Valikko

metsa_fi_015.jpg
> Olemme tutkineet myös männyn yhdisteiden allergiaa ja tulehdusta lievittäviä vaikutuksia, kertoo professori Eeva Moilanen Tampereen yliopiston farmakologian laitokselta. Sekä Moilasen että Forest of Laplandin toimitusjohtajan Antti Kuivalaisen mielestä tutkimusta tarvitaan lisää.

Mänty saattaa olla superpuu

Lääketeollisuus etsii kiivaasti korvaajia antibiooteille. Yksi ratkaisu saattaa tulevaisuudessa löytyä männystä.

Rovaniemellä toimiva pieni startup-yritys Forest of Lapland tutkii ja kehittää tuotteita uuteaineista, jotka ovat peräisin Lapin puhtaasta luonnosta. Forest of Laplandin toimitusjohtaja Antti Kuivalaisen mukaan luontoystävällisesti kehitetyille ja kemikaalittomille tuotteille on maailmanlaajuisesti yhä enemmän kysyntää.

– Tutkimuksissa on havaittu, että kuluttajat valitsevat tänä päivänä mieluiten tuotteen, jossa ei ole käytetty synteettisiä kemikaaleja. Tämä pätee niin kosmetiikkaan kuin hoitaviin tuotteisiinkin, Kuivalainen kertoo.

Forest of Lapland pohtii juuri nyt käyttökohteita männyn sisäoksasta tuotetulle vaaleanharmaalle sekä männyn kuoresta tuotetulle tummanpuhuvalle uutteelle. Yritys tekee tiivistä tutkimusta ja yhteistyötä Tampereen yliopiston farmakologian laitoksen sekä usean muun yliopiston ja tutkimuslaitoksen kanssa.

Tutkimusta tarvitaan lisää

"Havupuiden yhdisteissä on paljon lupaavia ominaisuuksia."

Männystä löytyy yli 150 pienimolekyylistä yhdistettä, joiden terveysvaikutuksia on tutkittu. Lykopeeni näyttäisi esimerkiksi ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja sekä miesten hedelmättömyyttä. Sitosteroli alentaa kolesterolia.

Havupuista löytyvä resveratroli on myös kiinnostava yhdiste. Laboratorio-olosuhteissa sillä on onnistuttu pidentämään rottien ikää. Männyn sisältämällä karnosiinihapolla on puolestaan havaittu hi-virusta taltuttavia vaikutuksia laboratorio-olosuhteissa.

– Lääketeollisuudella on kova tarve löytää antibiooteille korvaajia. Havupuiden yhdisteissä on paljon lupaavia ominaisuuksia mutta myös haittavaikutuksia. Juuri siksi tarvitaan lisää tutkimusta, Kuivalainen sanoo.

Toisen roska on toisen aarre

Lappi on paras mahdollinen paikka mäntyuutteen tuottamiseen. Lapista kerätyillä luonnontuotteilla on vahva myönteinen imago. Pohjois-Suomessa kasvaneen männyn uuteainepitoisuus on myös suurempi kuin sen etelässä kasvaneen lajitoverin.

Mäntyuutteeseen käytettävää raaka-ainetta on myös helposti saatavilla. Forest of Lapland ostaa sitä paikallisilta mekaanisilta puunjalostajilta.

– Männyn oksakohta on se, mitä me tarvitsemme ja jota sahateollisuus ei tarvitse, sillä oksa heikentää puun lujuutta. Ostamme siis sahateollisuuden sivuvirtaa, raaka-ainetta, joka muussa tapauksessa päätyisi murskattavaksi ja poltettavaksi.

metsa_fi_026.jpg> Pohjois-Suomessa kasvaneen männyn uuteainepitoisuus on suurempi kuin sen etelässä kasvaneen lajitoverin.

Uuttamisen yhteydessä syntyvän jätteen määrä on nolla, sillä jäljelle jää vain purua. Sen voi laittaa vaikkapa katteeksi pensaiden alle tai polttaa lämpövoimalassa.

Paikat puhtaaksi männyllä

Forest of Lapland tähyää jo maailmalle, mutta harkitusti. Toiminta on vasta aluillaan, ja valmista tavaraa tulee tuutista vasta vähän.

– Tietenkin toivomme, että joku uskoo meihin niin paljon, että alkaa kehittää tuotteita yhdessä meidän kanssamme. Tuotekehitys vaatii monialaista osaamista, Kuivalainen sanoo.

Tällä hetkellä Forest of Lapland käy keskustelua suuren aasialaisen puhdistusainevalmistajan kanssa. He etsivät luonnonmukaista tuotetta, jota voitaisiin käyttää sikäläisten joukkoliikennevälineiden sisätilojen puhdistukseen.

– Mäntyuutteesta tuotettu puhdistusaine on siihen hyvä vaihtoehto. Se jättää jälkeensä kalvon, joka ei haihdu heti, ja jolle sikäläiset bakteerit eivät vielä ole resistenttejä.

TEKSTI MIA SIVULA • KUVAT LAURA TAMMISTO

Forest of Lapland

• Rovaniemeläisen Ahma insinöörit Oy:n omistama tytäryhtiö ja startup-yritys
• Toimii Rovaniemellä
• Perustettu 2015
• Tutkii ja kehittää lääkinnällisiä ja terveysvaikutteisia tuotteita, kosmetiikkaa ja antibakteerisia puhdistusaineita
• Käyttää raaka-aineinaan ainoastaan uusiutuvia lappilaisia luonnonvaroja, kuten puuta, puuvartisia kasveja sekä marjanvarpuja