisesti eroon rakennustensa fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

– Ympäristöministeriö on antanut luvan tehdä maalämpöjärjestelmän suunnitteluun liittyviä koeporauksia Kolin kansallispuistossa. Lupa on annettu kahden noin 400 metrin syvyyteen ulottuvan reiän poraamiseen hotellin piha-alueella tai laskettelurinteen alueella. Kansallispuiston luonnolle porauksesta ei koidu haittaa, koska poraukset tehdään rakennetulla alueella, sanoo luontopalvelujohtaja Timo Tanninen Metsähallituksesta.

Koeporaus on Metsähallituksen ja hotellin liiketoimintaa pyörittävän Pohjois- Karjalan Osuuskauppa PKO:n yhteishanke. Sen tavoitteena on varmistaa, että kaikki maalämpöjärjestelmään liittyvät lämpökaivot voidaan sijoittaa jo rakennetulle hotellin ja luontokeskuksen pihaalueelle sekä laskettelurinteiden alueelle.

– Olemme jo vuosia tehneet yhteistyötä ympäristöministeriön ja Metsähallituksen kanssa, jotta saisimme vaihdettua hotellin lämmitysjärjestelmän öljyä ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon. Hienoa, että tämä kestävän kehityksen hanke menee eteenpäin. Pääsemme nyt selvittämään, onko hanke teknisesti ja taloudellisesti mahdollista toteuttaa, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Luontokeskus Ukko ja Break Sokos Hotel Koli käyttävät kevyttä polttoöljyä lämmitykseen noin 180 000 litraa vuodessa. Ympäristöministeriön mukaan öljylämmityksestä luopuminen ja maalämpöjärjestelmään siirtyminen vähentäisivät myös öljykuljetusten ja öljyn varastoinnin aiheuttamaa riskiä kansallispuiston ekosysteemille.

Metsähallitus haluaa eroon fossiilisista polttoaineista

– Kolin maalämpöhanke on hieno etappi kohti fossiilitonta Metsähallitusta, pääjohtaja Pentti Hyttinen sanoo.

Metsähallituksella on satoja lämmitettäviä rakennuksia. Suurin osa niistä lämpiää fossiilisilla polttoaineilla, mutta joukossa on myös puurakentamisen ja energiatehokkuuden mallikohteita. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Nuuksiossa sijaitseva Luontokeskus Haltia uusiutuvan energian ratkaisuineen sekä Tiedekeskus Pilke Rovaniemellä. Puurakentaminen on jo sinällään ilmastoteko.

Örön suositussa saaristokohteessa Metsähallitus siirtyi äskettäin öljystä maalämpöön. Ilmastoystävällisiä energiaratkaisuja on etsitty myös Helsingin Vallisaareen yhdessä kaupungin kanssa järjestetyn Clean Tech -kilpailun avulla.

Metsähallituksen toimistojen osalta otetaan ensi huhtikuussa suuri askel eteenpäin, kun pääkonttori muuttaa nykyistä huomattavasti energiatehokkaampiin tiloihin Tikkurilan rautatieaseman kupeeseen.

– Lisää vastaavia hankkeita on tulossa. Käynnistämme Metsähallituksessa selvityksen, jossa priorisoimme rakennuskantamme saneerauksia erityisesti energian käytön ja uusiutuvien energialähteiden lisäämisen näkökulmasta, Hyttinen sanoo.